„Atsisakė kategoriškai.“ Smūgis Maskvai. Rusija netenka didžiausio naftos pirkėjo  (1)

Rusijai prasideda didelės problemos užsienio rinkose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos naftos kainų kilimas turėjo tiesioginį poveikį: Indija paskelbė sumažinusi savo pirkimus ir grįžusi prie žaliavos tiekimo iš Artimųjų Rytų. Taip Rusija praranda didžiausią naftos pirkėją, rašo naujienų agentūra „Bloomberg“.

Indijos priklausomybė „nuo Rusijos naftos bus iš esmės sumažinta“, sakė energetikos ministras Hardeep'as Puri. Naftos iš Persijos įlankos kainos „tapo daug patrauklesnės“, pabrėžė jis. Rusijos nafta Indijai brangsta po to, kai V. Putinas pareikalavo apriboti jai taikomas nuolaidas.

Naftos tiekimo apimtys iš Rusijos Federacijos į Indiją mažėja jau 3 mėnesius iš eilės ir birželį nukrito iki minimumo nuo metų pradžios. Rusijos naftininkams Indijos rinka pasirodė kaip „spąstai“: už pristatymus buvo atsiskaitoma Indijos rupijomis, kurios „pakibo“ vietiniuose bankuose, nėra galimybės jas išsiimti ar konvertuoti į kitas valiutas.

Šių „įstrigusių“ mokėjimų apimtys pasiekė 39 mlrd. dolerių. Indija buvo pasirengusi pirkti rusišką naftą, nekreipdama dėmesio į politinius nuostolius ir galimus konfliktus su šalimis, paskelbusiomis sankcijas Rusijai. Tačiau dabar, kai Rusijos vadovybė pareikalavo mažesnių nuolaidų ir „sąžiningos“ kainos, indams Rusijos nafta prarado patrauklumą.

 

„Be to, pačioje Rusijoje nesuprantama, ką daryti su krūva rupijų, kurios dabar kabo, o indai kategoriškai neketina mokėti doleriais. Dėl to viskas grįžta į pradžią - vėl neaišku kur dėti naftą. Rusija prisijungė prie OPEC mažinimo, bet to nepakanka, reikia skubiai išpilti apie milijoną barelių naftos per dieną, ir tai yra apie 20 procentų viso eksporto. Priešingu atveju gamybą teks mažinti be išankstinio leidimo,“ – rašo ekspertas.

 

„Partneriams“ situacija, kurioje atsidūrė Rusija, atrodo labai patogi: pirma, iš rinkos pasitraukia didelis naftos kiekis, o tai savaime palaiko kainas, be to, Rusija nustoja su jais konkuruoti tradicinėse Azijos rinkose. Dabar Europos rinka yra laisva nuo Rusijos naftos, o  Saudo Arabija ir Iraniečiai ja aktyviai dalijasi su amerikiečiais.

„Visi yra užsiėmę, išskyrus Rusiją. Mūsų vadovybė žiūri į suskilusią geldą, tikėdamasi, kad kaip nors pavyks ją užlopyti,“ – pridūrė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(51)
(1)
(50)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: