Skelbiamas kainų sprogimas ES: maistas brangsta 50%, energetika 60% (Infografikas)  (1)

Vengrija – nauja infliacijos lyderė ES.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis naujausiais Eurostato duomenimis, šių metų lapkritį Vengrijoje infliacija siekė 23,1 proc. Šalis užima pirmąją vietą ES šalių reitinge.

Daugiau nei metus pirmavo Baltijos šalys – Estija ir Lietuva. Lenkijai su 16,1 proc. infliacija leido užimti šeštąją vietą. Infliacija ES siekė 11,1 %, euro zonoje – 10,5 %. Tai mažesni rodmenys nei prieš mėnesį.

Beveik po pusantrų metų (pirmą kartą nuo 2021 m. birželio) Vengrija grįžo į liūdnai pagarsėjusią infliacijos lyderių kėdę ES. Nuo to laiko pakaitomis pirmavo Estija ir Lietuva, o trečioji Baltijos šalis Latvija taip pat buvo tarp lyderių. Šį kartą visiems teko „pripažinti Viktoro Orbano šalies pranašumą“.

Infliacija Vengrijoje yra didžiausia per 26 metus. Negana to, ekonomistų teigimu, ateinančiais mėnesiais ji gali ir toliau augti. Maisto kainos Vengrijoje yra maždaug 50 procentų didesnės nei pernai. Rugpjūčio mėn. paskelbtos energijos kainos padidino energijos kainų augimo tempą iki daugiau nei 60 % per metus. Prie to prisideda daugiau nei prieš savaitę įvykęs degalų kainų liberalizavimas – degalų kaina pašoko net 40 %.

 

Visos Europos Sąjungos duomenys atrodo optimistiškiau. Metinė infliacija buvo 11,1 proc. – tai daug, bet vis tiek mažiau nei spalį. Tai pirmas kartas per beveik pusantrų metų, kai infliacija ES buvo mažesnė nei prieš mėnesį.

Dezinfliacija – t. y. infliacijos mažėjimas – užfiksuotas ir euro zonoje (10,1 % lapkritį, palyginti su 10,6 % spalį). Mažesnė infliacija lapkritį nei spalį užfiksuota daugumoje ES šalių – didesnė „tik“ Kroatijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, Čekijoje, Rumunijoje, Suomijoje, Švedijoje ir Slovėnijoje.

 

Lietuva šiuo metu yra trečioje vietoje. Čia infliacija lapkritį siekė 21,4 %.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(14)
(-9)

Komentarai (1)