eSportas = sveikata? Visus nustebinę tyrimo rezultatai - kaip vidutinis kompiuterinių žaidimų žaidėjas gali būti sveikesnis už kitus?  (3)

Traškučiai, saldūs gėrimai, viršsvoris ir daugybė prie ekrano praleistų valandų - taip dažnas įsivaizduoja kompiuterinių žaidimų entuziastus. Tačiau sportininkus įsivaizduojame kitaip, tiesa?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietijos sporto universiteto Kelne atliktas tyrimas rodo, kad esporto žaidėjai yra sveikesni už vidutinį žmogų. Esportas - tai kompiuteriniai žaidimai, kurių žaidėjai varžosi tarpusavyje. Tai - profesionali elektroninio sporto šaka. Ir nereikėtų iš to juoktis - juk šachmatai ir yra sporto šaka.

Prieš pandemiją esporto renginiai pritraukdavo tūkstančius dalyvių ir žiūrovų. Nugalėtojai susižerdavo milijoninius prizus. Jie ir šiaip gyvena pakankamai gerai - dažnas transliuoja savo žaidimus internetu, turi rėmėjų iš kompiuterinių žaidimų pramonės. O ir gatvėje šie žmonės yra atpažįstami ir gerbiami. Tik sportininkais juos laiko ne visi.

 

Dabar vokiečių mokslininkai išanalizavo 820 esporto žaidėjų sveikatos duomenis. Paaiškėjo, kad nors esportininkai tikrai geria nemažai energinių gėrimų, jie suvartoja mažiau cukraus nei vidutinis žmogus. Be to, vegetarizmas ir veganizmas esportininkų tarpe yra daug dažnesnis nei bendroje populiacijoje, todėl jų dietoje tikrai netrūksta skaidulų ir vitaminų. Net ir tie, kurie valgo mėsą, dažnai valgo ir daržoves.

Tikriausiai labiausiai stebina faktai apie fizinį esportininkų aktyvumą. Paaiškėjo, kad profesionalūs žaidėjai vidutiniškai juda 9,5 valandas per savaitę - daugiau nei rekomenduoja Pasaulinė Sveikatos Organizacija.

Bet gal tai net nėra taip keista? Jei kada stebėtumėte esporto renginį, pastebėtumėte, kad daug žaidėjų yra geros fizinės formos. Taip tikriausiai yra dėl kelių priežasčių. Visų pirma, uždirbdami pinigus žaisdami jie kaip ir jūs nori atitrūkti nuo darbo, todėl daugiau juda. Antra, jų įvaizdis jiems yra labai svarbus, todėl jie stengiasi išlaikyti fizinę formą. Trečia, aukštas fizinis aktyvumas padeda išlaikyti koncentraciją ilgų žaidimų sesijų metu.

 

Tiesa, šis tyrimas turėjo trūkumų. Žaidėjai buvo tiesiog apklausti - tikėtina, kad savo duomenis jie bent šiek tiek pagražino. Bet kuriuo atveju, mokslininkai nemano, kad esportininkai yra ne tokie sveiki kaip tie, kurie žaidimų profesionaliai nežaidžia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai (3)