Kodėl japonai gyvena geriau už mus, kodėl šioje šalyje nėra korupcijos ir kuo ypatingas jų „nenormalus“ humoras? „Pragyvenęs 11 metų šioje šalyje supranti, kurgi toji sėkmės paslaptis ir kodėl ministrai viešai verkia dėl pavogtų 6$“ (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AAA000 2020-09-13 14:16
nu jau nereikia skiest, kad Japonija neturi gamtiniu resursu, ju resursas pats didziausias pasaulyje. jie siaubia Ramuji vandenyna. pasidare trecia ekonomika tik del to, kad baigia net ir vandenyna uzsikt. visokius banginius net prie Antarktidos medzioja su flotilem. ir dar faktiskai su karine apsauga. jie nacija su didziausiu pasaulyje parazitavimo laipsniu.
VirtualGadget 2020-09-13 20:49
Pažiūri video kaip susigrūdę jie ten gyvena ir visai jokio pavydo nesijaučia. Nelabai įsivaizduoju kaip reikia gyventi tame skruzdėlyne. Bet kiekvienam gi savo. Kažkam taip patinka kažkam nelabai.
immortallt 2020-09-13 23:47
Jo, geras gyvenimas tenais Dauguma dirba be atosotgų, nes atostogauti yra nuodėmė. Dirba darbe iki kol vadovas sėdi, nesvarbu ką jisai daro. Didelė dalis visuomenės yra sužaloti, žlugę. Tėvai džiaugiasi, jei vaikai, kuriems nepasisekė, daugiau niekada nesirodo viešumoje. Korupcijos nėra? Yra, ji kitokia. Pvz., viena iš priežasčių, kodėl ten tiek daug savižudybių, bent anksčiau buvo tai, kad policija visas žmogžudystes, kurias mano/manė, kad nepavyks ištirti (pirmosiomis valandomis), priskirdavo savižudybei. Tad pilna kuriozų būdavo, kai žmogus su 12 durtinių žaizdų nugaroje pripažįstamas nusižudęs. Visur geriau, kur mūsų nėra.
Staska 2020-09-14 14:09
Su viskuo sutinku, bet siaip jau Japonija nuo 2000 metu mazdaug, neauga taip jau sparčiai ir turidaug ekonominių, bei socialinių problemų. Ir tikrai, gyventi joje, ne Japonui, yra ne pasaka: milžiniški darbo krūviai, nelabai ekonomiškai efektyvūs darbo santykiai, neturėjimas laisvo laiko savo šeimos nariams ir t.t....
Ernestass 2020-09-14 14:22
Vienintelis dalykas ko iš jų mums reikėtų pasimokyti yra ambicijos gaminti prietaisus. Mes niekados netapsime turtingi kaip Japonai kol nepersiuksime eksporto/importo deficito. Jokia šalis niekados dar netapo turtinga kaip pirmaujančios pasaulio šalys jei ji neparduoda daugiau, nei kad pati nusiperka. Čia yra geras pavyzdys kodėl šalys kaip Didžioji Britanija taip greitai eina velniop. Jų prekybos deficitas yra didžiulis ir dėl to jie nieko nebeišgali įpirkti. Kainos kyla, o pajamos stagnuoja ir taip ne tik žmonės eina dugnan, bet ir visa šalis. Po kokių dvidešimt, tridešimt metų matysime Britaniją kaip antrąją pasaulio šalį. Aš girdėjau, kad jų direktoriai tai ir kiti vadovai yra visiškai neefektyus. Susirinkimuose jie tiesiog miega! Jie sėdi užsimerkė ir ilsisi, kai yra ištariami jų vardai, jie atsibunda ir eina sakyti savo kalbų. Taip neva jie taupo energija, nes yra labai užimti ir labai daug dirba. Tiesiog juokinga ta Japonų tauta. Japonai galėtų užtat prailginti darbo dieną iki 9 valandų kai Europiečiai vis nori susimažinti savo darbo savaitės ilgį. Jei taip jiems patinka kėdes trinti jiems, tegu ir trina ilgiau už tą patį atlygį. Nereikia mums žiūrėti į darbo apsaugą taip primityviai, kai kurios šalys yra tiesiog sukurtos gyventi biuruose. P.s: Jull, Japonų tokia kultūra, kad jei sėdi darbe, esi pavyzdingas darbuotojas. Jeigu išeini iš darbo anksti, esi blogas darbuotojas. Čia ne viršvalandžiuose esmė, reta šalis kur darbuotojai nesėdi dėl jų. Problema yra ta, kad jie nedirba efektyviai, nemoka valdyti savo laiko ir tuomet vietoje to, kad pasibaigtų darbą namuose kaip kad daro Amerikiečiai, jie zulina tą patį darbą darbe. Dėl kultūros įtakos tauta susikoncentravo ties apsimetimu pavyzdingais darbuotojais, nes jų kultūra yra labai stipriai orientuota į visuomenę ir reputacija joje. Direktoriai ten verkia kaip maži vaikai, klaupinėjasi ir atsiprašinėja visų, kad jie juos apvylė kai patiria nesėkmę. O Kinijoje tai apskritai žmonės yra viešai žeminami kaip dalis jų bausmės. Palyginimui, jeigu Lietuvoje tu pasakai, kad "labai gailiuosi padaręs nusikaltimą" ir dėl to tau skirs menkesnę bausmę, Kinijoje tu turi nusižeminti viešai, sakyti koks esi netikęs žmogus, klauptis, verkti, maldauti atlaidumo ir tiktais tuomet tau yra skiriama švelnesnė bausmė.
jull 2020-09-14 14:23
Atostogu pasiimt niekas nedraudzia, tiesa jei pasiimsi pvz., dvi savaites is kart gali paziuret kreivai. Is esmes, tas japonu darbo rezimas yra kontroliuojamas finansu ir nieko daugiau. Atostoginius gali pasiimt ir neidamas atostogu, t.y., jei ju neisi, tai tiesiog gausi viena papildoma atlyginima. Uz virsvalandzius mokama 1.5 -2 kartus daugiau nei tavo iprastas tarifas. Todel ir sedi visi ne kiek reikia, o kiek leidzia ivirint virsvalandziu. Darbo valandos gaunasi ilgos, nasumas vienas maziausiau issivysciusiose salyse.
immortallt 2020-09-14 16:30
Gali būti, tik kelias knygas apie japonus esu skaitęs, pats negyvenau, net nebuvau, tai nieko teigti už faktą negaliu. Ir žinau, kad vyriausybė įvedė privalomas atostogas Japonijoje, kažką girdėjau, kad jie neva pasiima ir vis tiek eina į darbą. Ką norėjau pasakyti, visur geriau, kur mūsų nėra, o kai reikia gyventi, bet gėda pripažinti, kad visgi ten ne rojus, tai tada meluoji, kaip blogai Lietuvoje, ir kaip gerai visur kitur.
Ernestass 2020-09-14 16:51
Lietuviams ypač patinka būti negatyviems ir skųstis dėl visko. Viskas blogai, tačiau nieko dėl to nedaro kol netrūksta ir emigruoja kur mielai dirba prastesnius darbus kurių neįsivaizdavo dirbant Lietuvoje. Tai yra dalis mūsų tautininės kultūros ir jei įdomu, yra tokia knyga "Lietuvio kodas". Ten kalba gana daug apie mūsų pačių kultūrą bei tautinius įpročius. Bendrai įvertinus viską, mes esame viena iš geriausiai susitvarkančiu po Sovietinių valstybių, tačiau paskaičius komentarus, pasiklausus žmonių, galvoji, kad viskas Lietuvoje čia blogai. Nieko, tikiu kad su pora naujų kartų šitas Sovietizmo kompleksas pranyks iš mūsų tautos.
jull 2020-09-14 18:07
Esu pastebejes tarp emigrantu (iskaitant save pati) kad yra kelios tos emigracijos fazes, pacioj pradzioj, kai didelis pradinis diskomfortas naujoj saly, visi linke sakyt, kad viskas "ten" tik geriau. Matyt, yra vidinis poreikis kazkaip pateisint ta diskomforta, patiems sau visu pirma:) Veliau issilygina ir jauciu is "isisenejusio" emigranto dazniau galima isgirst tu kitu saliu realius trukumus, nei privalumus..
Baisuols 2020-09-14 19:02
Taip taip, Japonijoje nėra korupcijos. Ar jau visi užmiršo, kad Fakušimos elektrinės avarija įvyko todėl, kad su kyšiais TEPCO prastūmė AE pridavimą sužemintais normatyvais. Čia panašiai kaip ir ala Vokietijoje nėra korupcijos, tik Siemens skamba didžiuliuose korupcijos skandaluose.
NekenciuReklamos 2020-09-14 20:33
sakai yra tik kelios? Tai manyt as y tuos standardizuotas asmenu grupes nepakliunu...ir vel kaip visada - outsideris... p.s. kur gyveni?
GNU 2020-09-14 23:59
Šalis tikrai įspūdinga ir ypatingai savita. Vis tik straipsnis ruso parašytas, tai jis per savo prizmę ir žiūri. Kažkaip abejoju ar ten gyvent labai geriau nei Lietuvoje. GDP vienam gyventojui Lt: 39k, Jp: 46k, tad nėra ypatingai žymu. Bet dar įvertinus gyventojų masę, asmeninio gyvenimo nebuvimą, ir tam kultūrinius aspektus, tai tas “geresis gyvenimas” labai jau santykinis gaunasi.
HardAxe 2020-09-15 11:39
Čia gal priklauso ar žmogus išvažiuoja į žuvies fabriką, ar ofisinio darbo dirbti. Man tik atvažiavus į Švediją ir po kelių metų skirtingi dalykai akis bado (buvo visokios kainos, žmonių nelankstumas, dabar supratau kai kuriuos dalykus, akis bado kiti), bet šalis niekad neatrodė vien blogesnė ar vien geresnė. Supratau tik tiek, kad pagyvenus kokiose 5se visai skirtingose šalyse kažkur įsikurti taptų išvis neįmanoma - pastoviai galvotum, kad Lietuvoj maistas buvo geresnis, Švedijoj gamta, o Ispanijoj klimatas...
Ernestass 2020-09-15 11:58
Oi, pagyvenus šiek tiek Vokietijoje, taip nepatiko man tų Vokiečių pedantiškumas. Tauta kuriai patinka aiškinti kitiems kaip reikia reikalus tvarkyti. Ir koks ten biurokratijos kalnas yra, parašai po parašų eina. Paprasti veiksmai yra sudėtingi ten kaip kad įsigyti telefono abonementą. Labiausiai nervuodavo jų ten maistas. MCdonaldas yra skanus ten palyginus koks prastas jų ten maistas. Grįžtant per Lenkija, buvau toks laimingas kad galėjau nusipirkti to turginio/budelinio maisto kur būna prie autobusų/traukinių stočių. Šalis gal ir graži, viskas sutvarkyta, bet greitai pradėjo viskas įgristi. Viskas pas juos labai standartiška ir panašu ir po to netgi keista pasidarė kokios unikalios tos lietuviškos medinės trobos yra. Kaip kiekvienas kiemas Lietuvoje yra unikalus. Dirbti Vokietijoje visai yra neblogai, bet gyventi tai oi oi oi. Galvojate, kad Lietuvoje yra blogai, nes nuomos kainos yra didelės? O Vokietijoje tai išvis, esi tarnas nuomininkui bei norint išsinuomoti kambarį reikia atstovėti pusė dienos eilėje su kitais potencialiais nuomininkais ir tikėtis, kad iš šimtų kitų žmonių jis pasirinks būtent tave. Ir aišku tas begalinis popierizmas. Ar turi pastovias pajamas? Kur dirbi? Ir t.t.
immortallt 2020-09-15 13:47
Tai būtent, kad kiekvienoje šalyje skirtingi dalykai yra geresni. Ir Lietuva jau praėjo tą etapą, kai ES galėjai graitai ir daug užsidirbti, o tada grįžti čia, nusipirkti butą, mašiną ir toliau ramiai gyventi. Dabar Lietuvoje dirbdabamas, gali greičiau visą tai įsigyti, nes pasiimsi paskolą ir dirbsi sau ramiai, o tenais išvykus taip dirbti ir gyventi skylėje, valgyti prastą maistą, niekur neiti teks dešimtmetį, nebe 2 metus. Kai Lietuvoje kryptingai dirbant po 5 metų turėsi pakankamas pajamas pasiimti namą, automobilius, ir visą tą laiką galėsi normaliai gyventi, ne kaip gyvulys.
Ernestass 2020-09-15 13:56
Kad ir Lietuvoje jau tas pats. Aš tiktais prieš metus pradėjau dirbti po studijų normaliai. Prieš tai dirbau Vokietijoje kaip kurjeris. Su geru išsilavinimu ir normaliame darbe Lietuvoje aš uždirbu netgi šiek tiek daugiau, nei Vokietijoje dirbdamas 6 dienas per savaitę. Ir tikrai čia ne viena iš tų įmonių kurios dirba Lietuvoje, bet moka užsienietiškus atlyginimus, tai yra normali, paprasta Lietuviška valstybinė įmonė. Plius, kai tu dirbi normaliai daraisi sau karjerą. O užsienyje negali tiesiog rasti darbo geroje vietoje pagal specialybę. Ten didžiulė konkurencija dažnai būna ir niekas nenori imti užseniečio nemokančio gerai šnekėti jų kalba. Vienintelis geras dar dalykas yra specializuotos nišos. Su virinimu, laivyboje girdžiu yra kosminiai pinigai. Dar galima išvažiuoti su medicinos specializacija dirbti per praktikas visokias į užsienį. Šiais laikais yra tų galimybių uždirbti palyginus kosminius pinigus jeigu to sistemingai sieki ar tau tiesiog pasiseka išsirinkti diplomą bei gauti poziciją geroje firmoje. Mano kursiokė iš bakalauro laikų taip įsisuko užsienyje dirbti.
bahuriux 2020-09-15 23:13
Man keista kad niekur niekas nepaminėjo yakuzos Japonijoje kurioje tipo nėra korupcijos, bet yra legali mafija. http://www.technologijos.lt/n/zmoniu_pa ... gali-Video
HardAxe 2020-09-15 23:37
Aš išvažiavęs į Švediją, jau 3+metų. Pradžioj metam, pasižmonėti, bet pasilikau. Darbas pagal specialybę, IT. Kalbą pradedu pramokti tik dabar. Per tą laiką alga pakilo daugiau nei kolegų švedų, nes labiau stengiausi. Atlyginimas didesnis negu Lietuvoj, išlaidos irgi didesnės. Kol gyvenom iš vienos algos galėjom sau leisti panašiai tiek, kiek namie. Kai įsidarbino žmona pasidarė daug geriau. Jei kas iš medikų galvojat važiuoti į Švedija/Norvegiją, tai palaikau visom keturiom. Kaip Lietuvoj dideles algas ir gerą gyvenimą yra paėmęs IT sektorius, taip čia gyvenimu džiaugiasi gydytojai. Yra kas erzina (biurokratija pvz), bet tam tikri kertiniai dalykai patinka. Pvz visi daugiau uždirba, tai žmonės bendrai paėmus laimingesni. Nereikia mago mašinoj slėpti palikus ir t.t. Dviratį žmonės užrakina tik ratą. Jeigu savo brangesnį už vidutinį prisegu su troseliu prie stulpo jau jaučiuosi saugus. Ir panašiai. Lietuvoj gali gauti daug, bet bendras fonas nėra dar tiek pažengęs. Kol turiu mažų vaikų man tai svarbu. Man čia nėra visai kitas lygis, kaip išskirtinėm specialybėm. bet geresnis darbo/šeimos balansas, saugesnė aplinka, kažkiek geresni pinigai, daugiau atostogų, mažiau erzalynės. Galų gale šefai skandinavai. Visi žino kokie jie geri:) Prie minisų gal oras. Žiemą nėra sniego, peršilta. Bet vasara ateina gana vėlai, tai daug tokio gyvenimo kaip kuršių nerijoj tarp +5 ir +15 su vėju. Dar draugų mažai. Tai jei kas su IT ar medicina galvojat emigruoti - PM Nemokamas supportas įsikuriant mano regione
jull 2020-09-16 01:43
Sutinku, tas uzdirbu - isleidziu santykis ivairiose salyse sakyciau labai panasus, jei jose gyvensi taip pat. Tarp saliu skiriasi keliais-keliolika procentu, rinkos kainos matyt nepasiveja pajamu tik retais atvejais ir tik trumpam. Skaiciavimu daryt neketinu, bet is patirties (6 salys per 12 metu, 6 metai sudiju, 6 darbo), jei imt 4 metus atgal specialisto padeti Lietuvoj (buvau metams grizes), tai niekur del bapkiu vaziuot tikrai neapsimoka, nebent tavo planas yra tapt milijonierium "dirbant 100 metu teatro rubinej ir nieko nevalgant". Tik po to gali nei valgyt nei nieko kito jau ir nesinoret. Plius, keliu metu vidutinio levelio dibanciojo sutaupytos sumos nieko nekeicia gi, zuvies visam gyvenimui neprisikrausi, reik ieskot meskeres.
immortallt 2020-09-17 00:30
Norėjau dar sakyti, kad Lietuvoje nieko nemokantiems juodadarbiams nekažką, bet prisiminiau, kad už 25€ pagalbinio 2-3h rasto neina, nori 50€...