Trečia pagal skaidrumą pasaulio valstybė – kaip Singapūras išnaikino korupciją: yra ko pasimokyti ir Lietuvai? (Foto, Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Kyborg 2021-11-12 19:38
Su 2/3 klaidos nėra? Gal vis tik 3/2 turėtų būt? Kažkaip nelogiška, kad geri specialistai pradėtų veržtis ten kur algos trečdaliu mažesnės.
AAA000 2021-11-12 23:21
viesas sektorius nekonkuruoja su privaciu ir yra monopolistas. privaciam sektoriuje specialistai konkuruoja tarpusavy. manau logiska moket 2/3 nuo privataus vidurkio. darbas lengvesnis. moket daugiau kaip tik nelogiska. tada bus algu diktatas. ir konkuruojantis sektorius, kuris daro sali konkurencinga - atsiliks nuo pasaulio. per gerai apmokamas valdiskas sektorius uzmusa konkurencija, su laiku issigimsta ir tampa viska zlugdancia biurokratija. maziau moket irgi nelogiska - tada gryba pjaus, nes isvis rimti specialistai neis i valdiska sektoriu. kieki irgi manau reikia kontroliuot. sakykim tokio pacio lygmens uzduotims sprest negali but daugiau nei privaciam, kad neisputinetu etatu. ten ta padare per proceduru trumpinima. siaip idealiu sistemu nebuna bet ten panasu nekvailas, gerai sistemiskai mastantis papuole kur reikia. ir padare teigiama rezultata per 20 kazkur metu o pas mus pagal rezultatus vien kvailiai valde, ES dugne sedim... nors ten seime yra sedinciu ir po 30+ metu - vadinasi visi jie aiskiai nevykeliai kaip specialistai...
giedrius.kadiša 2021-11-13 15:35
Na, o dabar paskaičiuokime, kiek iš Singapūre panaudotų korupcijos mažinimo punktų yra daroma Lietuvoje? Stengiuosi būti optimistu, tačiau kai matai situacijas ir kasdienius įvykius - natūraliai pradedi prarasti viltį ir užsimanai diktatūros. Nes švelnūs metodai ar prevencija - per daug laiko užimantys procesai. Parašiau visai rimtai - jei atsirastų visokeriopai "stiprus" lyderis, pareiškęs, kad be jokio gailesčio baus ir net persekios korumpuotus valdininkus - balsuočiau už jį. Kad ir už paties Adolfo Hitlerio įsikūnijimą kitam kūne po reinkarnacijos!
Talkatif 2021-11-14 08:45
Mūsų aukščiausios galvos imuniteto nenusiims. O žemesnius drožia ir taip, kai tik užsimano. Tik kaltintojai tokie nevykę, kad teismus beveik visada pralošia. Teisėsaugos struktūros vis dar apgailėtino stovio ir neretai panaudojamos kaip smogikai. Pavyzdžiui Masiulio nutikimas. Gi, kad partijos patronų finansuojamos jokia paslaptis buvo. Anksčiau net pusiau atvirai apie tai garsūs politikai kalbėjo. Bet prireikia Žalstiečiam pašalainti konkurentus ir staigiai per Skvernelio ryšius buvo suorganizuotas dėžutės skandalėlis. Jei ne jis, Prunckienės trąšų princas būtų trynesis opozicijoj. Va tokio lygio pas mus struktūros turinčios mus saugoti nuo korupcijos.
Hmz 2021-11-14 10:29
Tada turėjai balsuoti už Paksą - jis reklamavo, kad įves diktatūrą nusikaltėliams ir panaikins korupciją.
giedrius.kadiša 2021-11-14 12:15
Nebalsavau už Paksą, nes apart skambių žodžių, jame nesimatė jokio lyderio. Nors tada buvau gerokai jaunesnis, tai supratau. Ir šiaip, lyderis, saistomas neaiškių ryšių su Rusija ir jos abejotinais "verslininkais" normaliam rinkėjui nekelia simpatiją.
Hmz 2021-11-14 14:43
O Hitlerio inkarnacija normaliam rinkėjui kelia simpatijų?
immortallt 2021-11-14 18:47
(facepalm) kiek nusikalbėti... Diktatūra galvoja, kad mažina korupciją Buvo sovietų diktatūra. Korupcija buvo tokia didelė, kokia niekada Lietuvoje nėra buvusi. Kinijoje techniškai korupcijos iš viso nėra, o realiai... Korupcijos šiaip mažiausiai pas skandinavus, nes korupcija ten nepriimtina visuomenei. Dabar irgi, čia tie kurie rėkia prieš korupciją, bet prisipažinkit, per pastaruosius 5 metus, ar tikrai nė cento nebuvote pirkę prekių, kurios būtų parduodamos be sąskaitos, kontrabanda, vogtos, nenuslėpėte nė cento pajamų, įskaitant vertingesnes finansines dovanas, nepadarėte jokio nusižengimo? 50% sako, kad yra sąžiningi, bet algą gauna vokelyje Tai tokių žmonių tas sąžiningumas, tai kad kitas būtų sąžiningas, o pats galėtų toliau būti korumpuotas. Skandinavijoje jei artimasis padarys nusikaltimą rimtą, tai artimieji įduos pareigūnams. Lietuvoje tokių yra <1%, Skandinavijoje >90%.
Dziao 2021-11-14 19:48
Gyvenu danijoje, ir tikrai cia nera jau taip grazu. Ir tech apziuros praeinamos uz pinigus, ir t.t. ir gyminaiciai 90% savu neidavinetu
HardAxe 2021-11-14 23:57
bet kas skiriasi Danijoj, tai ikliuvus nebešneš sveiko kailio. Ar ne?
immortallt 2021-11-15 08:38
Danija net ne visada prie Skandinavų priskiria, aš daugiau apie Norvegiją, Švediją, Suomiją. Tiesa, su pirmom dviem daugiau susipažinęs, apie Suomiją mažiau žinau. Bet žinoma ir pačioje Norvegijoje jos kažkiek bus, bet svarbu visuomenės požiūris. Niekada bausmėmis neišgyvendinsi to, ką apsimoka daryti. T.y. bausmė gali būti kalėjimas iki gyvos galvos už gumos prilipinimą prie stalo apačios, bet jei niekada niekas negaudys ir visuomenė toleruos, klijuos tas gumas. Kaip pvz. Lietuvoje priešrūkinių žibintų naudojimas mieste iš viso ar užmiestyje nesant rūko yra draudžiamas. Visi važinėja, niekas galvos nesuka. Lenkijoje anksčiau tai stabdydavo tokius greitai, todėl keliuose su rūko žibintais Lenkijoje be reikalo nevažinėja. Kitas elementarus pavyzdys, ofisuose kai kur vietoje "vending machine" stovi dėžutė su tais pačiais užkandžiais, lapas su kainomis ir dėžutė. Kainos +- kaip parduotuvėje. Nei užkandžius išvagia, nei pinigus paima, priena apie 150 darbuotojų. Niekas nedingsta. Aišku iš dalies dėl to, kad tai aukštesnes pajamas, labiau išsilavinę asmenys, kur korupcija netoleruotina visiems.
sub 2021-11-15 09:28
Hmz kiek politikoje atsimenu, tai aršiausias prieš nusiklatėlius ir korupciją buvo toks Paulauskas. Paksas eidamas į valdžia galėjo šnekėti ką tik nori, kad tik gautų Rusiškų pinigų. Nzn ar apkalta prezidetui panaikina imunitetą, ar ne, bet yra toks dalykas galintis aplaužyti prezidento ragus. Kas ir buvo padaryta su Paksu. Šis prezidentas gal ir neužsiiima korupciją, bet spręndimai ne ką geresni.
HardAxe 2021-11-15 10:06
Aš asmeniškai nesusidūriau, bet iš pasakojimų tvarkant verslą pažintys/kyšiai veikia ir švedijoj. Bet tvarkantis eilinius dokumentus niekas nesitikės iš tavęs kyšio dėl reikalų išjudinimo/tvarkymo, viskas tiesiog veikia numatyta tvarka (ir veikia bleeemba kaip lėtai!). O įkliuvus nėra torerancijos, kaip Lietuvoj. Pvz pas mus turėtum kainyną keliuką ar TA darbuotoją, tai mum normalu galvoti, kad jis gauna papildomai. Atrodo taip turi būti. O švedijoj sužinoję apie kyšininkavimą į jį žiūrėtų kaip lietuvoj į narkotikų ar cigarečių prekeivį. Žmonės negyveno su sovietais, neįpratę toleruoti tokių dalykų.
immortallt 2021-11-15 11:31
HardAxe, italai irgi negyveno sovietais, bet korupcija pas juos dar didesnė nei pas mus tik iš sovietų išėjus dar ir dabar. Niekur tikrai nebus taip, kad 100% viskas švaru, svarbiausia požiūris į korupciją. Tas pats Masiulis, ar jis dar politikoje? Tą pačią savaitę buvo išmestas iš visur. O paimkime Uskaspich su visa darbo partija, Karbauskį, pas socialdemokratus visa eilė ir nagliausias bei baisiausias korupcijos pavyzdys - Skvernas, kai pagavo, kad savo keliukui skiria išimties tvarka iš ministerijos lėšų, ir po to kai pagavo, dar extra skyrė berods 2 kartus. Omeny pagavo vagiantį už rangos, bet toliau krausti kišenes. Ir visi šie politikai vis dar turi gan didelį palaikymą. Šie politikai surenka arti 50% balsų, gerai tik tai, kad tie balsai išsiskiedę tarp visų šitų. Tai apie kokią netoleranciją korupcijai gali eiti kalba, kai žmonės renka atvirai korumpuotus, už rankos pagautus politikus? P.S. gyvenime 2x esu mokėjęs kyšį, kai buvau jaunesnis, bet ten buvo smulkmė (iki 10 litų). Dabar dar tiesiant vandentiekį jau buvau tokioje neviltyje, kad jau buvau tikras, kad nepavyks į namą įsikelti, nedavus kyšį, bet užspaudžiau per kitą galą VV ir nieko nereikėjo. Taip kad gyvenu principingai jau daugiau nei 10 metų, niekam nedavęs nė cento. Kažkam juodai yra tekę duoti, dažniausiai dėl smulkmių, kaip pvz. juodadarbis pusdieniui, kur daugiau praleisi laiko ieškodamas, kas išrašys sąskaitą, nei kad truks darbas, arba turguje, kai su kiekviena bobulencija ginčytis neisi. Bet iš tolimesnės mano aplinkos tokių principingų jau nedaug žinau. Tą patį namą statant, kiti giriasi, kaip iš vis be PVM visas medžiagas susiperka. Jie giriasi, bet piktinasi korupcija, bet nesupranta, kad patys tokie patys korumpuoti.
giedrius.kadiša 2021-11-15 12:12
Normalus rinkėjas paprastai renka normalų, iš išorės patikimą, standartinėmis rinkimų frazėmis apsiginklavusį tinkamos išvaizdos politiką, kuris patekęs į tą mėsmalę, imasi savo reikalų - proteguoja sau naudingus dalykus, kai išmoksta - atsargiai ima kyšius už reikalingus sprendimus, žo, sukasi, kaip ir daugumą jų. O aš nesu iš "pilkosios masės" ir drąsiai balsuočiau už nestandartą, kuris nebijotų griauti velniop visos išoriškai gražiai atrodančios, o viduje supuvusios sistemos. Tik tokių kol kas neatsiranda.
immortallt 2021-11-15 12:34
Tik neišmanėlis gali galvoti, kad "visko griovimas" yra tvarus sprendimas ir vedantis prie geresnio gyvenimo. Kai ką griauti reikia ir pradėti iš naujo, bet tai 101 kartą pamatuotas veiksmas turi būti. Ir ateiti ne iš lozungų, o iš labai detalių analizių, vertinimų, planų ir t.t. Elementarus pavyzdys, kaip griaunami daugiaaukščiai, nepadarant žalos šalia esantiems pastatams - nugriauna nė plytai nenukritus į šoną sprogdinimo būdu. Taip padaro po ilgų planavimų, struktūrų testavimo, modeliavimo ir t.t. Ateina Vasia, kuris tiesiog sprogmenų pridės daug, ir rezultatas bus kitas. Tai vat "visko griovimas" yra Vasia.
giedrius.kadiša 2021-11-15 13:03
Gerbiu tavo nuomonę, tačiau panaudojau žodį "griovimas" kaip sąvoką ar terminą, nusakantį kardinalias permainas ar didžiules reformas. Manau, kad turėjo būti gana aiškiai suprantama, kad nereikia fiziškai sugriauti Seimo rūmų, net jei didžioji Seimo narių dalis yra niekam tikę? Ir faktas, kad tiesiog kelių pozicijų perstumdymas ar griežtesnis pagrūmojimas piršteliu korupcijos nesustabdys, reikalingi rimti sisteminiai pokyčiai, kai ką reformuojant, kai ką išvis panaikinant, o kai kur taikant gerokai griežtesnes priemones (o gal net represijas?). Tik tam turi būti labai "kietas" bekompromisis lyderis, kuris nebijotų nei atsakomybės, nei padarinių, nei galimų sankcijų jam pačiam. Ir Hitlerį kaip pavyzdį pateikiau todėl, kad iki savo manijos - arijų tautos įsiviešpatavimo visame pasaulyje bet kokia kaina, jis buvo gana neblogas vadovas, jo vadovavimo metais Vokietijos ekonomika stipriai "šoko" į viršų, buvo statomos gamyklos, plečiama gamyba, tiesiamos naujos autostrados, taigi, šalis buvo išties pavyzdys kitoms.
immortallt 2021-11-15 13:38
Tai vat, retorikai stipriai pasikeitus, keičiasi ir prasmė. Nes prieš tai tavo postas buvo panašus į vatnikų retoriką, kur ateisi, viską nustumsi ir bus rojus. Ir kas liko po Hitlerio? Graikija irgi augimą sukūrė iki 2008 metų, o dabar 13 metų kaip sekasi?
HardAxe 2021-11-15 13:43
Manau tokių būna, bet jie neišgyvena mėsmalėj. Arba patekę vardan didesnio grėrio turi toleruoti daug blogio - t.y. kad prastumtų vieną kitą gerą pakeitimą turi palaikyti kažkurią partiją ir jos pageidavimus.
svetys 2021-11-15 14:11
kartų) keičia tobuluoju būdu. Tada pasvarstykit kas tinka primityvioms sistemoms (namams) o kas tinka supersudėtingoms sistemoms (t.y. gyviems organizmams/irgi „namams“). Ir t.t. bla bla bla.