Kęstutis Girnius. Ar JAV dar gali laimėti karą Afganistane?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kiesza 2009-09-04 14:23
Ka girnius raso geriau neskaityt nes visisku adaptu gali palikt..
špokas 2009-09-04 15:54
O įdomu su kuo tie amerikiečiai ten "kovoja" ir dėl ko ? Nes kiek metų jau jie ten ir reikalai nejuda nei biški , tik blogėja , aišku kai kam tai naudinga ...
Mitas 2009-09-04 16:03
Argi čia karas? Jav tik žaidžia. Jei būtų karas, jis greitai prasidėtų ir greitai pasibaigtų.
Freeman 2009-09-04 17:10
kara laimet imanoma, bet tokias budais kuriuos naudoja jav tai sudetingas ir ilgas procesas. partizanine taktika+ kalnai (landsaftas)+ fanatiskas tikejimas= sunkiai iveikiamas dalykas legaliomis , humaniskomis, konvencinemis priemonemis. tiesa sakant jav privalo laimet si kara, kito kelio kaip pasitraukimas nera nes tiek nato tiek jav parodytu savo bejegiskuma ir, o to jie neikada neleis. bent datemti iki to lygio kaip irakas, cecenija, kad savi vietiniai valzdios atstovai sugebetu palaikyt tvarka sioke tokia, afganistane be uzsienio pajegu tas neimanoma kolkas. kiekvienas ilgai uzsiteses karas reikalauja milzinisku islaidu tai pat zmoniu abejojimo to reikalingumu, kuriamos ivairios samokslo teorijos kam? kodel? ir pan...suprantama. Mitas, jei tau zustantys kariai, civiliai zaidimas.....na zinai. zinoma viska galima butu greit uzbaigti panaudojus pvz zenevos konvencojos draudziamas priemones placiu mastu ir viesai, bet to nedaroma. naudinga visada kazkam yra karas naudingas, karo pramonei...Lockheed Martin, bae systems, boeing....ir daug kitu, veziu sergantys zmones naudingi siemens (kurie gamina jo elekronines aptikimo priemones, bayern vaistu kompanija kuri gamina ivairius vaistus...tai galima testi testi.
Nedurnas 2009-09-04 18:54
Jei jau JAV tikrai noretu laimet ta kara, mes tik JAV bombonesius butume mate ir karas butu senu senovej pasibaiges... Ir isvis kas per nesamone, kariaut-taikiai... kol zmones zusta tai karas. Jau geriau butu nelinde ten isvis, nei auku butu buve tiek daug, nei pinigu tiek daug isleista. Aisku labai gera bandymu vieta ginklam, savo salies pilieciam nekenki,o jei koks civilis pasimaiso, apkaltini terorizmu.
Arns 2009-09-04 19:37
per daug amerikieciu filmu su rembo ir Chuck Norris? Tai kad tie modernus bombonesiai ne skatiko situo atveju neverti, jei suzino kur priesai yra, tada jie siek tiek vertingi, bet tu pagauk partizanus kalnuose, miestuose. Nori greitai pabaigti kara? Ikurk geta, kuriame apgyvendinsi visus gyventojus, tinkamai priziureti ji lengviau, nei isgaudyti kalnuose teroristus.
meslinukas 2009-09-04 21:11
ai, marazmas. kas išvis tenai varė JAV kariauti? ko jiems ten reikia, ko ieško? išvis, jeigu tenai afganistane kažkas pjaunasi, tai nemanau, kad kas nors turėtų kištis. ne jų problemos. o kai kažkas kišasi, tai jau čia aiškiai už pagalbą kuriai nors pusei jie norės atlygio kokio nors. vadinasi daromas bizmis. Freeman - sakai žmonių gyvybės ne žaidimas. turbūt sutiksiu - tai verslas, iš kurio galima uždirbti tiek tiesiogiai (nukalei kažką pagal užsakymą ir gauni babkių), tiek netiesiogiai: pardavinėjant ginklus, siekiant įkišti savą valdžią, kad šoktų pagal tavo dūdelę (tie suklastoti rinkimai tokią tikimybę tik padidina, be to nebe pirmas kartas, kai JAV taip elgiasi), sugriauti konkurentų ekonomiką (ir taip galbūt sumažinti skolas savo), propaganda ar dar kas nors. galimybės beribės. išvis, už ką ir prieš ką tenai skelbiasi JAV kariaujanti? vėl už "demokratiją" ir prieš "radikalizmą" bei "terorizmą" ?
HiTech 2009-09-04 22:13
Kazin ar JAV tiek jau daug tu pinigu ir prarado per kara. Taigi visas kariu aprupinimas keliauja is JAV, vadinasi pinigai ir pasilieka amerikoje o ne kazkur iskeliauja, o dar ir kitos salys (pvz Lietuva) moka amerikieciams pinigus, kad maitintu musu karius. Taip, kad kazin ar tokius didelius nuostoliu jie patiria, kaip kad skelbiama. Ten nebent diiidele, turbut diziausia pasaulyje pinigu skalbykle O ir naftos dar labai pigiai gauna...
Mitas 2009-09-04 22:16
Ir tie jų vadinami teroristai labai jau puikiai laikosi. Kas jiems duoda ginklų, iš kur rėmėjai?
Tir4elis 2009-09-07 11:32
Jei neb8tu leind3 tai dar ir dabar "draugas Osama ir co" bandytu su savo pakalikais gąsdint visą pasaulį savo terorizmų. Dabar ir tų sproginėjimų mažiau ir bent jau kažkokia kova su begalinių Afganistano "narkotikų kriokliu" vyksta. O jei vietiniai dundukai, tai prie ko čia JAV ir sąjungininkai? Jei JAV ir co norėtu rusiškos rinkimų parodijos tai fig ką tie žurnalistai būtų apie klastojimus sužinoję, bet kai bandoma žaist "atviromis kortomis" gaunasi sunkoka situacija.. Rėmėjai? Gi visi kas tik netingi kuriems reikalinga silpnesni JAV ir co. Na gal Rusiją būtų galima čia išbraukt nes labai jau abejoju ar po savo pačių patirtie Afganistanę savo norų ten lystu. O kvailiojančių arabų beraščių kiek tik nori, taigi dėl mažesnio lygio finansavimo ir "patrankų mėsos" tikri talibai dar ilgai nedejuos. Be to, kaip manote kas apmoko ir palaiko Somalio piratus? Ar gi ne per daug užuominų iš viso to reikalo sklando kur dingsta somalio piratams sumokėtos išpirkos ir kodėl gi talibai geriau apsiginklavo kai tik suaktyvėjo somaliečiai?
Zigzaueris 2009-09-07 12:02
Nu jaigu tau nenusisikt,kad is tos skyles i visa pasauli keliauja narkotikai,radikalusis islamo rezimas plinta,zmones gyvena ,kaip akmens amziuj tai ka as zinau....