Kitoks požiūris. Indrė Kleinaitė: šios ekonomikos gelbėti nereikia, laikas kurti naują ekonomiką

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

SaliamonXP 2010-02-02 22:37
rcw tu geriau patylek, jei nesupranti apie ka kalba eina.
rwc 2010-02-03 00:46
Atleisk, ko aš nesuprantu? Kad galima stabili visuomenė be pinigų? Pasiūlyk pavyzdį. Kad reikia pavydėti bankininkams, buhalteriams, šlavėjams jų užkalamų milijonų už paslaugas? Tikrai nesuprantu. Kad visi dirbs 253% pajėgumo ir sukurs gėrybių tiek, kad lengva ranka vieni kitiems atidavinės? Nesuprantu, nes aš tokiu atveju rinksiuos dirbti 0% pajėgumo, ir netikiu kad vienas ar kitas saliamonas teiksis mane aprūpinti tiek pat kaip save. Lengva kritikuoti beleką - cunamius už aukas, Saulę, nes ji sprogs po milijardų metų, Teleloto, kad kiekvienam neduoda milijono, tą, aną. O sprendimai?
Cunami 2010-02-03 01:21
rwc, kam tiek daug rasyti? Aš nesakau, kad BVP yra pats blogiausias kriterijus. Jis parodo ekonominį aktyvumą, išreikštą pinigais. To šiandien neužtenka, nes pasaulis pasikeitė dėl globalizacijos, komunikacijų greičio ir elektroninių pinigų. Seniau bent fiziškai reikėdavo atspausdinti kupiūras, jas išvežioti, padalinti. Dabar gi - mygtuko paspaudimas ir še tau trilijonas dolerių. Arba jenų. Nei prekių, nei paslaugų taip greit neprigaminsi, tenka mulkinti žmones išvestiniais finansiniais instrumentais - popieriais - "garantuojančiais" stabilias pajamas. Juokinga, bet popieriai negali garantuoti stabilių pajamų. Dėl skolų. Dauguma įsivaizduoja, kad tai juokas. Ypač valstybės skolos, jų atseit nereiks atiduoti. Reikia pinigų - nuėjai pas kaimyną ir pasiskolinai - kokios problemos? Tačiau jei vieną kartą kaimynas nepaskolins - atvyks anstoliai arba kvadratiniai žmonės ir bus nebejuokinga. Valstybės defoulto atveju gali užsilenkti bankai su visais indėliais. Juokinga? Negali būti? Pasaulis pasikeitė, o mes apsimeskim kad taip nėra. Skambina man iš statistikos vieną dieną - užsiimate mažmenine prekyba-koks jūsų prekybinis plotas? -Prekiauju Internete. -??? mmm nu vistiek kiek kvadratinių metrų? -Šešiasdešimt. -Labai ačiū.
rwc 2010-02-03 02:16
Cunami, tai ir rašyk, kad BVP kaip kriterijaus neužtenka. Dabar rods, lyg tai būtų instrumentas, sukurtas specialiai žmonėms mulkinti ;] Dėl kupiūrų spausdinimo - bėda, jei yra spausdinimo monopolis. USD dabar turi "masę", bet ne monopolį, taigi, išmetę kvadrilijoną baksų į rinką, jie savo skolų taip lengvai negali anuliuoti. Infliacija reikalinga ir naudinga - idealiu atveju, kiek "orinio" produkto sukuriama. Zimbabvė bandė "kapstytis" - problema, kad jie nesukuria milijono procentų turto vertės "orinio" produkto, taigi jokio "oro" neeksportuoja ir viskas, ką gavo - mano paminėtą scenarijų "indeksuoti virtualius pinigus pagal suminį turtą". Be abejo, popieriai negarantuoja stabilių pajamų. Ar keistum savo dabartinį darbą, tarkim, už lanksčius 5000Lt dabar į darbą iki pensijos už fiksuotą 10000Lt sumą (hipotetiškai - be galimybės išeiti kitur arba į pensiją)? Tame ir esmė, kad 1% per visą istoriją sukurto turto vertės kitąmęt bus vertas 0.98% ir t.t.. Dėl valstybės skolos. Paaiškink Kirkilui ir Balčyčiui. Kol buvo šioks toks perteklius, jį reikėjo patiems skolinti arba kaupti užuot pirkus prabangą - Valdovų rūmai, Šeškinės stadionas, užkeltos pensijos, VEKS ir t.t. (apie strategines investicijas praleidžiu, atskira kalba). Čia - dabar tikros, nereikalingos skolos. Jei būtume užsiauginę lašinius, bet nepripratę taip mėtyti pinigų į balą, nereikėtų dabar skolintis. Būtume "pasiskolinę iš savęs". Na, JAV atvejis kitas, bet ten bankrotas jei ir nusimato, tai gerokai vėliau nei mums. Blogiausiu atveju Buffetas ar koks kitas naujos kartos Sorošas ištrauks ;] Skolintis nėra gerai, bet kartais privalu. Sutikti dirbti už mažesnį atlyginimą, gauti mažesnes pašalpas - tas pats. Būtent taip saugomės, kad neateitų antstoliai ir neatimtų paskutinių kelnių, nes "nesižeminom ir nepasiskolinom sumokėti už dujas". Skolintis ir taupyti šiuo metu - vienintelis kelias išvengti defolto. Dėl kvadratinių metrų - linksma istorija. Bet kaip IT sistemų diegėjas, architektas, analitikas, pilnai suprantu situaciją. Yra blankas, kuriame žvaigždute pažymėtas laukelis. Yra DB, kur privalomas laukas. Na, kažkas nenumatė, kad įmanoma mažmeninė prekyba su būstine, bet be ploto (kada iki mūsų atsirito dotkomai - prieš 5 metus?). Geriau, tegu formaliai supildo tuos metrus, negu kiša milijardus į naujos sistemos diegimą. Ir tai yra visur. Man juoką kelia, pvz., 4 skaitmenų kortelių PINai. Linksma, kai perki ką internetu, ir prašo suvesti 4 skaitmenų ZIP kodą, nors siunčiant į Lietuvą jis nesvarbus. Jei norėtume, kad viskas būtų bent 50% idealu, IT ir biurokratiniame sektoriuje turėtų dirbti 99% piliečių (ir, be abejo, visi gerai kvalifikuoti). O kas duoną keps, grindis valys?
influenza 2010-02-27 10:05
Labai gerai prie šio staipsnio tinka šis video http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY