Kodėl Šiaurės Korėjos valdžia turi tarptautinį restoranų tinklą? Po šunienos sriuba, alkoholiu ir iš lokių pagamintu afrodiziaku slepiasi tikroji jų paskirtis  ()

„Pyongyang“ - tai Šiaurės Korėjos vardu pavadintas tarptautinis restoranų tinklas. Jį sudaro bent 130 restoranų, daugiausia jų - Kinijoje, tačiau keletas yra ir kitose pasaulio vietose. Kaip galite įsivaizduoti, „Pyongyang“ tinklas priklauso Šiaurės Korėjai, bet kam jai jis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pyongyang“ restoranų yra ir Tailande, Laose, Vietname, Indonezijoje, Malaizijoje, Mongolijoje, Rusijoje, Dubajuje, Nepale ir kitose šalyse. 2012 metais „Pyongyang“ restoranas buvo atidarytas ir Nyderlanduose. Dalis jo net priklausė šalies verslininkams, tačiau dėl nesutarimų tarp bendrasavininkų tais pačiais metais restoranas buvo uždarytas. Tiesa, gandų, kad „Pyongyang“ restoranų tinklas plėsis Europoje, netrūksta.

„Pyongyang“ siūlo tradicinį korėjietišką maistą. Priklausomai nuo šalies, čia galima paragauti ir šunienos sriubos. Čia taip pat galima įsigyti ir Šiaurės Korėjos produktų, įskaitant alkoholinius gėrimus ir iš lokių pagaminto afrodiziako. Svečius linksmina Šiaurės Korėjos merginos, kurios dainuoja ir šoka, apsirengusios tradiciniais rūbais. Tiesa, dažniausiai šiuose restoranuose draudžiama fotografuoti.

„Pyongyang“ restoranai dabar labai vilioja turistus, kurie smalsiai domisi paslaptingosios Šiaurės Korėjos kultūra. Tačiau juose dažnai lankosi ir Pietų Korėjos verslininkai, nes čia jie suranda tradicinio korėjietiško maisto, kuris savo paruošimu šiek tiek skiriasi nuo to, kurį jie valgo namie. Teigiama, kad kainos čia yra aukštesnės nei galima tikėtis, o pinigai keliauja savininkams - Šiaurės Korėjos valdžiai.

Tai kam Šiaurės Korėjai tarptautinis restoranų tinklas? Paaiškinimų yra įvairių. Gali būti, kad tai padeda rinkti informaciją apie kitas šalis, jų ekonominę būklę ir net gyventojų įpročius. Kita vertus, labiau tikėtina, kad „Pyongyang“ tinklas yra naudojamas užsienio valiutai rinkti ir pinigams plauti. Užsienio valiuta būtina Šiaurės Korėjos režimo veikloms užsienyje, o draugiškų šalių parama gali būti slepiama po „Pyongyang“ pelno priedanga.

„Pyongyang“ restoranuose įprastai dirba samdyti Šiaurės Korėjos piliečiai. Dauguma jų - moterys, kurių lojalumą valstybei stebi slapti agentai. Pabėgimų vis tiek pasitaiko - nors už užsienyje dirbančių Šiaurės Korėjos piliečių pabėgimą baudžiama jų šeima, sunku susilaikyti, kai matai bado nemačiusius ir laisvus savo amžiaus žmones. Amžiaus pradžioje dėl pabėgimų keli „Pyongyang“ restoranai Kinijoje buvo uždaryti. 2016-aisiais Pietų Korėja pranešė, kad iš „Pyongyang“ restoranų yra pabėgę bent 13 darbininkų, bet tikrasis skaičius neabejotinai yra didesnis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(7)
(6)

Komentarai ()