Laikas vėl kurti Naujametinius pažadus, kurių turbūt netesėsite - kodėl taip sunku juos vykdyti? Kaip tai palengvinti?  ()

Užsibrėžti gyvenimą keičiančių tikslų naujiems metams kur kas lengviau, nei juos įgyvendinti. Nespėjus pasibaigti sausiui, dauguma žmonių nuleidžia rankas ir grįžta prie savo senų blogų įpročių. Tačiau gebėjimas ar bent bandymas laikytis sau duotų pažadų pasako apie mus labai daug, teigiama svetainėje Verywellmind.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis apklausų duomenimis, tik apie 9 procentus žmonių, davusių sau naujamečių pažadų, mano, kad jų laikytis jiems pavyko. Dažniausiai pasižadama numesti svorio, pradėti atsakingiau tvarkyti finansus, mesti rūkyti ir leisti daugiau laiko su šeima.

Nors daugeliui pasiekti užsibrėžtų tikslų nepavyksta, pasak psichologės Kendros Cherry, yra ir gerų žinių. Žurnale „Journal of Clinical Psychology“ skelbto tyrimo duomenimis, žmonės, kurie duoda sau naujamečių pažadų, yra dešimt kartų labiau linkę keistis negu tie, kurie artėjant naujiems metams neišsikelia sau jokių tikslų.

Kodėl milijonai žmonių apsisprendžia metus pradėti nuo pokyčių? Daugeliui atrodo, kad metų pradžia – tai galimybė pradėti daug ką iš naujo, tačiau neretai keldami sau tikslus perlenkiame lazdą. Vis dėlto tai gera proga pamėginti pranokti valios ribas.

Psichologė K. Cherry pataria, kaip elgtis, kad ateinančiais metais laikytis naujamečių pažadų būtų bent truputį lengviau.

Kelkite sau konkrečius, realistiškus tikslus

Kasmet daugybė žmonių nutaria kitąmet mesti svorį arba kitaip tobulinti kūno formas. Tačiau užuot kėlus neapibrėžtą tikslą, verčiau orientuotis į konkretesnį dalyką – į tai, ko iš tiesų būtų galima siekti ir pasiekti.

Pavyzdžiui, kur kas prasmingiau būtų užsibrėžti tikslą numesti penkis kilogramus arba nubėgti pusmaratonį. Išsikeldami tokį konkretų, pasiekiamą tikslą, galite aiškiai susiplanuoti, kaip jo sieksite visus ateinančius metus.

Užuot kėlę sau daug tikslų, išsikelkite vieną

Naujamečių pažadų sąrašas gali būti labai ilgas, tačiau geriau pasirinkti vieną realistišką tikslą ir visą energiją skirti jam, negu bandyti pasiekti daugybę skirtingų tikslų vienu metu.

Atminkite, kad siekdami net ir nedidelių tikslų pradedame kur kas labiau pasitikėti savimi. Amerikos psichologijos asociacija taip pat teigia, kad susitelkus į vieną elgsenos aspektą galima tikėtis didesnio ilgalaikio teigiamo poveikio.

Vienu kartu užsimoję pasiekti per daug, rizikuojame nusivilti. Sunku gali būti dar ir dėl to, kad išsiugdyti naują įprotį užtrunka. Jei visas pastangas sutelksime į vieną konkretų tikslą, jį pasiekti bus daug lengviau.

Nepulkite stačia galva – planuokite

Siekiant bet kokio tikslo labai svarbu gebėti planuoti. Specialistai pataria prieš imantis esminių elgsenos pokyčių šiek tiek pagalvoti, kaip tuos pokyčius įgyvendinti. Būsimą veiklos planą pravartu susirašyti popieriuje – kuo planas detalesnis, tuo paprasčiau nuo jo neatitrūkti.

Kodėl gi šis etapas toks svarbus siekiant pergalės? Ogi todėl, kad būtent šiame etape turėtumėte nuspręsti, kokios taktikos imsitės susidūrę su sunkumais. Taigi verčiau iš anksto apgalvokite, kokia strategija vadovausitės, kad atsispirtumėte pagundai viską mesti.

Jei siekti užsibrėžto tikslo pradėsite neturėdami jokio plano, labai tikėtina, kad vos susidūrę su pirmaisiais sunkumais ir kliūtimis atsidursite aklavietėje.

1. Pirmiausia užsirašykite tikslą, kurio tikitės pasiekti.

2. Susidarykite sąrašą dalykų, kurių, jūsų manymu, būtų pravartu imtis siekiant užsibrėžto tikslo.

3. Įsivardykite kliūtis, kurių gali pasitaikyti jūsų kelyje.

Tiksliai žinodami, ko siekiate ir su kokiais sunkumais gali tekti susidurti, būsite geriau pasirengę laikytis savo įsipareigojimų sau ir nepasiduoti.

Pradėkite nuo mažų žingsnelių

Pernelyg dideli užmojai dažnai nulemia, kad naujamečiai pažadai lieka neištesėti. Drastiškai sumažinę suvartojamų kalorijų kiekį, persistengdami sporto salėje ar mėgindami gyventi pagal iš esmės kitokią rutiną veikiausiai ilgai netversite. Kad taip nenutiktų, į priekį ženkite mažais žingsneliais ir tikrai neprašausite.

Pavyzdžiui, jei jūsų tikslas – nubėgti maratoną, pradėkite nuo lengvų bėgimo treniruočių du ar tris kartus per savaitę; jei siekiate įprasti maitintis sveikiau, nekeiskite viso raciono iš karto – pirmiausia maistingesniu pakeiskite tą nesveiką maistą, kuriuo mėgaujatės dažniausiai.

Atrodytų, startas lėtokas. Tačiau, pasak patarimų autorės K. Cherry, nedideli pokyčiai padeda lengviau „susidraugauti“ su naujais įpročiais – tais, kuriuos dar tik siekiama išsiugdyti, ir leidžia pagrįsčiau tikėtis ilgalaikio teigiamo rezultato.

Venkite kartoti praeities klaidas

Klaidinga kasmet užsibrėžti tą patį tikslą, kurio praeityje nepasiekėte. Anot psichologijos prof. Richardo Wisemano, siekiant tikslų, kurių jau kartą nepavyko įgyvendinti, tikėjimas savo jėgomis bus menkas.

Jei vis dėlto nutartumėte vėl mėginti siekti to paties, apmąstykite ankstesnius rezultatus. Kokios strategijos buvo veiksmingiausios, o kokios – mažiausiai veiksmingos? Kas trukdė pasiekti tikslą anksčiau? Galbūt ateinančiais metais rezultatai bus geresni, jei pakeisite požiūrį?

Atminkite, kad pokytis – tai procesas

Ydingi įpročiai, kurių dabar norite atsikratyti ar kuriuos tikitės pakeisti, ko gero, formavosi daug metų. Todėl būtų naivu tikėtis, kad nauji, geresni įpročiai susiformuos per dieną, savaitę ar mėnesį. Kartais tikslus pasiekti trunka ilgiau, negu tikimasi, tačiau svarbu atminti, kad tai ne lenktynės. Jei jau pasižadėjote sau keistis, siekite to visą likusį gyvenimą.

Ieškokite draugų ir artimųjų paramos

Šį patarimą tikriausiai girdėjote jau begalę kartų, tačiau taip yra tik dėl to, kad bičiulių parama yra iš tikrųjų labai veiksminga, tvirtina K. Cherry. Jos teigimu, tvirta parama padeda neprarasti motyvacijos.

Apie savo tikslus papasakokite draugams ir šeimos nariams. Paprašykite jų padėti jums siekti šių tikslų. Kitų žmonių paramą ir pagalbą galite veiksmingai užsitikrinti ir prisijungdami prie bendraminčių grupės.

Nuolat priminkite sau, kodėl užsibrėžėte tikslą

Pirmosiomis naujų metų dienomis tikriausiai būsite užsidegę ir motyvuoti siekti užsibrėžto tikslo. Lengva bus tol, kol mėgindami pasikeisti nesusidursite su pirmaisiais nepatogumais ar pagunda apsigalvoti.

Supratus, ką reiškia kas rytą tempti save už pakarpos į sporto klubą ar sugniaužus kumščius kęsti nikotino trūkumą organizme, motyvacija toliau siekti naujamečių pažadų gali ir susvyruoti.

Tokiomis akimirkomis priminkite sau, kodėl jums viso to reikia, kodėl jums svarbu pasiekti užsibrėžtą tikslą. Pasistenkite rasti tai, kas jus įkvėptų ir neleistų pasukti atgal, kai sunku.

Nenustokite stengtis

Motyvacija, kuri pirmosiomis sausio dienomis būna praktiškai nepalaužiama, vasarį jau gali būti gerokai išblėsusi. Išlaikyti ją gyvybingą galėsite tik atkakliai stengdamiesi judėti savo tikslo link net tada, kai nesiseka. Jei dabartiniai metodai neveikia, iš naujo įvertinkite pasirinktą strategiją, o prireikus imkitės naujo plano.

Pravartu užsivesti dienoraštį – jis padės sekti daromą pažangą. Apsvarstykite galimybę užsirašinėti savo sėkmes ir nesėkmes. Raštu išdėstykite priežastis, dėl kurių apskritai siekiate tikslo, kad įkvėpimui išgaravus galėtumėte sau apie tai priminti.

Tvirtai laikydamiesi užsibrėžto tikslo ir atkakliai jo siekdami ištisus metus galėsite nedvejodami sakyti, kad esate vienas iš tų, kuriems naujamečius pažadus tesėti pavyksta.

Nepasiduokite ir mokykitės iš klaidų

Viena dažniausių priežasčių, kodėl žmonės išsižada savo naujamečių pažadų, yra tai, kad jie nesugeba susidoroti su nesėkmėmis. Jei neištvėrę staiga vėl griebėtės seno įpročio, jokiu būdu nemanykite, kad viskas baigta. Kelias į tikslą nėra lygus – jame visada bus rizika suklupti. Todėl užuot puolę į neviltį, laikykite tai galimybe mokytis iš klaidų.

Jei vedate dienoraštį, kuriame žymitės viską, kas susiję su jūsų naujamečių pažadų vykdymu, nepamirškite pasižymėti ir to, kada suklupote ir kas tai lėmė. Suprasdami, su kokiais sunkumais ir kodėl jums tenka susidurti, būsite geriau pasirengę juos įveikti ateityje.

Parengta pagal užsienio spaudą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()