Šis tas, ką filmai dažnai parodo neteisingai - kaip žmogų veikia elektrošoko įrenginys? (Video)  ()

Herojus bėga per degantį pastatą. Jo rankoje lazda, už diržo - pistoletas. Tačiau blogiečių čia tiesiog per daug ir jis turi veikti tyliai. Staiga jis suranda elektrošoko įrenginį ir viskas apsiverčia. Dabar jis gali prisėlinti prie savo priešininkų ir juos nukrėsti į kaklą ar nugarą ir taip juos neutralizuoti beveik be jokio garso. Bet ar tai tikrai būtų taip tylu?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Filmuose dažnai įvairių ginklų ir apsaugos priemonių naudojimas parodomas neteisingai. Pavyzdžiui, neperšaunamos liemenės neveikia taip, kaip dažnai rodoma. Ir apsvaiginti žmones smūgiu į galvą nėra taip paprasta. Todėl nieko keisto, kad ir elektrošokas kino pasaulyje dažnai veikia kitaip nei realybėje.

Elektrošokas - tai nemirtingas ginklas, leidžiantis sutramdyti žmones. Dažniausiai jis naudojamas apsaugos darbuotojų ir policijos pareigūnų - elektros iškrovos paragavę žmonės krenta žemyn ir gali būti surakinti. O kaip dėl garso?

Iš tiesų, elektrošoko įrenginiai skleidžia labai mažai triukšmo. Jis yra gana subtilus ir sunkiai atpažįstamas šnypštimas, todėl tokie ginklai tikrai yra pakankamai tylūs. Tačiau jie veikia aukštos įtampos elektros srove tarsi surakindami žmonių raumenis, o tai sukelia didžiulį skausmą. Taigi, elektrošoku kratomi žmonės įprastai garsiai šaukia.

Kitas filmuose dažnai pasitaikantis motyvas - sąmonės praradimas po trumpo elektros impulso į kaklą ar kitą nepridengtą odos lopinėlį. Aišku, tai - labai išraiškingas būdas neutralizuoti priešą, tačiau, vėlgi, tai nėra tiesa. Ir jūs tai, beje, žinote. Lietuvos Policija taip pat naudoja elektrošoko prietaisus. Po to, kai besipriešinantis žmogus yra nukrečiamas, jis iš karto surakinamas. Dažnai tuo pačiu jį ir toliau veikiant elektrošoko ginklu, kad jis nekeltų pavojaus pareigūnams ir galėtų būti surakintas - jie niekada nepraranda sąmonės.

Patys policijos pareigūnai, apsaugos darbuotojai ir kariškiai dažnai kviečiami patys savo kailiu pajusti, ką gali elektrošokas. Kartais sakoma, kad po to jie labiau pagalvoja prieš naudodami šią priemonę

Galiausiai, kartais rodoma, kad ir sąmoningas elektrošoku paveiktas žmogus voliojasi ant žemės, negali atsistoti ir tik trina elektrošoko prietaiso paliestą vietą rankomis. Tai nebūtinai yra mitas, tačiau dauguma žmonių po tokio nuotykio gali atsistoti ir, aišku, pabėgti iš karto. Elektrošoko įrenginiai yra sukalibruoti taip, kad nepadarytų jokios ilgalaikės žalos ir skausmas dingsta iš karto pareigūnui atleidus įrenginio mygtuką.

Beje, elektrošoko įrenginiai yra dažnai vadinami tazeriais. Jei būtume labai griežti, tai nėra visiškai teisingas pavadinimas. „Taser International“ yra JAV įmonė gaminanti elektrošoko įrenginius „Taser“. Jie yra naudojami labai dažnai, todėl žodis tazeris tapo bendriniu daiktavardžiu. Tačiau tai tikrai nėra vienintelis gamintojas - ne visi tazeriai yra tazeriai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(2)
(12)

Komentarai ()