Viskas prasideda tikrai ne nuo raudonų kilimų ir šampano - kaip liejyklose gaminami garsiausi apdovanojimai? (Video)  ()

Kino ir muzikos pasaulyje kasmet dalijami apdovanojimai geriausiems savo sričių meistrams. Tuo pradžiuginami ne tik aktoriai, režisieriai, prodiuseriai, muzikantai ir daugybė kitų pramogų pasaulio atstovų, bet ir televizijos žiūrovų, visame pasaulyje mielai stebinčių apdovanojimų ceremonijas. LRT.lt pasakoja, kaip gaminami svarbiausi apdovanojimų atributai – statulėlės, dėl kurių varžosi šimtai savo srities profesionalų visame pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

OSKARAI

„Oskarų“ statulėlė – vienas labiausiais atpažįstamų trofėjų visame pasaulyje, nesvarbu, esate kinomanas ar ne. Šias auksu spindinčias statulėles kasmet teikia JAV Kino meno ir mokslo akademijos (Academy of Motion Picture Arts and Sciences arba AMPAS).

Pirmą kartą „Oskarų“ teikimo ceremonija surengta 1929 m. gegužės 16 d., kasmet tai – vienas laukiamiausių įvykių kino pasaulyje.

Ko gero, „Oskaro“ statulėlė yra taip trokštamas apdovanojimas ne tik dėl neginčijamą garbę ir absoliutų pripažinimą garantuojančio fakto, bet ir dėl to, kad auksinis riteris, laikantis kardą, – gana įspūdingas eksponatas.

Užsienio spaudoje rašoma, kad pagaminti vieną „Oskaro“ statulėlę užtrunka 10 dienų. Auksinius riterius gamina ne per toliausiais nuo Niujorko nutolusioje liejykloje.

„Oskaras“ – toli gražu ne aukso luitas. 24 karatų aukso lydiniu aplieta statulėlė pagaminta iš bronzos.

Ši apdovanojimų statulėlė yra 34 cm aukščio ir sveria tarsi naujagimis kūdikis – 3,85 kg.

BAFTA

Įsteigti1947 m., Britų akademijos kino ir televizijos apdovanojimai (The British Academy of Film and Television Arts), teikiami už pasiekiamus kino ir televizijos srityse.

„Bafta“ statulėlę, vaizduojančią teatro kaukę, 1955 m. sukūrė skulptorė Mitzi Cunliffe.

Bronza, iš kurios gaminama „Bafta“ kaukė, pasirenkama pagal spalvą ir kaitinama 1090 laipsnių karščio temperatūroje. Kaukės liejimo procesas vidutiniškai trunka apie tris valandas.

Pagamintas apdovanojimas vidutiniškai sveria 2,8 kg.

GRAMMY

„Grammy“ apdovanojimas teikiamas už pasiekimus muzikos srityje ir kartais netgi lyginamas su „Oskarų“ apdovanojimais kino pasaulyje.

„Grammy“ statulėlė sveria 2,7 kg ir yra pagaminta iš specialaus metalo lydinio, vadinamo „Grammium“.

Įdomu tai, kad šio apdovanojimo laimėtojai gautos statulėlės negali imti ir nusinešti į namus. Po to, kai padaromos bendros nuotraukos, statulėlės atimamos ir laureatai jas gauna po maždaug trijų mėnesių. To reikia, kad ant statulėlių būtų išgraviruoti nugalėtojų vardai.

AUKSINIAI GAUBLIAI 

Nuo 1944 m. JAV teikiami apdovanojimai filmams ir televizijos laidoms. „Auksinio gaublio“ statulėlė vaizduoja ant pjedestalo pastatytą gaublį, apjuostą kino juosta.

„Auksinis gaublys“ sveria apie 2,4 kg ir yra padengtas 24 karatų aukso sluoksniu.

Pagaminti reikiamą „Auksinių gaublių“ skaičių užtrunka maždaug 3–4 mėnesius, o kartais, jei nuodugniai tiriama statulėlių kokybė, net iki 6. Gaublius gamina maždaug 50 žmonių viename Oklahomos fabrike.

Pagal užsienio spaudą parengė Virginija Sližauskaitė. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()