Neįtikėtini faktai apie baisiausią siaubo filmą „Egzorcistas“: sudegusi filmavimo aikštelė, grasinimai aktorei, realios mirtys ir kaip gimė filmo idėja (Video)  ()

1973-aisiais į filmo „Egzorcistas“ premjerą susirinkę žmonės nuo siaubingų vaizdų ir jų sukeliamų emocijų alpo kėdėse, ne vienas jų supykintas dar ir apsivėmė. Demono apsėstos mergaitės istorija žiūrovams šiurpą kelią iki šiol. Šį filmą, kaip ir daugelį kitų, supa daugybė keistų dar baisesnių tikrų istorijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, ką matome kino ekrane, pasirodo, nėra visa istorija. Ne ką keistesni dalykai dėjosi ne tik prieš kameras, bet ir už jų. Nuo ekstremalių vaidybos technikų iki gandų apie prakeiksmus – štai keletas Ranker.com pateikiamų faktų apie 8-tame dešimtmetyje pasirodžiusią klasikinę siaubo istoriją „Egzorcitas“.

Filmas susijęs su keliomis mirtimis

Juostoje vaidinę aktoriai Jackas MacGowranas ir Vasiliki Maliaros mirė netrukus po to, kai buvo užbaigti jos filmavimo darbai. J.MacGowrano gyvybė užgeso dėl gripo komplikacijų, o V.Maliaros – dėl natūralių priežasčių (aktorei buvo 89 metai).

Tebevykstant filmavimo darbams mirė pagrindinės filmo herojės Lindos Blair senelis ir aktoriaus Maxo Von Sydow brolis. Mercedes McCambridge, įgarsinusios demoną, sūnus, prieš nusižudydamas nužudė savo žmoną ir dukras po to, kai 1987-ųjų lapkritį jis buvo apkaltintas sukčiavimu.

Trumpai tariant, iš viso iškart po filmavimo ar dar jo metu, neaiškiomis ar tragiškomis aplinkybėmis mirė 9 su „Egzorcistu“ kaip nors susiję asmenys.

Lindai Blair buvo grasinama

Pagrindinei „Egzorcisto“ aktorei L.Blair, kai siaubo filmas buvo pradėtas rodyti JAV kino teatruose, buvo vos 14 metų, tačiau tai nesutrukdė žmonėms jai siųsti grasinimus. Jų jauna aktorė sulaukė tiek daug, kad kino kompanija „Warner Bros.“ pasamdė du policijos pareigūnus, kurie 24 valandas per parą, septynias dienas per savaitę net pusmetį gyveno su L.Blair ir jos šeima, juos saugojo viešumoje.

Grasinimų L.Blair sulaukdavo ir dar kelis metus po to, kai pasirodydavo vis naujas filmo tęsinys. Merginos šeima buvo priversta slėpti L.Blair pas šeimos draugus Vermonte, Naujajame Džersyje ir Konektikute.

Gąsdinimams – tikri šūviai

„Egzorcisto“ režisierius Williamas Friedkinas jam dirbusiems aktoriams gąsdinti pasitelkdavo pačius įvairiausius metodus. Jis periodiškai paleisdavo šūvius be jokio išankstinio perspėjimo, taip aktoriams sukeldamas natūralų išgąstį, kurį vėliau reikėdavo perteikti įjungus kameras.

Tai – ne vienintelė ekstremali situacija, į kurią savo aktorius filmuojant „Egzorcistą“ pastatė W.Friedkinas. Kad matytųsi aktorių kvėpavimas, režisierius įsakė atvėsinti patalpą, kurioje buvo filmuojamos Regan miegamojo scenos. Per naktį joje veikė keturi galingi oro kondicionieriai, kurių dėka temperatūra kambaryje pasiekė maždaug -30 laipsnių šaltį.

Filmavimo aikštelėje buvo taip šalta, kad komandai ir aktoriams suprakaitavus prakaito lašeliai tiesiog prišaldavo prie odos. Vieną akimirką patalpoje net ėmė snigti, nes buvo buvo susikaupusi drėgmė, kurią „pagamino“ nedideliame kambaryje susispietęs būrys žmonių.

Galime tik įsivaizduoti, kaip jautėsi tokiomis sąlygomis dirbti turėjusi L.Blair, vilkėjusi tik naktinius.

Ne ką mažiau streso patyrė ir filme vaidinęs tikras kunigas Williamas O’Malley. Kaip rašoma Ranker.com, komandai niekaip nepavyko nufilmuoti paskutinio patepimo scenos – dėl to kaltas buvo pats kunigas. Tačiau režisierius W.Friedkinas žinojo, kaip ištaisyti šią problemą. Jis pasivedė jėzuitų kunigą W.O’Malley į šoną ir pasiteiravo, ar šis juo pasitiki. Vos tik W.O’Malley ištarė „Taip“, W.Friedkinas trenkė jam per veidą.

Režisierius sušuko „veiksmas“ ir kamerose pradėjo suktis juosta. Iškart po antausio nufilmuota tobula scena, kurioje matosi drebanti kunigo ranka.

Filmavimų metu sudegė Maknylų namas

Namas, kurio vidus buvo panaudotas Maknylų šeimos namams, filmuojant juostą užsidegė, dėl ko teko atidėti darbus.

Gaisras įsiplieskė dėl balandžio, įskridusio į elektros skydynę. Buvo sunaikinta visa filmavimo aikštelė, išskyrus, dėl ko per nugarą nubėga šiurpuliukai, Regan miegamąjį – jis visiškai nenukentėjo.

Garsioje vėmimo scenoje nusifilmavo dvi aktorės

Kad būtų perteikta tai, kas norima, „Egzorcisto“ taip vadinama vėmalų komanda iš pradžių jai naudojo konservuotą sriubą, bet rezultatas ir vėmalų konsistencija jų netenkino, tad buvo nuspręsta išbandyti žirnių sriubos ir avižų košės mišinį. Šis variantas pasiteisino, bet iškilo kita problema – aktorė L.Blair šlykštėjosi daržovėmis, todėl šioje scenoje vietoje jos nusifilmavo Eileen Dietz.

Pastaroji aktorė nepateisino režisieriaus lūkesčių, tad jis įsakė šią sceną perfilmuoti dar kartą, L.Blair imituojant, jog vemia. Galiausiai abu kadrai buvo sujungti į vieną.

Knygą, kuria paremtas filmas, įkvėpė tikra istorija

Galbūt žinojote, kad „Egzorcistą“ įkvėpė rašytojo Williamo Petero Blatty romanas tokiu pat pavadinimu, tačiau tikriausiai nežinojote to, jog autorių sukurti siaubo filmu virtusį pasakojimą įkvėpė įvykis, nutikęs 1949-aisiais. Marylande gyveno berniukas, žinomas kaip Ronaldas Doe, kurį kamavo keisti simptomai – jam gulint joje purtėsi lova, ant odos atsirado keistos žymės.

Berniukui gydytojai negalėjo niekuo padėti, tad jo šeima kreipėsi į liuteronų dvasinininką, o šis jiems pasiūlė pagalbos kreiptis į Romos katalikų bažnyčią. Apžiūrėję vaiką kunigai patvirtino, kad jis yra apsėstas ir atliko egzorcizmo seansą.

Ritualą atliko kunigas Williamas S. Bowdernas su kolegomis, šio įvykio detales jiems buvo įsakyta laikyti paslaptyje. Egzorcizmo seansai truko kelias savaites, bet buvo sėkmingi. Ronaldas pasveiko ir toliau gyveno įprastai, o jo šeima tapo katalikais.

Praėjus metams po R.Doe įvykio, tyrimų žurnalistas Markas Opsasnickas suabejojo, ar egzorcizmas iš tiesų buvo atliktas ir ar jis, visų pirma, tikrai buvo apsėstas piktosios dvasios. Pasak žurnalisto, kunigai ir bažnyčios vadovai matė, kad berniukas apsėstas, nes jie norėjo tai matyti, kai, pasak M.Opsasnicko, iš tiesų R.Doe buvo „išlepintas, sutrikęs peštukas, kuris sąmoningai elgdavosi keistai, kad gautų dėmesio arba galėtų išvengti pamokų“.

„Egzorcistas“ – pirmasis „Oskarui“ nominuotas siaubo filmas

„Egzorcistas“ buvo nominuotas net 10 prestižinių „Oskarų“ apdovanojimų, bet tąkart laimėjo tik du – už geriausią scenarijų ir garso montažą. „Egzorcistas“ įėjo į kino itoriją kaip pirmas siaubo filmas, nominuotas geriausios juostos statulėlei.

Kol kas geriausiu filmu „Oskarų“ apdovanojimuose paskelbta tik viena siaubo istorija – „Avinėlių tylėjimas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: