[ŽT] „Jaučiuosi siaubingai“. Buvęs JAV prezidentas paskelbė didžiausią klaidą dėl Ukrainos  (1)

Buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas apgailestavo dėl savo vaidmens Ukrainos branduolinio nusiginklavimo 1990 m. momentu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pranešė „Europos Pravda“.

Jaučiuosi asmeniškai susijęs, nes priverčiau juos (Ukrainą – red.) sutikti atsisakyti branduolinių ginklų. Ir niekas netiki, kad Rusija būtų žengusi karo žingsnį, jei Ukraina vis dar turėtų savo ginklus“, – sakė buvęs JAV prezidentas.

Pasak B. Clintono, jis žinojo, kad Vladimiras Putinas, skirtingai nei jo pirmtakas Borisas Jelcinas, nepalaikys Budapešto memorandumo analogo – dokumento, numatančio Kyjivo „saugumo garantijas“ mainais už branduolinio ginklo atsisakymą.

„Jie (ukrainiečiai - red.) bijojo atiduoti branduolinį ginklą, nes manė, kad tai vienintelis dalykas, kuris apsaugo juos nuo ekspansinės Rusijos. V. Putinas, pamatęs galimybę, pažeidė susitarimą ir pirmiausia pasisavino Krymą. Ir aš dėl to jaučiuosi siaubingai, nes Ukraina yra labai svarbi šalis“, – pabrėžė jis.

Buvęs JAV prezidentas pabrėžė, kad Vakarų parama Ukrainai turėtų išlikti nepajudinama.

„Galvoju, kad tai, ką padarė V. Putinas, buvo labai neteisinga, ir aš manau, jog Europa ir JAV turėtų toliau remti Ukrainą. Gali ateiti laikas, kai Ukrainos vyriausybė patikės galimybe pasiekti taikos susitarimą, bet nemanau, kad mes turėtume atšaukti savo paramą“, – sakė B. Clintonas.

 

Kaip žinia, 1994 metų sausį B. Clintonas pasirašė trišalę sutartį su tuometiniais Rusijos prezidentais Borisu Jelcinu ir Ukrainos prezidentais Leonidu Kravčiuku dėl strateginių branduolinių ginklų arsenalo, likusio Ukrainos teritorijoje po SSRS žlugimo, likvidavimo. Tų pačių metų gruodį JAV taip pat prisijungė prie Budapešto memorandumo, kuris numatė Rusijos įsipareigojimą gerbti Ukrainos teritorinį vientisumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(0)
(20)

Komentarai (1)