Milžinas žmonių pasaulyje - aukščiausias kada nors gyvenęs žmogus ir kaip klostėsi jo gyvenimas (Video)  ()

220 cm ūgio Arvydas Sabonis ar Žydrūnas Ilgauskas yra aukšti. Tačiau pasaulyje yra gyvenęs žmogus, šalia kurio ir jie būtų atrodę kaip vaikai. 272 centimetrai – tokio ūgio buvo ameriketis Robertas Wadlow. Jis buvo aukščiausias, kiek rodo patikimi duomenys, kada nors gyvenęs žmogus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

R.Wadlow gimė Sent Liujiso miesto JAV priemiestyje Altone 1918 m. vasario 22 d. Jo tėvai buvo įprastinio ūgio, ir jis pats po gimimo niekuo neišsiskyrė iš aplinkinių. Jo svoris tik gimus buvo 3,85 kg.

Bet augo jis gerokai greičiau nei kiti. Būdamas vos penkerių metų, jis jau buvo 163 cm ūgio ir dėvėjo drabužius, skirtus paaugliams.

Būdamas aštuonerių metų, jis išaugo iki 180 cm ūgio ir peraugo savo tėvą. Kol kitus vaikus dar nešiojo tėvai, R.Wadlow pats galėjo pakelti tėvą ir jį nešioti po namus. Įdomu tai, kad visi keturi jaunesni jo broliai ir seserys buvo įprasto, niekuo neišskirtinio ūgio.

Neįtikėtinas ūgis R.Wadlow kėlė nemažai sveikatos problemų. Jam augant jos vis stiprėjo.

Vis dėlto R.Wadlow, būdamas vaiku, stengėsi veikti tą patį, kaip ir bendraamžiai. Pavyzdžiui, būdamas 13 metų tapo skautu. Turėjo specialiai jam pasiūtą uniformą, palapinę ir miegmaišį.

Būdamas 17 metų, R.Wadlow jau buvo 245 cm ūgio – aukščiausias kada nors gyvenęs paauglys. 1936 m. „švelnusis milžinas“, kaip jį dėl gero būdo vadino aplinkiniai, baigė mokyklą ir įstojo į koledžą, ketindamas studijuoti teisę.

Robertas tampa žvaigžde

Vis dėlto studijų R.Wadlow taip ir nepradėjo. Jis iškeliavo į gastroles po JAV su populiariu „Ringling Brother“ cirku. Šios gastrolės jam atnešė pasaulinę šlovę. R.Wadlow nereikėjo nieko daryti – užteko tik pasirodyti ant scenos ir jis kėlė didžiulį susidomėjimą.

Interviu metu paklaustas, ar jį erzina, kai žmonės į jį spokso, jis ramiai atsakė: „Ne, nes mano žvilgsnis yra aukščiau ir aš jų nepastebiu“.

Pamatyti vaizdo klipą su vaikštančiu R.Wadlow galite žemiau.

Tylus ir ramus jaunuolis vis dėlto nesipriešino savo naujai įgytam įžymybės statusui. Tai jam leido uždirbti pinigų iš viešų pasirodymų.

Taip pat jis nuo 1938 m. pradėjo reklamuoti bendrovę „International Show Company“, kuri už tai batus jam siuvo už dyką. Tai Robertui buvo tikra laimė. Jo pėda buvo neįsivaizduojamo 47 cm ilgio – ilgiausia kada nors išmatuota pėda. Jam specialiai siuvami batai kainavo 100 dolerių – maždaug 1500 dolerių šiandienine pinigų verte.

Šis milžinas galėjo pasigirti ir ilgiausiomis plaštakomis, kada nors užfiksuotomis istorijoje – atstumas nuo riešo iki didžiojo piršto galiuko siekė 32 cm. Įsivaizduojate, kokių jam reikėjo pirštinių?

Kodėl Robertas buvo toks aukštas?

Net ir sulaukęs 18 metų, R.Wadlow nesiliovė augęs. R.Wadlow tyrę daktarai nustatė, kad jo stebėtiną augimą sukėlė smegenų dalies, vadinamos hipofize, sutrikimas – ji buvo neįprastai išsipūtusi. Jo organizme dėl to gaminosi ypač daug augimą skatinančių hormonų.

Per dieną Robertas suvartodavo apie 8 tūkst. kalorijų maisto. Jis augo iki pat mirties – kuri jį ištiko labai jauną, vos 22 metų amžiaus.

Likus maždaug metams iki mirties jo sveikata pradėjo greitai prastėti. Robertas paskutiniais gyvenimo metais sunkiai paeidavo ir beveik nejautė savo pėdų. Jam vaikščioti padėjo specialūs įtvarai ir lazda. Visgi jis niekada nenaudojo vežimėlio.

R.Wadlow mirė 1940 m. liepos 15 d. Jo mirties priežastimi tapo kraujo infekcija. Ją sukėlė būtent įtvaras, kuris vos prieš savaitę buvo netinkamai pritvirtintas prie jo kojų ir prie dešinės čiurnos pritrynė pūslę, per kurią „įsimetė“ infekcija.

Infekciją gydytojai bandė gydyti perpildami kraują ir atlikdami operaciją, bet dėl įgimto imuniteto sutrikimo tai R.Wadlow būklę tik pablogino.

Roberto paskutiniai žodžiai buvo „Gydytojas sako, kad aš negrįšiu namo iki šventės...“. Tai sakydamas jis turėjo mintyje savo senelių auksines vestuves, kurias jie turėjo minėti netrukus.

„Gerasis milžinas“ buvo palaidotas gimtojo Altono miesto kapinėse, specialiai jam pagamintame karste. Jis buvo 3 m 28 cm ilgio, 81 cm pločio ir 76 cm gylio.

Paskutinį kartą R.Wadlow ūgis buvo išmatuotas likus 18 dienų iki mirties. Tada jis buvo apie 272 cm. Prieš mirtį nebuvo jokių ženklų, kad jo augimas sustotų. Tad kiek jis galėjo išaugti, nežinia.

Dabar žmonėms kaip R.Wadlow, kurie kenčia nuo gigantizmo, mokslas jau gali padėti daugiau. Galima atlikti operaciją, kuri sustabdo augimo hormonų gaminimąsi. Dažniausiai tokiems žmonėms operacija ir yra atliekama.

Todėl labai tikėtina, kad R.Wadlow ūgio rekordas niekada nebus pagerintas. 1955 m. jis buvo įtrauktas į Guinnesso rekordų knygą kaip aukščiausias kada nors gyvenęs žmogus.

Istorijoje esama legendų apie dar aukštesnius žmones, tačiau kadangi jos siekia ypač gilią senovę, pasakyti, kiek jose tiesos ir kiek – mitų, tiksliai neįmanoma. O R.Wadlow ūgis buvo tiksliai išmatuotas.

Dabar įvairiuose pasaulio muziejuose galima rasti vaškinių autentiško dydžio R.Wadlow kopijų.

Parengta pagal Gineso rekordų knygos internetinį puslapį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(40)
(0)
(40)

Komentarai ()