Žmogus, kuris pakeitė pasaulį - ar žinote, kas toks yra Jackas Dangermondas? Ką apie darbą, gyvenimą ir motyvaciją pasakoja „Esri“ įkūrėjas ir vadovas (Interviu, Video)  ()

Jackas Dangermondas – garsus JAV verslininkas, su žmona kadaise įkūręs dabar geoinformacinių sistemų technologijų lyderę „Esri“. 1969 metais su vos 1100 dolerių įstatiniu kapitalu įkurta įmonė dabar yra vertinama daugiau nei 4 milijardais dolerių. Pats Dangermondas teigia, kad šiame kalyje padarė daug klaidų, bet iš visų jų pasimokė.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-11-27 Žmogus, kuris pakeitė pasaulį - ar žinote, kas toks yra Jackas Dangermondas? Ką apie darbą, gyvenimą ir motyvaciją pasakoja „Esri“ įkūrėjas ir vadovas (Interviu, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keletą klausimų Jackui Dangermondui turėjome galimybę užduoti, kai jis spalio 17-18 dienomis lankėsi Rygoje vykusioje Baltijos Esri vartotojų konferencijoje. Žinoma, daug klausimų buvo susiję su geoinformacinėmis sistemomis, „Esri“ technologijomis ir ateitimi (apie tai - jau rašėme pirmoje šio interviu dalyje). Tačiau pats Dangermondas yra neeilinė asmenybė, todėl uždavėme kelis klausimus susijusius su jo asmeniniais siekiais ir požiūriu.

Juk Dangermondas buvo vos 24 metų amžiaus, kuomet su žmona Laura įkūrė dabar GIS lydere tapusią „Esri“. Verslininkas teigia, kad pažvelgęs į praeitį mato daug klaidų, kurias padarė, bet startuolis „Esri“ vis tiek visą laiką augo ir rinkai siūlė vis didesnes galimybes turinčius produktus.


 

Ką patartumėte jauniems žmonėms, kurie kuria verslą?

Taupykite – gyvenkite automobilyje, valgykite pupeles, gerkite tik vandenį. Tik taip turėsite pakankamai resursų ištverti visas klaidas, kurias tikrai padarysite.

O kas svarbiausia pačioje verslo pradžioje?

Privalote išlikti susikoncentravę, privalote aistringai mėgti tai, ką darote. Nesivaikykite pinigų, bet suraskite ką nors, kas jums yra svarbu, ką tikrai norite daryti. Ir darykite tai, net jei tai jums neuždirbs labai daug pinigų. Suraskite dalyką, kuris jus motyvuos. Man pasisekė, kad savo aistrą suradau dar studijų pradžioje ir niekaip negalėjau sustoti. Tai buvo tarsi priklausomybė narkotikams, buvau tiesiog visiškai įtrauktas. Taip tebėra ir šiandien.

Neseniai „Forbes“ paskelbė geriausių darbdavių JAV reitingą, kuriame „Esri“ užėmė 15-ąją vietą. Kodėl „Esri“ darbuotojai yra tokie patenkinti savo darbdaviu?

Manau, kad mūsų darbuotojai yra tokie laimingi todėl, kad mes juos remiame ir skatiname tobulėjimą. Sveikatos apsauga, darbo valandos, padedame daryti tai, ką jie nori daryti. Šios pastangos davė rezultatų ir turime laimingesnį darbuotoją. Jie dirba ilgiau, jiems patinka jų darbas. Jie praturtina organizaciją.
 

Jackas Dangermondas garsėja ne tik kaip sėkmingas verslininkas, bet ir kaip filantropas. 2017 metais Jackas ir Laura Dangermondai paaukojo 165 milijonus dolerių „The Nature Conservancy“ organizacijai, už kuriuos buvo įsteigtas didesnis nei 10 tūkst. hektarų ploto gamtos rezervatas Kalifornijos valstijoje. Tai – neįtikėtino grožio gamtos kampelis netoli vandenyno, tačiau ši parama tapo viena didžiausių vienos šeimos aukų gamtosaugos tikslams.

Kas paskatino priimti sprendimą paaukoti šio gamtos kampelio išsaugojimui?

Ši auka buvo pagrįsta mūsų pačių įsitikinimu, kad turime padaryti viską, kas įmanoma, kad apsaugotume turtinga biologine įvairove pasižyminčias vietoves. Šita būtent tokia ir yra. Ši auka buvo vieša, nes norime paskatinti kitus žmones, kurie turi reikalingus resursus pasekti mūsų pavyzdžiu. „Esri“ kompanijoje kuriame technologijas, kurios remia tą pačią misiją – gamtos apsaugą ir švietimą.

Prieš keletą metų „Esri“ JAV vidurinėms mokykloms pateikė dovaną, kuri šiemet pasiekė ir mokyklas visame pasaulyje. Tai – debesų kompiuterijos pagalba suteikta „Esri“ programinė įranga, skatinanti švietimą su GIS technologijomis.
 

Dangermondas gana kukliai kalba apie šią dovaną. Tačiau 2017 metais „Esri“ įsipareigojo 100 000 JAV mokyklų nemokamai suteikti programinės įrangos, kurios rinkos vertė yra apie 1 milijardas dolerių. Šiemet ši programa buvo išplėsta visame pasaulyje. Taip „Esri“ siekia gerinti GIS technologijų žinomumą ir vaikų galimybes tobulėti šioje srityje, kuri, tikėtina, ateityje tik dar labiau plėsis. Dangermondas tiki, kad tai ateinančiai kartai padės gerinti kompiuterinio raštingumo ir erdvinio mąstymo įgūdžius bei mokytis spręsti problemas.
 

Kaip atrodo jūsų kaip „Esri“ vadovo diena?

Buvimas vienu iš „Esri“ vadovų yra niekada nesibaigiantis iššūkis. Organizaciją valdo gal tuzinas mūsų, bet kaip ir įprasta technologinėje kompanijoje viskas nuolat keičiasi. Technologijos keičiasi, rinka keičiasi. Mes turime būti lankstūs, kad turėtume atsaką viskam, kas vyksta. Taigi, mano diena yra maždaug tokia – pasirodau biure ir man prieš akis ima dėtis dalykai, kurie man pačiam yra staigmena. Kartais tai – susitikimai, o kartais – visiškai netikėti pasikeitimai. Ir mes turime prisitaikyti. Mūsų organizacinė struktūra turi leisti mums prisitaikyti prie labai greitai vykstančių pokyčių. Kaip vadovas noriu turėti manevringą organizaciją, kuri, kaip sakoma, gali apsisukti ant monetos, tam, kad kai pasirodo nauja technologija ar verslo galimybė, galėtume atlikti judesius. Tai reiškia, kad nesame prisirišę prie praeities, bet esame įsipareigoję kurti ateitį.

Ar šiuolaikiniame pasaulyje popieriniai žemėlapiai dar yra reikalingi?

Manau, kad žmonės mėgsta žemėlapius – popierinius, ekrane, interaktyvius išmaniuosiuose įrenginiuose. Pasaulyje geografinis išprusimas tik gerėja ir aš manau, kad popieriniai žemėlapiai niekur nedings. Kaip ir popierinės knygos. Popierinių žemėlapių naudojimo mokymas, orientacinis sportas ir kitos veiklos, susijusios su popieriniais žemėlapiais, niekur nedings.
 

Pabaigai – keli Dangermondo žodžiai apie motyvaciją:

„GIS vertės matymas, planavimas, geresnio pasaulio kūrimas – tai labai motyvuoja. Mano kolegos ir „Esri“ apskritai tiki tuo pačiu. Juos motyvuoja idėja, kad jų gyvenimai bus reikšmingi, todėl jie ne tik šiaip sau „eina į darbą“. Ir taip ne tik šiemet, ne tik pernai, bet visus 50 metų. Todėl man lengva išlikti motyvuotam“.

 

Pirmoji interviu dalis. Visas interviu, pagal kurį parengti šie tekstai:

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(4)
(12)

Komentarai ()