Vokiečių generolų prisiminimai apie didžiausią žmonijos istorijoje ginkluotą konfliktą: Vermachto operacijos nuo Atlanto pakrančių iki SSRS gelmių, nuo Laplandijos iki Šiaurės Afrikos  ()

Ši knyga vokiečių kalba pasirodė 1954-aisiais Vakarų Vokietijoje, neprabėgus nė dešimčiai metų nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos. Prisiminimai apie didžiausią žmonijos istorijoje ginkluotą konfliktą buvo dar labai ryškūs, o karo paliktos žaizdos – pernelyg skausmingos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ji įdomi tuo, kad įvykiai nuo Vermachto įsiveržimo į Lenkiją 1939 m. rugsėjį iki Berlyno žlugimo 1945 metų pavasarį papasakoti vokiečių karininkų, daugiausia generolų, lūpomis. Čia nužvelgiamos visos Vermachto operacijos nuo Atlanto pakrančių iki SSRS gelmių, nuo Laplandijos iki Šiaurės Afrikos, tačiau pasakojama dalykiškai ir informatyviai, pateikiant daugybę mažai žinomų faktų. Pirmąjį pokario dešimtmetį pralaimėjusiųjų požiūris nebuvo ypač populiarus, todėl prieš jus gulinti knyga – savaime vertingas liudijimas.

Autoriai bando nušviesti prielaidas karui kilti, aprašo operacijų ir mūšių eigą, aiškina, kodėl buvo priimami vienokie ar kitokie sprendimai ir kaip juos įtakojo politinė Trečiojo reicho valdžia su A. Hitleriu priešakyje. Ši knyga jokiais būdais nėra Trečiajame reiche įsitvirtinusio nacių režimo ir jo grobikiškos politikos teisinimas, bet siekis atiduoti pagarbą tiems, kurie didvyriškai kovojo fronte. „Tie žmonės ėjo į mirtį ir kovojo ne dėl valstybinės santvarkos, ne dėl kažkokios pasaulėžiūros ar fanatiškų politinių įsitikinimų, tačiau, paklusdami savo šalies įstatymams, iki galo sąžiningai vykdė savo pareigą ir žuvo „paklusę įsakymui“, – teigė generolas majoras H. fon Butlaras.

Įvadinį žodį parašė feldmaršalas K. fon Rundštetas, tarp knygos skyrių autorių ir redaktorių yra generolas majoras H. fon Butlaras, generolas pulkininkas L. Rendulicas, kavalerijos generolas S. Vestfalis, generolas leitenantas D. Ditmaras ir kiti.

Knygos skyriai sudėlioti pagal karo veiksmų teatrus, tekstas papildytas originaliais žemėlapiais ir nuotraukomis. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(14)
(2)
(12)

Komentarai ()