Kalba, apie kurią nepagalvojame - ar avokadai jums panašūs į sėklides?  ()

Avokadai dažnai vadinami supermaistu. Juose - daug vitaminų B, K, C ir E, nemažai kalio, o ir didžiąją dalį šių vaisių sudarantys riebalai gali būti naudingi sveikatai. Bet ar žinote, kuo avokadai susiję su sėklidėmis? Ir kas tada yra gvakamolė?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Avokadai iš tikrųjų yra didelės uogos su dideliais kauliukais viduje. Meksikoje užauginamas trečdalis visų pasaulio avokadų, tačiau jie taip pat gausiai auginami JAV bei Viduržemio jūros šalyse. Galbūt esate pastebėję, kad avokadai yra gana brangūs. Taip yra dėl to, kad jiems reikia daug priežiūros, jie dažnai skinami rankomis ir iki mūsų keliauja pakankamai ilgą kelią. Amerikietiškų avokadų kainą brangina ir tai, kad Kalifornijoje vanduo yra labai brangus.

Tačiau sugrįžkime prie tų „sėklidžių.“ Pats žodis „avokadas“ yra kildinamas nuo ispaniško „aguacate“, kuris savo ruožtu kildinamas nuo nahuatlių „āhuacatl“. Taip šio žodžio šaknų ieškotume gana ilgai, kol jas surastume senovinėse Pietų Amerikos čiabuvių kalbose. Tuo pačiu žodžiu actekai vadino sėklides. Kitaip tariant, avokadas yra sėklidžių vaisius.

Kodėl būtent tokiu vardu pavadintas vaisius, kurį actekai labai mėgo? Visai paprastas paaiškinimas - dėl panašumo. Actekams susiraukšlėjusi avokado odelė priminė kapšelį. Nors mums toks pavadinimas atrodo neįprastas ir gal net kiek vulgarus, actekams žmogaus kūnas buvo kasdieniškas ir nekeliantis jokių nemalonių jausmų.

Beje, gvakamolė, tikriausiai populiariausias iš avokadų gaminamas produktas, taip pat seka šią keistą pavadinimo prasmę. Mat „gvakamolė“ yra kildinama nuo nahuatlių kalbos „āhuacamolli“, kuris tiesiogine to žodžio prasme reiškia „sėklidžių padažas“. 

Ir ką jums dabar daryti su šita informacija? Ogi nieko. Tai yra tiesiog geras pavyzdys kaip skirtingai skirtingos pasaulio kultūros formuoja savo kalbą ir simboliu. Taip pat tai parodo ir kitokį Pietų Amerikos čiabuvių požiūrį į žmogaus kūną - jiems jis buvo visiškai įprasta gyvenimo dalis kaip ranka ar ausis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(6)
(8)

Komentarai ()