„Paimti į nelaisvę Šoigu ir Gerasimovą.“ JAV žvalgyba skelbia karštus įvykius  ()

Pradinis J. Prigožino planas turėjo nemažą sėkmės tikimybę, bet žlugo po to, kai buvo nutekintas sąmokslas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-06-29 „Paimti į nelaisvę Šoigu ir Gerasimovą.“ JAV žvalgyba skelbia karštus įvykius  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jevgenijus Prigožinas per maištą planavo paimti į nelaisvę gynybos ministrą Sergejų Šoigu ir Generalinio štabo viršininką Valerijų Gerasimovą. Tai rašo „The Wall Street Journal“, remdamasis Vakarų žvalgyba.

Iš pradžių J. Prigožinas planavo paimti į nelaisvę S. Šoigu ir V. Gerasimovą Rostove prie Dono. Vakarų žvalgų duomenimis, Rusijos FSB apie planą sužinojo likus dviem dienoms iki jo įgyvendinimo. Vakarų žvalgybos agentūros, pasak WSJ, anksti žinojo apie J. Prigožino planus iš palydovinių vaizdų ir perimtų el. laiškų.

Tai privertė „Wagner“ įkūrėją improvizuoti. Sužinojęs apie informacijos nutekėjimą, J. Prigožinas buvo priverstas veikti anksčiau nei planuota. Vakarų žvalgybos teigimu, tai, kaip lengvai jo kariai užėmė Rostovą, rodo, kad kai kurie eiliniai vadai galėjo būti sąmokslo dalis.

WSJ, kaip ir anksčiau „The New York Times“, rašo, kad J. Prigožinas apie savo ketinimus paskelbė keliems aukšto rango kariškiams, tarp jų, galbūt, Rusijos aviacijos ir kosmoso pajėgų vadui generolui Sergejui Surovikinui.

Nežinia, ar S. Surovikinas perdavė šią informaciją FSB ir kaip saugumiečiai sužinojo apie J. Prigožino planus. Remiantis Vakarų žvalgybos analize, sąmokslas greičiausiai būtų pasibaigęs ginkluota priešprieša Maskvoje, jei Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka nebūtų pasisiūlęs tarpininkauti. Vakarų žvalgybos duomenimis, A. Lukašenka pasiūlė priimti „Wagner“ savo šalyje iš dalies dėl to, kad sustiprintų savo saugumą nuo galimo Rusijos įsiveržimo. Nepaisant Kremliaus žinių apie maištą, Vakarų žvalgybos agentūroms tebėra klausimas, kokio stiprumo yra V. Putino valdžia po to, kai „Wagner“ sugebėjo nukeliauti beveik iki Maskvos, rašo laikraštis.

 

Netrukus po J. Prigožino maišto pabaigos Vakarų žiniasklaida pranešė, kad Vašingtonas gavo žvalgybos duomenis, rodančius, kad „vagneriečiai“ nuo birželio vidurio ruošėsi ginkluotai konfrontacijai su Gynybos ministerija. CNN, remdamasi savo šaltiniais JAV žvalgyboje, pranešė, kad praėjusios savaitės pradžioje JAV žvalgybos agentūros informavo Kongreso vadovus apie „Wagner“ pajėgų ir technikos judėjimą prie Rusijos sienų.

 

„The New York Times“ rašė, kad JAV žvalgyba trečiadienį informavo aukštus karinius pareigūnus ir Joe Bideno administraciją, kad J. Prigožinas ruošiasi konfrontuoti su Gynybos departamentu.

Nacionalinės gvardijos vadas Viktoras Zolotovas dieną prieš tai sakė, kad apie planą žinojo ir Rusijos specialiosios tarnybos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(0)
(27)

Komentarai ()

Susijusios žymos: