Rusija byra? Leonidas Gozmanas – apie būdų išlaikyti šalies vienybę praradimą  ()

„Manau, suirimas tikėtinas. Dar daugiau, po vasario 24-osios iš viso nematau jokių galimybių išsaugoti dabartines Rusijos sienas.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokią didelę šalį vieningą galima išlaikyti keliais būdais.

Jėga.

Vos kas pagalvoja apie nepriklausomybę — kalėjimas. Kas ne tik pagalvojo, bet ir surinko kokią nors paramą — kariuomenė. Kaina nesvarbu, kas ir buvo pademonstruota Čečėnijoje, o lig tol – ne kartą taikė ir bolševikai, ir imperatoriai. Tačiau jėgų nėra! Baigėsi.

Nauda.

Tai, kuomet visi (ar bent jau dalis) elito iš regionų supranta, kad, kad drauge naudingiau, nei atskirai. Caras gali daug visokių gėrybių sutekti, tas gėris minusus padengia.

Tačiau ir to daugiau nebėra. Regionų elito nepasitenkinimas („kurių galų mums Maskva, tik pinigus pasiima“) bręsta jau labai seniai. Bręsta visur, ne tik ten, kur nepasitenkinimas ypač ryškus — nacionaliniuose regionuose, kur įprastus Rusijos džiaugsmus papildo dar ir nacionalinis žeminimas, arba tolimose teritorijose, iš kurių į užsienio sostines nusigauti greičiau ir paprasčiau, nei iki savo.

Identifikacija.

Tai stipriau ir už jėgą, ir už naudą. Jei žmonės visą šalies teritoriją jaučia kaip savą, iš principo nedaloma, jei visa tauta, kur žmonės begyventų — viena šeima, tai šis jausmas gali pergalėti bet kokius pragmatinius sumetimus. Jei šalis suvokiama kaip vieningas organizmas, tai ir mintis apie bet kurios teritorijos atsiskyrimą priimama taip, lyg, tarkime, idėja nusipjauti ranką, kad nereikėtų išlaidauti antrai pirštinei.

Taip, tegul ir ne taip stipriai, kaip kalba ir, galbūt galvoja valdžia, ko gero, dar neseniai ir buvo. Didžioji dalis gyventojų jei ir identifikuojasi, tai tik rusiškais regionais. Kas vyksta, pavyzdžiui, Kaukaze, iš tiesų mažai ką rimtai jaudina. Tai matoma iš reakcijų į teroro aktus. Maskvoje ar Piteryje įvykęs teroro aktas sukelia reakciją ir Novosibirske, ir Jekaterinburge — tai smūgis saviems, Maskvos ir Piterio gyventojai, nepaisant visų neigiamų stereotipų — savi. Gi teroro aktai Šiaurės Kaukaze sukelia kur kas mažesnę emocinę reakciją, mažesnę netgi nei teroristinis aktas Paryžiuje — daugeliui Paryžius yra kur kas savesnis, nei Machačkala. Taip, žmonės žino, kad visų kraujas tos pačios spalvos, bet širdžiai neįsakysi — ne savi.

 

Tačiau dabar šios identiteto problemos paaštrėjo. Rusija pralaimi (ne tik tame, ką draudžiama vadinti karu, bet praktiškai visur). Priklausymo savo šaliai pojūtis nustojo būti successful identity, jis jau nedaug kam kelia pasididžiavimą, dabar tai kelia asociacijas su nevykėliu. O žmonėms tai nepatinka — geriau susigalvoti kitą identitetą. Tarkime, mes — sibiriečiai, ar, pavyzdžiui tolimarytiečiai. Mes – normalūs ir efektyvūs, o visos mūsų nelaimės dėl jų — tų, kurie faktiškai mus užgrobė. Ir dabar, kai dėl savo daugybės avantiūrų jie nusilpo, pats metas!

Neraginu skilimo — jį, baiminuosi, lydės karas, sukrėtimai, daugybės žmonių nelaimėmis. Tačiau manau, kad tai tikėtina. Dar daugiau, po vasario 24-osios iš viso nematau jokių galimybių išsaugoti dabartines Rusijos sienas.


republic.ru




(5)
(1)
(4)

Komentarai ()