Saulius Pikšrys. Lietuvą išgelbės žalioji energetika

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

elektrikas 2009-02-17 00:35
Atominė energetika yra gerokai pažiangusi ir nederėtų kalbėti apie tas pokarines technologijas, yra pakankmai saugių ir nebrangių sprendimų, kad ir pavyzdžiui Toshiba reaktoriai http://www.atomicinsights.com/AI_03-20-05.html yra ir daugiau visokių pažangių technologijų, bet ši kogero labiausiai išbaigta. Nežinau, ką pirks mūsų biurokratai, jeigu pirks, bet yra įmanoma išvengti visų čia minimų atominės energetikos minusų.
Anonymous 2009-02-17 08:56
praktika rodo,kad turim mazeikiu nafta ir atomine,o mokam brangiau nei kaimynai,tai kam nauja atomine statyti..
Anonymous 2009-02-17 09:47
esme, kad tersia gamta visos technologijos ir visokie svaiciotojai apie ekologija labai retai ivertina savo siulomastechnologijas visapusiskai. pvz pamirsote pamineti jog akumuliatoriai irgi labai tersia gamta, o jusus juokeliai del giluminiu greziniu isvis kaip nevisaprocio, nes net nebandote ivertinti kaip maisosi skirtingu sluoksniu vandenys su skirtinga chemine bei mikrobiologine sudetim. Lietuvos pozemiai jau ir taip kaip retys, o jus "siulote" isvis kaip kempine padaryt. "seisminiai" tai ties ploksciu luziais isgrezti, nes cia auksciausiai pakilusi lava ir santykinai lengviausia pasiimti siluma, bet ir atsitikus avarijai sunkiausia suvaldyti, o greziant lengva prisidirbti. degindami malkas CO2 nesumazinsim, gal net padidinsim, tik tiek, kad ilgalaikej perspektyvoj stabilizuosis, kas aisku irgi pasiekimas.
elektrikas 2009-02-17 10:38
Idealių technologijų niekuomet nebuvo ir nebus, todėl tenka rinktis mažiau blogas, manau, kad vėjo jėgainės yra mažiausia blogybė, bet del vėjo niekas nebūtų steigęs to LEO, reikėjo kaško brangaus ir nesaugaus, kad įtikinti monopolio butinybe.
Anonymous 2009-02-17 15:47
Kas dėl vėjo elektrinių tai pamirštas dar vienas faktukas, kad jos dar ir triukšmauja. Turiu giminiečių pajūryje, kur stovi vėjo jėgainės. Nekartą esu girdėjęs skundus, kad pakilus didesniam vėjui miegot ne visada įmanoma. Kas dėl paukščių tai vėjo jėgainės kuria žemo slėgio zonas apie save, kurios tikrai ne į sveikatą skraidantiems sutvėrimams. Pavyzdžiui Teko girdėt, kad Danijoje dėl to nemažai žūva šikšnosparnių, kurių plaučiai tiesiog sproginėja.. Kas dėl geoterminės energetikos tai jau teko girdėt atsiliepimų iš jas įsirengusių, kad avarijos atveju neįmanoma nustatyt kas ir kur, todėl tenka kelt viską į paviršių, o tai nemažai kainuoja ir neprastai sudarkoma vieta po kuria viskas pakasta... Aišku nesakau, kad atominė geriau. Lietuvai ji tikrai nereikalinga, bet viską reikia daug nuodugniau ištirt ir tik tada taikyt, o ne pult stačia galva..
elektrikas 2009-02-17 16:19
Danijoje yra elektros energijos prprodukcijos problėma, ypač daug energijos yra pagaminama vėjo jėgainėse ir susidaro dideli svyravimai, del to ten sklando visokie gandai apie vėjo jėgainių blogį. Sprendžia jie ir tą perprodukcijos problemą http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_e ... in_Denmark Čia galit pasiskaityti apie vėjo energetikos ir kitos atsinaujinačios energetikos blogybes http://www.elektroklubas.lt/index.php?o ... Itemid=103 , šitas "klubas" užsiima kitokių idėjų propogavimu ir verta paskaityti ką galvoja monopolistų atstovai apie šitas problėmas. Čia visas pluoštas tokių gandų http://www.elektroklubas.lt/index.php?o ... Itemid=103 Čia yra Top 10 mitų apie vėjo energiją su paaiškinimais, jeigu nesuprantant angliškai, tai galėsiu atsakyti į tuos klausimus http://www.berr.gov.uk/whatwedo/energy/ ... 16060.html nors ir nesu suinteresuotas, nieko bendro su ta vėjo energija neturiu.
Anonymous 2009-02-17 21:41
Kaip jau ir įprasta atsinaujinančios energetikos šalininkai vėl pateikia netikslius skaičius ar nepasako viską iki galo: "Urano liko 40 metų" - Iš tikro urano daug, tik jį kasant tokiomis kainomis jo užtektu 40 metų, bet to elektrinėse panaudojama tik 2 proc. urano, kuri yra perspektyva perdibti. "Biokuru kūrenama kogeneracinė (gaminanti elektrą ir šilumą) elektrinė gali pasiekti net 97 proc. naudingumo koeficientą, o atominių ir šiluminių jėgainių efektyvumas tesiekia apie 40 procentų." - Jei iš biokuro butu gaminama tik elektra tai ir tokios elektrinės efektyvumas būtu tik 40 proc. Be to kurenant dujas į atmosferą neišmetami SO2 junginiai, ko negalima pasakyti apie biokurą. "Atsinaujinančios energijos žaliava - medienos atliekos, šiaudai, energetinis miškas yra kur kas pigesnis kuras negu tolimame pasaulio krašte išgaunamas uranas" - abejoju. "Specialistų parengtas vėjų žemėlapis rodo, kad štilio vietų mūsų šalyje nedaug. Vėjų nestigtų ne tik vakarų, bet ir šiaurės, pietų, rytų rajonuose. Tik Vidurio Lietuvoje jų kiek mažiau." - abejoju. Beje neašku kodėl vidurio Lietuvos lygumose vėjas lėtesnis negu kalvotuose rytuose. Statant jūroje ar toliau nuo kranto elektros savikaina išauga 4 kartus. "Antai Jurbarko rajono Smalininkų miestelio bendruomenė šiuo metu stato vėjo jėgainę, kurios elektra apšvies miestelio gatves." - elektros gamybos svyravimus padengs kiti elektros gamintojai, elektros savikaina gali būti brangesnė negu kitų elektros gamintojų. "Dabar jų šalyje - 88 ir jų instaliuota galia yra apie 26 MW energijos, tą kiekį galima šiek tiek padidinti." - Dabar Lietuvoje instaliuota apie 130 MW hidroelektrinių galingumai, o vidutiniškai dirba 50 MW galia. Gal čia kitą valstybę buvo norima paminėti. "Kita labai svarbi sąlyga - didinti energijos efektyvumą ją gaminant, perduodant, vartojant: taupesni prietaisai ir t. t. Šitaip galima sutaupyti net 40 proc. energijos." - Lietuvoje vienas žmogus sunaudoja ir taip apie 2 kartus mažiau elektros negu vakarietis. Be to nėra technologijų, kurios ženkliai taupytu elektrą. "Danijoje daugiau kaip trečdalį elektros energijos pagamina vėjo jėgainės." - angliškoje wikipedijoje nurodyta, kad 19, lietuviškoje 23 proc. "Švedijos Gotlando saloje - daugiau kaip 80 procentų." - Švedijoje vėjo elektrinės pagamina 2 - 3 procentus elektros. Duomenys iš wikipedios. "ES jau rengiami projektai atsinaujinančios energijos šaltinius sujungti į bendrą tinklą." - Ir taip elektrinės sujungtos į bendrą tinklą, nepriklausomai ar tai atsinaujinanti energija ar ne.
Topazas 2009-05-17 14:33
Paskaitykit vakarykšti (09-05-16) Lietuvos ryto laikraščio numerį 17-tą psl... AE gėris, jei ją pastatysim - pagerės ekonomika, aplinka, žmonių sveikata... Blogiausiu atveju jos padarinių net nepajausim! Ko čia prieštaraut dar bandot su savo žalia energetika?