Šis tas, ką filmai visada parodo neteisingai - nors smūgiu galima apsvaiginti priešą, bet tai, kas vyksta toliau yra visiška nesąmonė  ()

Filmo herojus naktyje ieško savo priešų. Jis pasilenkęs su pistoletu rankoje pėdina tarp statinių ir dėžių kažkokiame pramoniniame komplekse. Tik staiga iš šešėlių išnyra vyras, kuris mikliai vienu smūgiu pasiunčia herojų į nokautą. Jis surišamas, įmetamas į automobilį ir pabunda jau nepažįstamoje vietoje. Tokį siužetą matėte ne kartą, bet ar jame netrūksta logikos?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų, yra daug būtų apsvaiginti žmogų. Patys efektyviausi yra cheminiai (tik ne chloroformas) - greita injekcija gali per kelias sekundes atimti žmogaus sąmonę ir galimybes priešintis. Tačiau nesupraskite klaidingai - smūgis į galvą tikrai gali atimti sąmonę.

Patyrus smūgį buku daiktu (ar kumščiu), galva yra staiga pastumiama viena kryptimi. Smegenys iš pradžių trenkiasi į vieną kaukolės pusę, o vėliau - į kitą. Tai atjungia žmogaus sąmonę. Silpnesni smūgiai sukuria drebančių kojų efektą, priverčia žmogų pargriūti, jis svyruoja, sunkiai orientuojasi aplinkoje. Stipresnis smūgis gali tiesiogine to žodžio prasme užversti žmogaus akis ir pasiųsti jį į būseną, kuris yra panaši į miegą. Tai įmanoma pasiekti ir kumščiu, ir buteliu, ir kitais filmuose matomais įrankiais.

Tačiau taip sąmonės netekęs žmogus ims judėti praėjus vos keletui sekundžių. Žmogus šiaip sau neužmiega, nėra tokio mygtuko. Sustabdyti nervinių signalų perdavimai iš karto yra atnaujinami ir smegenys pasiruošia gydytis. Įprastai žmogus atgauna sąmonę praėjus vos 30 sekundžių po smūgio, retesniais atvejais - maždaug minutei. Iš kur tai žinome?

Kovinio sporto meistrai galvos sutrenkimus patiria nuolat. Vieną akimirką mišrių kovos menų kovotojas dar mosuoja kumščiais, kitą - jau guli ant ringo grindų. Praeina dar kelios sekundės ir jis jau mato šokinėjantį savo oponentą ir bando prisiminti, kas nutiko. Sąmonė grįžta palaipsniui, kovotojas dar gali kelis kartus prarasti sąmonę ir net po valandos iš naujo klausti, kas nutiko. Tuo tarpu kiti sportininkai gali iš karto atsikelti ir imti skųstis, kad kova buvo sustabdyta per anksti ar, kad jų pergalė buvo pavogta nelaimingo atsitiktinumo dėka.

Smūgis į galvą yra labai prastas būdas žmogui apsvaiginti. Kai kuriems neužteks ir stipraus smūgio kokiu pagaliu, o kitus net ir kumštis gali pasiųsti į Anapilį. Kitaip tariant, blogiečiams būtų sunku prognozuoti savo veiksmų pasekmes. Jei žmogus nepabunda po kelių minučių, tampa aišku, kad jo smegenyse vyksta kažkas labai negero. Tai gali būti kraujavimas ar kita sunkesnė trauma. Smegenų traumos, beje, susideda. Kuo daugiau jų patiriama, tuo didesnė tikimybė, kad žmogui prasidės neurologiniai sutrikimai. Boksininkai ir amerikietiško futbolo žaidėjai tai puikiai žino - daug vyresnių sportininkų serga sunkiomis demencijos formomis.

Taip, kad herojus po pirmo smūgio į galvą tikriausiai dar atsisuktų ir iššautų. Jei ne - tai po kelių akimirkų jau imtų busti. Tik siužetas nebūtų toks įtemptas ir įdomus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(49)
(5)
(44)

Komentarai ()