Kiek laiko šaldytuve saugiai galima laikyti keptas bulves, žuvį, daržoves ir kitus paruoštus produktus? ()
Iš anksto pagamintą ar nuo pietų likusį maistą įprasta laikyti šaldytuve. Tačiau ir šiuo atveju verta žinoti produktų galiojimo laiką.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Produktų laikymo šaldytuve taisykles
BULVĖS ir RYŽIAI
Keptas ar virtas bulves bei bulvinius patiekalus galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų.
Virtus ryžius reikia suvalgyti vėliausiai antrą dieną, nes jie lengviau genda.
MILTINIAI PRODUKTAI
Produktai iš tešlos gali būti tinkami vartoti iki 4 dienų, su sąlyga, kad jie buvo gerai išvirti ir kruopščiai supakuoti prieš dedant į šaldytuvą.
TROŠKINIAI ir SRIUBOS
Dėl didelio drėgmės kiekio sriubos ir troškiniai sudaro idealią terpę bakterijoms daugintis, todėl jų negalima laikyti ilgiau kaip dvi dienas.
DARŽOVĖS ir GRYBAI
Termiškai apdorotas daržoves galima laikyti ilgiausiai dvi paras.
Atkreipkite dėmesį į špinatus. Bakterijos gali juose esančius nitratus greitai paversti sveikatai pavojingais nitritais. Todėl išvirtus špinatus reikia labai greitai užšaldyti, jeigu ketinate juos laikyti šaldytuve. Atšildyti juos galima tik vieną kartą.
Visų rūšių grybams galioja taisyklė, kad jie turi būti suvalgyti vėliausiai kitą dieną.
MĖSA
Virta ar kepta mėsa gali būti laikoma šaldytuve tris paras. Būkite atsargūs su broileriais, nes papildomai šildant jų baltyminės struktūros gali pakisti. Nešildykite jų mikrobangų krosnelėje. Tas pats galioja ir kiaušiniams.
ŽUVIS
Kepta ar virta žuvis gali būti laikoma šaldytuve iki dviejų parų. Ji lengvai genda, todėl reikėtų suvalgyti kuo greičiau. Dažniausiai šiuolaikiniuose šaldytuvuose šalčiausia vieta būna virš daržovių skyrelio, todėl ten rekomenduojama laikyti greitai gendančius produktus.
KIAUŠINIAI ir KIAUŠINIŲ PATIEKALAI
Kietai virtiems kiaušiniam, jeigu jie nenulupti ir lukštas nepažeistas, nereikia specialios dėželės, juos galima išlaikyti iki 14 dienų. Tačiau tai priklauso nuo žalių kiaušinių šviežumo ir jų pagaminimo būdo. Jeigu žadate kiaušinius laikyti šaldytuve, tai išvirtų nedėkite į šaltą vandenį, o leiskite ataušti ore. Nuluptu kiaušinius ir suvyniotus į maistinę plėvelę galima laikyti dvi paras .
Gerai supakuotus blynus ir lietinius galima laikyti šaldytuve tris paras . Kiaušinienės, omleto geriau visai nedėti į šaldytuvą, o suvalgyti iškart.
DESERTAI
Virti desertai (pudingai, obuolių tyrė, saldūs ryžiai, virtiniai ) gali būti laikomi porą dienų šaldytuve. Saldų ryžių pudingą prieš vartojimą reikėtų dar kartą pašildyti.
Patikrinkite produktus
Ištraukę produktus, kurie buvo laikomi šaldytuve, būtinai apžiūrėkite juos, ar neatsirado pelėsių, ir pauostykite.
Jeigu maisto produktai ilgiau, nei rekomenduojama, buvo šaldytuve, pakito jų kvapas ar išvaizda, jokiu būdu nevartokite jų.