Skelbiami pirmieji Lukašenkos vizito į Kiniją rezultatai  ()

ISW: Lukašenka ir Xi Jinpingas pasirašė 16 dokumentų, kurie gali padėti Rusijai apeiti sankcijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aleksandras Lukašenka išvyko trijų dienų vizito į Kiniją. Baltarusijos prezidentas ir Kinijos vadovas pasirašė 16 dokumentų paketą.

Šie susitarimai gali padėti Rusijai. Juk net kalbama apie mokslinį ir techninį bendradarbiavimą.

Aleksandras Lukašenka ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas kovo 1 d. pasirašė 16 dokumentų paketą, galintį padėti Rusijai išvengti sankcijų nukreipiant Kinijos pagalbą Rusijai per Baltarusiją, sakė analitikai.

Pasak Karo studijų instituto, sutartys apima:

  • dokumentus dėl Baltarusijos ir Kinijos mokslinio ir techninio bendradarbiavimo 2023–2024 m.;
  • Susitarimo memorandumą dėl bendrų projektų naudojant Kinijos vyriausybės paskolas.

Baltarusijos prezidentas pareiškė, kad yra suinteresuotas gilinti bendradarbiavimą su Kinija technologijų plėtros srityje, įskaitant bendrų įmonių kūrimą, Baltarusijos modernizavimą naudojant Kinijos technologijas.

Minskas taip pat nori padidinti prekybą su Kinija. Lukašenka teigė, kad Baltarusijos gamintojams įdomu studijuoti „Kinijos įmonių kompetencijas ir technologijas komponentų bazės formavimo, variklių, transmisijų, ašių ir agregatų gamybos srityje“.

 

ISW analitikai mano, kad šiuo susitarimu Lukašenka tikriausiai nori paremti savo ilgametes pastangas plėtoti Kinijos ekonominę įtaką Baltarusijoje. Visų pirma, siekiant apsisaugoti nuo Rusijos integracijos spaudimo.

Karo studijų institutas mano, kad šios priemonės geriausiu atveju pristabdys Rusijos kampaniją dėl visiškos Baltarusijos ekonominės kontrolės.

Be to, kai kurie dokumentai taip pat susiję su Kinijos ir Baltarusijos prekybos ir ekonominiu bendradarbiavimu. Iš tiesų, 2021 m. Lukašenka pareiškė remiantis Kinijos ekonominio buvimo Baltarusijoje plėtrą. Tai įvyko tuomet, kai apsišaukėlis Baltarusijos prezidentas bandė atidėti Rusijos vykdomą Minsko perėmimą.

 

ISW analitikai aiškino, kad Lukašenkos kelionė gali būti susijusi su bandymu padėti Rusijai ir Kinijai per ginklų prekybą apeiti Vakarų sankcijas. Be to, žinoma, kad Kinija rimtai svarsto apie karinių bepiločių orlaivių, asmeninių ginklų, taip pat 122 ir 152 mm kalibro artilerijos sviedinių pardavimą Rusijai.

Preliminariai žinoma, kad Rusijos ir Kinijos pareigūnai, siekdami išvengti tarptautinių sankcijų, parengė planus tiekti Rusijai bepiločius orlaivius pagal suklastotus siuntos dokumentus. KLR gali bandyti panaudoti susitarimus su Baltarusija, kad nuslėptų Vakarų sankcijų pažeidimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(26)
(-21)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()