Išrauti senus įpročius su šaknimis: Japonija pradėjo kovą su biurokratų pamėgtais hanko

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Berserkas 2020-09-30 13:32
"viskas modernu pas juos" Japonija seniausiai nebėra technologijų lyderė, jau ilgą laiką gyvena savo sustojusiam burbule
jull 2020-09-30 15:54
Modernu tikrai daug kas ir daug kur jie yra lyderiai. Tiesiog vartotojas tos lyderystes vaisius reciau mato, nes naujos veiklos sritys nuo masinio vartojimo prekiu gamybos persikele i kitas sritis. Pvz, gamybos technologiju gamyba. Tas mazas anspaudelis veikia kaip parasas ir jiems yra tradicija, uzdedami savo dvieju simboliu anspauda jie pasiraso. Plius sakyciau gana efektyvi net ir siandien. Taip yra daug greiciau nei ranka, ypac su ju parasais (ranka rasytus jie vistik deda, ant, pvz., kreditines). Kazkada yra teke dirbt darba, kuriame pvz., pildydamas kvalifikavimo protokola turi pasidet kelis simtus parasu (arba inicialu). Per diena kai kada tekdavo pildyt kelis, tai ranka gerai paskausta, galiu suprast, kodel tie, kuriu darbe daug popierizmo galetu tokio noret.
Shinigami 2020-09-30 17:56
Šitas straipsnis ne apie tai. Problema nėra pasirašymo ranka ar antspaudu (aš taip pat manau, kad su antspaudu geriau nei ranka), bet tai, kad jie spausdina popierių tik tam, kad ant jo uždėtu antspaudą (pasirašytu) ir išmestu į šiukšliadėžę. Ir čia nėra tik Japonijos problema, tai galioja ir Lietuvoje. Prieš kuri laiką darbe rengdavau sutartys dėl darbų atlikimo, dauguma sutarčių yra su pastoviais klientais, tik dėl naujų darbų, todėl klientui atvykti į įmonę nebūtina kad pasirašytu sutartį. Nusiunti internetų kad ją pasirašytų. 2-3 metus siūliau pasirašinėti elektroninių parašu, juolab, kad dabar tai galima padaryti per banką arba mobilų parašą (kuri dauguma turi), tai per tuos 2-3 metus elektroniniu parašu sutartį pasirašė tik 4-5 klientai. Visi kiti atsispausdina sutartį ant popieriaus, pasirašo, nuskenuoja ir man atgal atsiunčia. Tada aš turiu atspausdinti, duoti direktoriui pasirašyti, nuskenuoti ir jiems atgal persiusti ir jie vėl spausdins kad buhalterė turėtu. Kai kurie atvažiuodavo į biurą per visa Lietuvą kad pasirašytų sutartį. Tad čia nieko geriau nei Japonijoje.
AAA000 2020-09-30 20:13
butent mobilus parasas pas mus yra konkreti nesamone sita sistema, kur siuntineja tiesiog nuskanuota paraso atvaizda - yra geresne. nes pigesne ir paprastesne. cia yra ir taip biurokratinis formalumas. o formalumui nebutina auksto lygio apsauga. uztenka abieju pusiu susitarimo. taigi ekonomiskai geriau yra pritaikyt kita naudojama sistema - siuo atveju popieriaus spausdinimo-skanavimo sistemos. taop sakant visiem tinka - patinka. printeriai-skaneriai. biurokratizmo uzduotims pristaike vietoj faksu - nes cia is esmes tik susitarimas. taip kad mobilus parasas yra pertekline sistema. lygiai tas pats kaip ir sitie suknisti antspaudai pas japonus. tik kad mobilus parasas - sudetingesnio lygio bet - pertekline sistema. biurokratizmo didinimas ir automatinis technologinis atsilikimas. o apsaugai (apsaugos poreikiui) yra sukurta patikimesniu ir paprastesniu dalyku. visokie sifravimo protokolai, kur isvis mazai kas ten supranta ka... ir jie kinta. technologiskai tobuleja. pagal situacijos poreiki. na ir tame tarpe ir tie autonominiai kodo generatoriai pvz, mobilios kodo generavimo aplikacijos ir pan. kur realiu laiku suteikia kazkokio lygmens apsauga. o tu uzkibai. ir dar klientam sita atsilikusi ir nepatogu suda ipirsineji... tave vien del to vienakart pasius klientai - nes tik keliums tiko tavo variantas. jei nenori praknist verslo - turi daryt kaip klientai nori. as pvz zinau viena interneto tiekeja - kur uzsilenke del tokiu nesamoniu. ismete ta zmogu - nes automatizavo.. pradejo ikisinet saskaitas internetu, nes jiems matai taip patogiau ir pigiau pskui kontora is esmes uzdare - nes pasirasinet-pratesinet internetu galima - padare priivaloma. nedirbt su klientais fizizkai pradejo - tik karta per savaite - pora val... nu tai, kaip uzsisakyt paslauga - jei interas nustipo pvz? telefone autoatsakiklis ir dar apmokamu tarifu? ir perejo visi pas kitus pamazu... kur tokiom nesam maziau uzsiima... o tie uzsilenke - nors buvo lyderiai pagal klientu kieki. jei sutarti pasirasineji ten 1 karta kas 2-3 metai - nu tai pofig sanaudos. kad ta mobilu parasa naudot - reikia principe kazka ismokint, plius iranga, plius programinis palaikymas... cia isvis pastovios isslaidos. neaisku kam. japonu stampai tiek nekainuoja
radioaktyvas 2020-09-30 23:23
Bereikalo jie taip. Per karantiną lt iškilo elektroninio mažojo parašo poreikis. Dabar pagrindinio parašo funkcijas atlieka rankinis parašas arba elektroninis parašas, bet per karantina nebuvo galima dalintis ranka pasirašytais dokumentais greitai, o elektroninio parašo neturėjome. Na turėjome elektroninės valdžios vartus ir banko sąskaitas, o platformos kur galėtume psirašyti kaip su elektroniniu parašu neturėjome. Todėl pasirašymas su kitomis elektroninio autentifikavimo priemonėmis būtų prilyge dalinai mažojo parašo funkcijoms. Todėl japonams nevertėtų bereikalo atsisakyti senų tradicijų kaip tos naujienos viliojančiai neatrodytų. Taigi belieka mažajį parašą paversti elektroniniu, o spausdintinę versiją negaliojančia be elektroninės ir svarbi galimybė mažajį parašą padaryti prieinamą žmonėms. Taigi šio parašo nuleidimas paprastiems žmonėms procedūras padarys paprastesnes, o pagrindinis parašas paliks ne telemetrijai rinkti,o pasiliks pompastikai ir papildomam autentifikavimui svarbiose srityse. Kas svarbiausia nesukels bereikalingo šoko kuris nusimato daugimoje sričių nelikus mini notarų, o blokčeinų visose smulkmenose dar nenusimato.
Shinigami 2020-10-01 06:19
Nemokama elektronini parašą turi visi pilnamečiai Lietuvos piliečiai. Jis yra įrašytas į asmens tapatybės kortelę. Reikia tik nepamiršti kas kažkiek laiko jį atsinaujinti ir reikia turėti tokios kortelės skaitytuvą. Jis nėra brangus.
Stebėtojas 2020-10-01 14:36
Čia ir yra problema - reikia su savimi turėti kažkokį aparatą, kad atk įkišti, reikia kas du metus tą parašą atnaujinti. Blyn, kodėl man savo ranka rašyto parašo kas du metus nepadaryti privalomai atnaujinamo? Turėjau el. parašą, bet užknisa tas lakstymas jam pratęsti, o jo prireikia gal kartą per du metus. Kol parašas negalios iki gyvos galvos ir nebus paprastas naudoti kaip du pirštus apipypint, tol nieko nebus. Nebent įstatymiškai visus priverstų.