Visus metus tik mokėjimo kortelė, jokių grynųjų  (13)

Įsivaizduokite, jog metus nenaudojate grynųjų, neturite smulkių pinigų kišenėje, banknotų piniginėje, vietoj jų galite naudotis tik „Visa“ mokėjimo kortele.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai tapo tikrove 25 metų tinklalapio turinio redaktoriui iš Londono Jamesui Allanui (James Allan), kuris susilažino su savo šeimos nariais ir draugais, jog išsivers be grynų pinigų, t.y. nenaudos jokių piniginių vienetų su Karalienės atvaizdu – nei banknotų, nei monetų. Atsiskaityti už pirkinius ir paslaugas Jamesas galėjo tik mokėjimo kortele „Visa payWave“.

„Pagrindinis šios avantiūros motyvas buvo tai, jog aš nemėgstu atsiskaitinėti grynaisiais ir pirmenybę teikiu kortelėms, kadangi manau, jog jos daug saugesnės – juk grynus pinigus galima pamesti arba juos gali pavogti. Taip pat aš norėjau pažiūrėti, ar įmanoma išgyventi be grynųjų, kadangi, mano nuomone, atsiskaitymai grynais pinigais yra tik laiko klausimas“, - sako Jamesas Allanas.

Vykdydamas šia avantiūrą, Jamesas naudojosi nauja mokėjimo kortele „Visa payWave“, kai atsiskaitant tereikia priartinti kortelę prie „Visa payWave“ skaitytuvo. Perkant mažiau nei už 10 svarų sterlingų (apie 45 litus), nereikia suvesti PIN kodo, dėl to mokėjimas tampa greitesnis, nesusidaro eilės ir nereikia ieškoti grynųjų.

„Pradėjęs šią avantiūrą nebuvau tikras, ar ištversiu metus laiko be grynųjų, tačiau buvo lengviau, nei maniau. Žinoma, mažose parduotuvėse ir autobusuose man vis dar kyla problemų, tačiau pastebėjau, jog daugėja vietų, priimančių įprastas korteles ir naudojančių naująją „Visa payWave“ technologiją. Manau, jog ateityje tokių atsiskaitymo vietų bus visame mieste“, – teigia Jamesas Allanas.

„Metai be grynųjų“ visiškai pakeitė Jameso pinigų leidimo įpročius. Dabar jis planuoja kasdienines savo išlaidas, todėl savo finansus tvarko daug atsakingiau. Savaitės eigoje Jamesas atsižvelgia į daugybę aspektų, tokių kaip apsipirkimo ar susitikimų su draugais vietos, tam, kad būtų tikras, jog tose vietose galės atsiskaityti mokėjimo kortele.

„Pastebėjau, jog neturėdamas grynųjų, įsigijau mažiau neplanuotų pirkinių ir pradėjau atsargiau elgtis su savo pinigais. Žinoma, gyvenimas taps daug lengvesnis tuomet, kai kortelėmis atsiskaityti bus daug priimtinau, nei grynais pinigais, tačiau aš neįsivaizduoju, kad vėl pradėčiau mokėti grynaisiais“, – sakė Jamesas, komentuodamas įgytus išlaidų kontrolės įgūdžius

Praėjus keliems mėnesiams nuo avantiūros pradžios, Jamesas vidury nakties nuėjo 10 mylių atstumą Londono gatvėmis, ieškodamas vietos, kur galėtų papildyti savo transporto kortelę. Po šio pasivaikščiojimo po Londoną Jamesas parašė laišką merui, papasakodamas apie problemą, su kuria jam teko susidurti. Netrukus gavo atsakymą, jog atsižvelgiant į jo bei kitų gyventojų pastebėjimus, Londone buvo įdiegta 1600 naujų transporto kortelės papildymo vietų.

„Visa“ palaiko Jameso avantiūrą „metai be grynųjų”, žygį, kuris dar nėra užbaigtas. „Aš atlikau daugybę tyrimų, tačiau dar turiu rasti žmogų, kuris irgi ištvers be grynųjų visus metus“, - juokavo Jamesas.

Londone yra daugiau nei 100 000 „Visa payWave“ kortelių ir daugiau nei 5 000 prekybininkų, tokių kaip „McDonald’s“, „Krispy Kreme“ ir „Eat“, kurie priima tokio tipo mokėjimo korteles.

Naujausią informaciją apie Jameso avantiūrą „metai be grynųjų“ galima rasti tinklapyje http://losingface.wordpress.com

Istorija ir vėl nevienareikšmiška - nors idėjos autorius tvirtina, jog toks gyvenimo būdas jam leido sutaupyti, tačiau ekonomistai jau senokai tvirtina, kad grynieji pingai žymiai geresnis būdas neišlaidauti. Tad kaip yra iš tikro?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)