Netikėtas Rusijos smūgis Vengrijai. Vengrai apšalę. Kyla audra  ()

Rusijos istorijos vadovėlis sukėlė protestų bangą Vengrijoje dėl 1956 metų įvykių interpretacijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai rašo EP.

Pranešime pažymima: „Nuo 2023 metų rusų gimnazistai mokysis pagal naujus „istorijos vadovėlius“.

Jų bendraautorius asmeniškai buvo Vladimiras Medinskis, pseudomokslininkas ir gerai žinomos frazės apie „papildomą Rusijos žmonių chromosomą“ autorius, praeityje – Rusijos Federacijos kultūros ministras, o dabar prezidento V. Putino padėjėjas ir jo patarėjas karo istorijos klausimais.

Tačiau Vengrijoje šis vadovėlis sukėlė visą emocijų audrą.

Mat apie Kremliui neva „draugišką“ Vengriją kalbama labai panašiu tonu.

„Maištaujantys radikalai, tarp kurių buvo daug fašistinės Vengrijos karių,“ – rusiškas vadovėlis sukėlė protestų bangą Vengrijoje dėl 1956 01 įvykių interpretacijos.

Nuorodų į Vengriją knygoje nedaug, jos pirmiausia susijusios su 1956 m. Vengrijos revoliucija – antisovietiniu sukilimu, kurį žiauriai numalšino reguliarioji SSRS armija.

Bet ir šiuo klausimu „vadovėlio“ autoriai turi kitokią istorijos viziją.

1956-ųjų revoliucijos dalyvius jie vadina fašistais ir maištaujančiais radikalais, kovojusiais prieš sovietinius paminklus.

 

„Vengrijos krizės katalizatorius buvo Vakarų žvalgybos tarnybų ir jų palaikomos vidinės opozicijos veiksmai“, – teigiama „istorijos vadovėlyje“ ir papildomai kritikuojami vengrai už „nusprendimą atsisakyti stalininio palikimo“ (įdomu, kodėl dėl šios savybės vengrai parodyti iš blogosios pusės rusų moksleiviams).

Svarbi detalė: šis propagandinis vadovėlis, skirtingai nei minėtasis vengriškas, yra privalomas naudoti rusų mokyklose. Taigi, visi Rusijos vienuoliktokai turėtų pamatyti pasaulį V. Medinskio akimis.

Atrodytų, kad oficialus Budapeštas negali to ignoruoti. Bet...

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(51)
(5)
(46)

Komentarai ()