Marius Ramanauskas. Nauji ekonominio augimo pamatai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Smėlis 2009-09-17 12:09
kur jau krypties ta ekonomika nepakeis, jei atsimušė į mūro sieną. gerai būtų, kad ta kryptis nebūtų žemyn į kanalizacijos šulinį. xexe... p.s. kalbu iš būsimo bedarbio pozicijos, todėl man dabar norisi burbėti.
Arns 2009-09-17 12:36
ekonomika is vis keistas darinys, nieko neturi, nieko nezinai ir galu gale viskas priklauso nuo visu nuotaikos. Juk dabar krize, bet krize juokingiausia tame, jog ne produkcijos sumazejo, o sumazejo noras jos isigyti, nors per diena nei zmoniu sumazejo, nei prigamino daugiau nei reikia.
bahuriux 2009-09-17 13:29
jo teisingai sneki Arns. Cia ir yra visas grozis, pasakei pasauliui, kad viskas krize, zurnalistai dar padaugino is 100, nu ir prasidejo. Tada viska superki ir pasakai, kad krize baigesi, cia ziniasklaida irgi prisideda vel, kai kainos pakyla parduodi ir vel gali is naujo cikla kartoti. Tik reikia buti itakingam, kad turetum teise skleisti gandus. Man tokios prognozes tinka, nes taip ir padariau. Zmones keisti, viskas vyksta pagal tai, kaip kazkas kazka pasake, be jokio pagrindo.
HardAxe 2009-09-17 13:39
Buvo pagrindas, buvo... Pervertinta JAV nt rinka sprogo, žmonės neteko pinigų, smuko vartojimas, smuko importas ir tai atsiliepė likusiam pasauliui
Tir4elis 2009-09-17 15:27
Ne visai taip. Kažkodėl visi pamiršta, kad dar prieš tai, pavasarį nulakstė bankai Japonijoje su kuria JAV labai susijusi. Jau tada darbe Ekonomikos specai kalbėjo, kad greit ir iki mūsų atsiris.. Atsirito..
Tir4elis 2009-09-17 15:31
Tai jau taip.. Ypač kai įtakingi dėdės pameta galvas ir pradeda rėkaut, kad tuoj visiems "šakės". O jei dar bankai bando daugiau turto prigriebt per suirutę tai visai nekas..
mykolas 2009-09-17 17:39
Manau kol vartos pasaulis šikpopierinius ir virtualius pinigus, tol krizės kartosis. Ekonominius burbulus išpūtė valstybinė fiskalinė politika. Kol buvo auksiniai ir sidabriniai pinigai, tol jokios ekonominės krizės, apart prekybos embargų ir karų žmonėms negrėsė
Mu 2009-09-17 19:07
Krize del per dideliu noru ir luseksciu. Ekonomikos augimo laikotarpiu reikejo taupyti (valstybei), o ne skolintis del neva dar geresnio gyvenimo. Ekonomikos augimas negali testis visada, jis pasiekia "lubas" ir krenta, toks jau cikliskas ratas, nieko nebepakeisi, tik skiriasi kritimo laipsnis. Zodziu jau pasiekem dugna, pradedam kastis gilyn
mykolas 2009-09-17 19:22
Mu, panašu, kad esat daug išmanantis ekonomikos moksle. Gal pateiksit cikliško ekonomikos smukimo pavyzdžių iš XVII amžiaus?
Arns 2009-09-17 19:31
deje, kai Ispanai atrado P.Amerika ir is ten desimtimis tonu pradejo gabentis auksa, tai paprastas aliuminis(na aisku tais laikais siek tiek reciau sutinkamas metalas, bet vis del to jis ne taurusis) tapo brangesnis uz auksa. Tad teigti jog viska pastacius ant tauriuju metalu issispres, kiek naivokas dalykas,ypac kad tiek aukso, platinos, deimantu kaina nustatoma "is oro". Meno vertybes irgi ne piniginis vienetas(nos pries krize visi bande itikinti, kad cia itin vertinga investicija).
mykolas 2009-09-17 19:46
kiek žinau, tai kainas nustato pasiūla ir paklausa rinkoje, ką reiškia kainų nustatymas "iš oro" tai nelabai suprantų. Be to aš ir nesakau kad reikia apsiriboti būtent auksu. Viena aišku, kad metalinio pinigo vertė žemiau metalo vertės niekada nekris, jei žinoma valdžia neuždraus žmonėms pinigų perlydyti. O kai laikau dolerinį, litinį, rublinį ar kitokį šikpopierių, man nekyla joks noras jį dėt į taupyklę, nes esantys valdžioj jo vertę bet kada galį pakoreguoti
Arns 2009-09-17 20:05
Paparstai, pats atsakiai, kad kaina priklauso nuo rinkos paklausos/pasiulos. daug kas nores pigiau grybo pardavineti? Ne, tam ir kuriasi visokios gildijos, matu centrai. Jie dabar rupinasi, kad siu verte nuolat kiltu. Bet yra 2 "minusai". Visu pirma pinigai ar dar kas, nera surista su tuo auksu, todel kas siandien vertas tiek, rytoj ar poryt gali buti ir daug vertesnis ir maziau vertas(vis del to tauriuosius metalus ne uz medi, akmeni ar dar koki is ties vertinga daikta isigyji, o uz ju pakaitala pinigus, kuriu verte vel gi neaiski). Kitas minusas tame, jog tol kol kontroliuojama rinka, tol viskas gerai, bet jei staiga kazkas sumano "papokstauti" ir savo neregistruotas sankaupas isleidzia i rinka? Verte visko krenta. Absurdas? Sukurti finansu krize ir net bankams bei finansu analitikams apsikapoti galvas irgi atrode nesamone.
rwc 2009-09-17 20:24
Pastabėlė: Al yra 3 pagal gausumą elementas Žemėje, Al2O3 sudaro ~16% Žemės plutos. Taigi jo vertę lemia ne retumas, bet tuo metu maža pasiūla. Al grynu pavidalu praktiškai nerandamas, o jo gavybai reikia labai didelių energijos sąnaudų ir kruopščiai kontroliuojamo elektrolizės proceso, kuris palyginus neseniai atrastas ir įvaldytas. Tokiu būdu patikima valiuta gali būti tik 1. su realiai ribota pasiūla (pvz, labai reti cheminiai elementai, labai reti natūralūs junginiai, natūraliai nepagaminami gyvosios gamtos artefaktai), arba 2. laisvai pagaminami, bet rinkos procesų reguliuojami gaminiai - pvz., kelių konkuruojančių valiutų krepšelis. Kaip matome, auksas ir nafta tam netinka (kadangi išgaunama sąlyginai lengvai, ir kelios valstybės turi monopolį). Todėl lieka pinigai - su sąlyga, kad yra kelios konkuruojančios valiutos.
mykolas 2009-09-17 20:35
O kodėl VISKO? Gi kai Ispanijos valstybė apiplėšinėjo majų ir inkų imperijas, krito tik aukso vertė
Tommix 2009-09-17 21:56
NESAMONE visiska. NERA JOKIU pozymiu, kad ekonomika atsigauna, ji 'atsigauna' tik todel, akd Obama yra mulkis, vaidina super heroju paemes trilijonine spaskolas susiko viska dar labiau, o laikrasciai ir visa media tiki bobuciu pasakom, akd ekonomika atsigauna, akd viskas gerai.. NEIKAS neatsigauna ir nieko cia gero. Kas bent kazka nusimano-tas zino, kaip viskas veikia ir kas viska valdo.
Tommix 2009-09-17 22:02
TAme ir esme, kad visko PERDAUG. Tiek pinigu tiek masinu ir t.t. visko padare perdaug ir viskas nuverteje, wallstreetas sukciu vieta akciju kursai buvo 7x didesni nei realiai evrti en svertino pagal savo sistema, o ne pagal imoniu pelnus ir sekme...viskas sprogo..nes viskas tebuvo zmogaus fantaziju vaisius...pinigai tera popierius kas nedurnas tas zino, kad jie NIEKO neverti. tad kai ju atsirado tiek daug, ji verte krito..ir labai..dekokim susiktai USA, kuri yra tokiose skolose, kad niekas nepades ir ji praso "federalinio" banko vis daugiau ir daugiau pinigu is dangaus.
rwc 2009-09-18 01:24
Tuo linkiu tikėt ir toliau. Išmetinėk savo baksus, kam reikia, tas juos susirinks. Ačiū. Kiekvienas tavo išmestas baksas man duoda pelno. Dar kartą ačiū. Kokia faina šita "krizė"...
bahuriux 2009-09-18 07:53
Zinom, nusimanom kaip, viskas veikia. Deja musu valdzia nenusimano, arba sedi kazkieno kisenej, beja netik musu valdzia, beveik visu saliu, kurios vadina save demokratinemis.
min 2009-09-18 12:19
Na as tikrai zinau du dalykus 100%, kad Lietuvoje visi yra ekonomikos ekspertai, antra visi yra krepsinio treneriai
PrjctCore 2009-09-18 12:34
min - chia kaip pirshtu i aki del atsigavimo tai dar ojojoi kiek reikes palaukti, pirma palauksim kol nafta atsigaus, o tiksliau kol pigios naftos resursai sumazhes, tada prasides tolesne naftos gavybos pletra, tada dar metukus palauksim kol didieji projektai nuo inzhinieriu stalu pateks i vygditoju rankas, dar metukai kol galiausiai pradesim pompuoti nafta, nuo ishgaunamos naftos prades plaukti pelnas uzh kuri mokes kompanijos mokeschius ir galiausiai parems ekonomika. o kol naftos kaina zhema niekas tos naftos nesiruoshia ish zhemes traukti kas del lietuveles atsigavimo - teks laukt kol rusija atsibus - kol nera prekybos tol niekas prekiu per LT gabena, kai gabens - atsiras kapeiku ir darbo vietu, zhmonese atsiras perkamosios galios, prades pirkti pades atsistoti smulkiam verlui kuris savo ruoshtu didmeninei prekybai kuri savo ruoshtu - gamybai ir viskas vel bus grazhu ar bet tiek grazhu kiek imanoma. vel gi chia tik mano asmenine nuomone ir nesu koks tai ekspertas lietuvoi daugiau neber ka parduoti - nebent gedimino bokshta ir traku pili