Puikus Belgijos žingsnis, kovojant su rasizmu - vietiniai gyventojai jau seniai norėjo atsikratyti šios istorijos dėmės

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

mklvc 2020-06-10 16:02
Ir kas čia tokio puikaus, kaip skelbia antraštė? Kuo tokių demonstrantų mastymas skiriasi nuo islamistų, kurie sprogdino Palmyros miestą, bandydami nuslėpti istoriją? Čia istorinė statula jų valstybės karaliui, kuris gyveno daugiau nei prieš 100 metų.. Na taip gal jo sprendimai, dabar niekam nepatinka, bet tai buvo tų laikų kasdienybė. Reikia žinoti savo istoriją, to jau nepakeisi, nereikia dabar bandyti cenzūruoti ir slėpti tai, kas jau buvo.
punktyras 2020-06-10 16:19
Ar nugriovus paminklą, bus pamiršta ir pakeista istorija? Paminklai statomi, siekiant parodyti pagarbą, pašlovinti. Kažkada užkariavimai, kolonijos buvo gerbiami pasiekimai, dabar pasaulis kitoks ir šlovinti prievartą nėra tinkama. Kaip pasakytų kitas Leopoldas – „Vaikai, gyvenkime draugiškai!“
Evil Goku 2020-06-10 16:34
Paminklus Leninui, ir kitiems priešiškiems Lietuvai veikėjams irgi reikėjo palikti?
kestutisz 2020-06-10 17:00
Nelabai vykęs lyginimas - leninai buvo statyti okupantų, ir buvo atsikratyta pasitaikius pirmai progai. O belgai - na tik prie madingo judėjimo prisijungė. Šiaip dar ar ne Erlicko mintis dar buvo - statyti paminklus reikia su prisukamom galvom, atitarnavo viena - prisuki madingesnę.
Evil Goku 2020-06-10 17:35
Paimkim Muravjovo skulptūra. Statė, kai oficiali nuomonė buvo - kad jis didvyris. Griovė, kai oficiali nuomonė buvo, kad jis "blogiukas". Šiuolaikinės moralės požiūriu, Liopoldui negalima statyti paminklų. Tiesiog pakankamai ilgai keitėsi požiūris ir nebuvo stimulo griauti paminklo.
mklvc 2020-06-10 17:54
Papildant savo ankstesnį komentarą, tai man ne tiek užkliuvo paminklo griovimas, kiek tai, kad tai daroma norint įtikti dabartinei kitos šalies "madai". Šiaip įdomu, kai rasizmas vykdomas ant baltaodžių ar azijiečių tai nieko nevyksta, niekam neįdomu. Bet kai nukenčia koks juodaodis JAV, tai kažkokia pasaulio pabaiga. Man kartais atrodo, kad to rasizmo ne tiek daug, visi turi lygias teises, gali gauti išsilavinimą, tą patį darbą, o kažkokia atskirtis tarp socialinių, religinių ar kitų grupių visada buvo ir bus. Bet jei nužudomas juodaodis Amerikoj, tai jau reiškia visame pasaulyje rasizmas ir reikia streikų...
Niemand 2020-06-10 17:58
Pora vnt reikėjo palikti atminčiai su atitinkama aiškinamaja lenta...
immortallt 2020-06-10 18:21
Liko, tam skirtame parke.
punktyras 2020-06-10 18:43
Nors globaliame pasaulyje požiūriai plinta greičiau ir plačiau, dėl viso pasaulio tai perlenkiate, švelniai tariant. Belgija, manau, tiesiog pasinaudojo patogia proga. JAV vergovėje baltaodžių ir azijiečių buvo daug mažiau, nei juodaodžių. Dar daug žmonių atsimena iš savo jaunystės ir JAV kovas už lygias juodaodžių teises (MLK nužudytas 1968 m.), nors vergovė panaikinta dar šimtu metų anksčiau (1865 m.) Plačiau apie šių dienų rasizmą JAV galima ir vikipedijoje pasiskaityti, ne vien remtis savo nuomone: https://en.wikipedia.org/wiki/Racism_in ... ted_States
AAA000 2020-06-10 21:59
siaip tai pagrindinis isnaudojimas visada vyksta intelekto pagrindu kazkur ne maziau 95% atveju. ir jis leistinas va sita panaikinkit - jei norit normalaus pasaulio. mire veikejai - jiem nieko nebepadarysi ne ta vieta puolama. reiketu kapstytis pvz per zalos atlyginima. pas mus irgi apsisiko konservai - pabijojo iskelst Rusijai ieskinius - nes Rusija perime CCCP, o ne svaria valstybe atkure taigi teisinis pagrindas yra - ir tegu kaba ieskinys. nesvarbu kad niekas ten nemokes. svarbiau yra bukle. kas del rasizmo - yra dar manau ir uzdaras rasizmas. kai "kulturiskai" uzsidaroma is vidaus. kuriamos segregacines bendruomenes. sita manau labai propaguoja pvz japonai kaip tauta, arba sakykim religiniai visokie. kai neleidziama pabegt is bendruomenes vidaus. cia irgi rasismas - tik isoriniai metodai pasyvus - bet yra vidine agresija. va su situo per mazai manau kovojama.
PCP 2020-06-11 11:44
Nepatinka policijos smurtas? Tai pirma - laikykis įstatymų. Antra - daryk kaip pareigūnas sako. How hard can it be? Gal reiktų šitą, linkusiems į nusikalstamumą, įskiepyti? Dabar gi, - daugybę kartų už smurtinius nusikaltimus teistas bandita garbinimas kaip koks šventasis. Kokia tai žinia jaunimui? pirmyn, varykit - ligšiolinės moralės ir tvarkos normos yra opresija, daužom viską, imkit ką norit, jūsų moralinė viršenybė, niekas jūsų bausti neturi teisės nes žmonės su viena odos spalva prieš 200m kažką darė kitiems žmonėms su odos spalva? https://twitter.com/Majd_Khalifeh/statu ... 9810297857
sub 2020-06-11 11:45
Tai kad taip nėra, kaip tu rašai, rasizma yra, nelygybė yra, neteisingumas yra. Čia ne socialinė, reiginė, o rasinė atskirtis, ir ta atskirtis palaikoma valstybės galvos ir teisėsaugos pareigūnų. Pasižiūrėk šitą video ir atsimerk, jei tu nematai problemos, tai nes nenori jos matyti. https://www.youtube.com/watch?v=4K5fbQ1-zps P.S. problema JAV ne kad nužudomas juodaodis (nors tai irgi problema), o kad žudikai nesulaukai teisingumo, nes patys yra teisingumas. Tai tęsiasi šimtus metų tik nemato to, kas nenori to matyt.
sub 2020-06-11 11:50
Jūs pats nesuprantat apie ką rašote, J.F. nėra garbinamas, tiesiog pareigūnas vykdantis savo darbą peržengė ribas ir savo įgaliojimus, policija turi saugoti, ginti, padėti, o ne žudyti. Aš nesakau, kad J.F. nebuvo kriminalas, jis buvo nusiklatėlis, bet ar Demokratinėje šalyje, kur teisingumas aukščiau visko, šitaip reikia bausti, nužudant šlykščiai, viešoje vietoje, be jokios empatijos. Maniau tam yra teismai, prisiekusieji ir t.t.
immortallt 2020-06-11 14:41
O tu žinai, kad baltaodžių žūva iki 2x daugiau suėmimo metu, nei juodaodžių, nors juodaodžiai 3x dažniau sulaikomi? Tai kodėl kalba eina ne apie pareigūnų veiksmus prieš suimamuosius, o kalbama apie rasizmą? (juodaodžiai žudo dažniausiai šaunamaisiais ginklais, baltaodžiai kitais būdais, taip kad paaiškinimas, kad baltaodžiai ginkluoti dažniau - netinka). Dabar va irgi, net per rimtą tarptautinę spaudą eina straipsniai: pirkite iš šitų juodaodžių verslų ir paremkite juos. Kaip jie nukentėjo per visą šitą reikalą? Niekaip. Kodėl nerašo, pirkite iš šitų verslų, kurie nukentėjo per plėšimus ir deginimus? Bėda yra ta, kad prisidengiant tariamu rasizmu, bandoma pateisinti nusikaltimus, gauti daugiau pinigų nei kiti ir išskirtines teises. Rasizmas yra JAV, ir jį puikiai naudoja juodaodžiai. Ir ne tik prieš baltuosius, bet ir prieš kitus. Politkorektiškumas baigia išsigimti į priešingybę ko vengiama - kitą ekstremumą.
Ar_as? 2020-06-11 14:59
Juodaodžiui dar lopšyje sūpuodama močiutė lopšinėje dainuoja: "jei pareigūnas prisiknis prie tavęs, net jei dėl to, kad tavo plaukai garbanotituri nesipriešinti, nusimauti kelnes, pasilenkti ir..., nes kitaip nušaus vietoj kaip šunį..." Tuo tarpu baltieji su polėkiu, didele "savigarba", dažnai nusikaltimai "neprofesionalūs", emociniai, todėl daro nesąmones. Ir visi "aš ne rasistas, bet..." nuodugniai ignoruoja faktą, kad protestai didele dalimi kilo ne dėl to, kad žmogus buvo nužudytas, bet dėl to, kad tikėtasi ir mėginta "prasukti" pareigūną.
immortallt 2020-06-11 15:38
Pirma dalis - tai rodo, kad nežudo pariegūnai tiesiog šiaip. Antra, taip, visur žmonės ir tokių dalykų atsitinka. Tikrai nesakau, kad gerai ar jie toleruotini, bet protestuojama neva prieš rasizmą, ne prieš korupciją. Protestų metu jau mirė/nužudyta daugiau nei kvestionuotini pareigūnų "nužudymai". Jau net nekalbu apie suniokotą ar pavogtą turtą.
Ar_as? 2020-06-11 16:03
Pirma dalis rodo, kad juoduosius gali ir už kreivą šypseną nušauti. Tokie svaičiojimai "buvo už ką, šiaip gi nešaudo" yra tokie pat, kaip aiškinimas išžagintai merginai "o tai ko vaikščiojai taip vėlai, namie miegančių nežagina". Protestai - demokratinės valios išraiška. Jais visada bando pasinau ekstremistai ir nusikaltėliai, o purvini rėžimai (kuo purvinesni - tuo labiau) stengiasi visus protestus sulyginti su riaušėmis, o protestuotojus su riaušininkais, kraštutinais atvejais rėžimai siunčia savo provokatorius ir tas riaušes kuria, kur jų nėra (Honkongo pavyzdys, Maidano pavyzdys, bet kuris mitingas Rusijoje ir pan.). Visa šita, " o per protestus kiek nukentėjo, pažiūrėkit..." tai tik dar viena whatabout versija. Nusikaltimai per protestus neturi nieko bendro su rasizmo problemomis šalyje ir neturi nieko bendro su konstitucine žmonių susirinkimų ir žodžio laisve. Jei valdžiai leisi riboti susibūrimus ir protestus, nes per juos kažkas gali niokoti/niokoja turtą, valdžia pasirūpins, kad visada, būtų kas tą turtą niokoja.
jull 2020-06-11 16:19
Pala, pala, o tu ne tas tipas, kuriam statistika yra melo rusis? tada tavo nusisnekejimai lengvai paaiskinami. Afroamerikieciai US nuzudomi 3.16 karto dazniau, nei baltieji. Statistika cia: https://www.census.gov/quickfacts/fact/ ... /IPE120218 https://www.statista.com/statistics/585 ... e-by-race/ 2017, 2018, 2019 duomenim, nuo US policija nuzude vidutiniskai 408 baltuosius, 226 afroamerikiecius, 162 hispanic. Populiacijos proporcijos: 76.5% procento baltieji, 13.4% afroamerikieciai, 18.3% hispanic. (226/13.4)/(408/76.5)=3.16 karto dazniau nuzudomi afroamerikieciai (162/18.3)/(408/76.5)=1.66 karto dazniau nuzudomi hispanic Visa kita tavo poste tera buko rasisto, norincio islaikyt status quo, pezaliones. Kiekvienos politines sistemos tikslas - stabilumas ir efektyvumas. Net jei esi rasistas, vien sitie tikslai yra pakankami, kad siektum visisko netolerancijos isnaikinimo. O tai zmogaus natura yra tokia, kad ispaustas i kampa jis sugriaus viska aplinkui pries zudamas pats. Sakyciau, afroamerikieciai US yra velniskai taikus ir civilizuoti zmones, ismestum toki "finta" Lietuvoj - butu kruva lavonu. Galim paziuret i pokarinius metus.
jull 2020-06-11 16:46
https://www.youtube.com/watch?v=qqvijdxnHxI Va kodel, mano moanymu, us yra tokioj s...binej.
Evil Goku 2020-06-11 19:03
Kvailai atrodo, kai rasizmą amerikoje prieš juodaodžius teisina tuo, kad Afrikoje yra rasizmas prieš baltuosius. Tai taip pat kvaila, kaip sakyti, kad visi baltieji yra kalti dėl buvusios vergovės. Dabartiniai protestai JAV tai mišinys įvairių nepasitenkinimų. Vienas iš jų, tai tas pats rasizmas (turi būti ypatingas kvailys, jei manai, kad rasizmo JAV nebėra). Antra policininkų neprofesionalumas. Policijos korupcija ir neretai specialiai naudojamas perteklinis brutalumas. Pilna video, kai pareigūnai specialiai žaloja/žudo žmones, net tuos kurie jiems paklūsta. O kai rasizmas susipina su policininkų nebaudžiamumu - turim ypač didelę bėdą. Lietuvoje yra irgi jaučiamas "minkštasis" rasizmas prieš juodaodžius ir azijiečius. Tik kangi kitos rasės žmonių Lietuvoje nedaug, jį gan sunku pastebėti. Jaunimas visada norėjo, nori ir norės maištauti. Ir man atrodo, kad protestuoti prieš rasizmą, tikrai nėra blogiausias variantas. Aišku užrašai, fuck the police, ACAB ir pan,, lietuviškame kontekste yra kvaili Žinoma reikia neužmiršti ir riaušininkų, kuriems realiai p* dėl ko protestai, svarbu išlieti pykti ar šiaip jiems smagu niokoti svetimą turtą ir plėšikauti. Dar prisideda ir tai juodaodžiai, dažnai būna žemesniame socialiniame sluoksnyje, kas yra protestų ir riaušių katalizatorius.