„COVID-19. Pandemija, kuri niekuomet neturėjo prasidėti, ir kaip sustabdyti kitą“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

VirtualGadget 2020-07-27 14:44
Knygos pavadinimas skamba maždaug kaip, "Ugnikalnis kuris niekada neturėjo išsiveržti ir kaip sustabdyti ugnikalnių išsiveržimus"
sangvinic 2020-07-27 21:48
Tiesiog knygos reklama. Pinigavimas iš tragedijų. Gal palaukime kol viskas pasibaigs - tada knygas rašykime?
bahuriux 2020-07-27 21:50
https://koronastop.lrv.lt/lt/ Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų 2019 Per vakar dieną patvirtinta naujų ligos atvejų 11 Pasveikę 1620 80 mirusių Verkslininkai įsivežė iš trečių šalių babajų su korona virusu ir tai tik keli atvejai ir dėl to 8!@7 dabar visi vaikščiosim vėl su antsnukiais. Čia suknistas anekdotas ar kas? Dėl 80 labai senų žmonių mirčių 90+ metų, jau yra mirę tūkstančiai net ir darbingo mažiaus negavę medicininių paslaugų. Švedija nieko nedarydama yra 18 vietoj pasaulyje jei imsim per 1M gyventojų užsikrėtimo atvejų, o palei mirtis 1M gyventojų 7 vieta. Bet jei imtume visas mirtis bendrai ne tik dėl koronos per metus Lietuva įtariu atrodytu prastai.
Evil Goku 2020-07-27 22:40
Va čia yra juodas melas. Kaukes reikė nėšioti ne dėl emigrantų, o dėl iš atostogų grįžusių turistų, kurie grįžę platina virusus. O kuo ligoti kurie miršta nuo COVID yra prastesni už tuos ligotus neva mirštančius dėl komplikuoto patekimo į ligonines?
jull 2020-07-29 22:52
Niekuo neprastesni. Tiesa, kazkas situo atveju vistiek mirs ir reikia rinktis: seni ir ligoti ar darbingo amziaus. Su visais lockdown'ais mes marinam savo ekonomika, kas veda i padidejusi mirtinguma tarp darbingo amziaus zmoniu ir prie tokio ekonomikos stabdzio situ mirciu skaiciai bus nesulyginami. Jei gerai pamenu, mirties rizika tapus bedarbiu US padideja kas tai apie 50-60%. Nors EU turi geresnes social welfare sistemas, sito salygoti skaiciai vistiek bus nepalyginami su mirtim nuo Covid, net jei visus ribojimus sustabdytume tiesiog rytoj. Mano nuomone yra keli variantai, kodel musu valdzios renkasi tokia max veiklos bano strategija kaip dabar: a) yra buki, neinformuoti ir bijo priimt sprendimus b) tokia situacija jiems priimtina, visu pirma del to, kad galima nepaisyt finansines drausmes taisykliu c) prioritizuojama vyresniu rinkeju grupe, kuri, bent pas mus turbut yra aktyviausia.
Evil Goku 2020-07-30 00:17
Tai matyt driežažmogiai klastoja statistiką. Nes Lietuvos oficiali mirtingumo statistika (lyginant su daugiamete tų mėnesių) per karantina reikšmingai nepakito. https://osp.stat.gov.lt/statistiniu-rodikliu-analize#/ O nesiimant jokių veiksmų koronavirusas gali ir pats sugriauti ekonomiką.
jull 2020-07-30 01:52
Nu neapsimeskim kad kuris nors is musu nesupranta, kad sitos velniavos efektai bus tik tie, ka matom siandien. Pvz., sita studija: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1448606/ sako, kad bedarbyste susijus su mirtingumo didejimo rizika. Naudoti apie 20000 dvyniu duomenys, followup 24! metai... Nors studija gana sena, 2004, ji publikuota rimtam zurnale, kruva kartu cituota kituose straipsniuose, plius salygos suvienodintos praktiskai iki kiek is vis imanoma socialiniuose tyrimuose. Svedijos duomenys, salies, su turbut viena geriausiu social welfare sistemu, net ir praejusiam simtmety. Rezultatus gincyt butu sunku. Studiju yra ir naujesniu, praktiskai visos sutinka, kad toks rysys yra. Europos salyse efektai ne tokie ryskus, kaip pvz US, kur darbo praradimas daznai isvis gali but vos ne mirties nuosprendis. Ir cia tik viena pasekme, bedarbystes augimas. Ta Covid manage'int reikia, bet jauciu, ta visko uzbaninimo strategija islys mums visiems per antra gala ir gana greitai. Dabar viskas kabo ant skolintu, naujai ismestu i rinka ir rezerviniu bapkiu padalijimo ir pravalgymo, bet tokia situacija negali testis amzinai, o ir skolas reikes ir grazint ir aptarnaut. Uz puse metu ramybes ir sumazinta rizika didziaja dalim jau ir taip netoli kritines bukles ligoniams gausim rimta bila ir kruva su ekonomika susijusiu pasekmiu, greiciausiai iskaitant daug daugiau su ekonominem priezastim susijusiu mirciu, nei kad mirtu nuo Covid. Blogai kazka pasmerkt padidintai ligos ar mirties rizikai, bet mano manymu, situo atveju klausimas yra ne ar pasmerkt, o ka pasmerkt. To, kad ekonominio nuosmukio rizikos grupe pasmerkiama per eile metu ir ne taip matysis nuostoliai, bent as nelaikau labiau etisku sprendimu nei kad Covid rizikos grupe pasmerktume is karto. Xz, ar toko rimtumo sprendimuose turi but vietos emocijom, mano manymu, ne.