Kodėl krovininiai laivai nuo piratų nesigina ginklais? Kokias priemones naudoja vietoj šautuvų?  (9)

Piratai tebėra ir šiuolaikinio pasaulio problema. Jie dažniausiai puola prie Somalio krantų, tačiau ir toliau plaukiojantys krovininiai laivai nėra saugūs. Kodėl šių laivų įgulos neturi ginklų? Kokiomis priemonėmis laivai gali apsiginti nuo piratų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Geriausia priemonė apsiginti nuo piratų visgi yra ginklai. Laivybos kompanijos samdo privačias saugos bendroves, kurios atsiunčia iš buvusių karių sudarytas komandas. Šie laivų apsaugos specialistai kulkomis ginasi nuo piratų. Piratai atplaukia mažais primityviais kateriais, bet pamatę ugnį dažniausiai pasitraukia. Arba yra priversti pasitraukti. Tai yra labai efektyvus būdas apsiginti, tačiau privačias saugos bendroves samdo ne visi, todėl absoliučioje daugumoje krovininių laivų ginklų nėra.

Tarptautinė jūrų teisė, beje, nedraudžia su savimi pasiimti ginklų. Ginkluotų įgulų pasitaiko, nors ir labai retai. Reikalas tame, kad kai kurie uostai nenori priimti ginkluotų įgulų, plaukiojančių su kitos šalies vėliava. Ginkluotos įgulos gali atsisakyti ir kai kurie kanalai bei klientai.

Krovininio laivo įgula nėra tinkamai paruošta ginkluotiems susirėmimams. Jei ginklai laivyboje paplistų, prie to prisiderintų ir piratai. Taigi, padidėtų tikimybė, kad įgula bus nužudyta iš karto. Taip pat padidėtų ir krovinio draudimo kaštai, laivo savininkui reikėtų rūpintis reikiamais dokumentais, atidžiau stebėti įgulos narių psichologinę būklę. Kitaip tariant, bijomasi, kad rezultatas būtų atvirkščias pageidaujamam.

Todėl naudojamos kitos priemonės. Visų pirma, pastebėję piratus laivai padidina greitį. Tai padidina laivo tempiamą bangą ir padeda laimėti bent šiek tiek laiko. Laivai taip pat turi vandens patrankas, kurios gali neleisti piratams išsilaipinti laive. Su tuo pačiu tikslu laivai kartais apjuosiami dygliuota ar net elektrine tvora.

Yra ir dar modernesnių būdų. Pavyzdžiui, laivo korpusas gali būti padengiamas itin slidžia danga, o visi įlipti padedantys daiktai (kopėčios) gali būti pašalinti. Kai kurie laivai taip pat naudoja aukšto galingumo akustinius prietaisus, kurie piratams gali sukelti skausmą ir priversti apsisukti atgal. Taip pat naudojami lazeriai, tinklų patrankos, o itin retais atvejais - ir dronai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(63)
(7)
(56)

Komentarai (9)