Kinijos veiksmas sukėlė tikrą audrą. Indija įsiutusi. Putinas deda į krūmus  (1)

Indija, Malaizija ir Filipinai paskelbė protesto pareiškimus prieš Pekiną, o Rusija tylėjo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Filipinai yra kita šalis po Indijos ir Malaizijos, kurią papiktino pirmadienį paskelbtas naujas oficialus Kinijos žemėlapis. Jame esančios ginčijamos teritorijos yra priskirtos Pekino jurisdikcijai. Apie tai praneša CNN.

Ketvirtadienį Filipinų užsienio reikalų ministerija pareiškė griežtai protestuojanti dėl to, kad žemėlapyje yra punktyrinė linija aplink ginčytinas Pietų Kinijos jūros dalis, ypač dėl to, kad jas Manilos naudai priskyrė tarptautinis tribunolas. Indija buvo pirmoji, kuri pasipiktino naujuoju Kinijos žemėlapiu ir priešinosi Indijos Arunačal Pradešo valstijos ir ginčijamo Aksai Čino plokščiakalnio įtraukimui į jį.

Malaizijos užsienio reikalų ministerija taip pat protestavo dėl Kinijos pretenzijų į savo jūrų teritorijas. Kinija neigia visus kaltinimus ir ragina kaimynus išlikti ramiems. Žemėlapių ginčai kilo praėjus kelioms dienoms po to, kai Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi ir Xi Jinpingas surengė derybas Pietų Afrikoje.

Po susitikimo paskelbta, kad šalys susitarė dėti daugiau pastangų mažinant įtampą ginčijamose teritorijose. Nors atrodo, kad Indijos ir Kinijos ginče dėl sienų ribų yra pažanga, analitikai teigia, kad taip būna ne visada ir šalys žengia žingsnį į priekį, du žingsnius atgal. Abi valstybės nori tapti vienintelėmis Globalių Pietų lyderėmis.

 

Teritoriniai ginčai tarp Indijos ir Kinijos tęsėsi dešimtmečius ir netgi peraugo į karą, pasibaigusį Pekino pergale 1962 m. Įtampa tarp šalių smarkiai paaštrėjo 2020 m. po mirtinų susirėmimų Galvano slėnyje, netoli Aksai Čino, teritorijos, kurią kontroliuoja Kinija, bet į kurią pretenduoja Indija.

Anksčiau šiais metais Kinija boikotavo G20 turizmo susitikimą, kurį surengė Indija Himalajų teritorijoje Džamu ir Kašmyre, motyvuodama savo nepritarimu bet kokių G20 susitikimų rengimui ginčijamoje žemėje. Į Kašmyro regioną pretenduoja Indija ir Pakistanas. Atsižvelgiant į tai, kitos Kinijos kaimynės – Rusijos Federacijos – pozicija atrodo nedrąsi. Kremlius niekaip nereagavo į tai, kad Pekinas į naujus savo teritorijos žemėlapius įtraukė Rusijos Federacijai iš dalies priklausančią Didžiosios Usūrijos salą prie Amūro.

 

V. Putinas neištarė nė žodžio ir net nežvilgtelėjo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė politologas ir publicistas Andrejus Piontkovskis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(3)
(24)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: