„Jis yra Europos košmaras. Tai nėra kažkas, kam tikrai galite pasiruošti...“ Europa su siaubu laukia 2024 m.  (17)

Gali būti, kad D. Trumpas bandys „susiderėti“ su V. Putinu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

4 Donaldo Trumpo prezidentavimo Jungtinėse Valstijose metai vadinami košmaru Europai, kuri didžiąja dalimi tapo pagrindiniu jo priešpriešos objektu. Jis galėtų vėl eiti savo pareigas 2024-ųjų lapkritį, jei būtų išrinktas per artėjančius rinkimus, o šį kartą D. Trumpo strategija gali būti „daug labiau pikta ir pasiutusi“.

Apie tai rašo „Politico“. Be Europos, minima ir tai, ką D. Trumpas ne kartą yra pareiškęs apie karą Ukrainoje. Visų pirma, jis pažadėjo sudaryti „sutartį“ su V. Putinu už Kyjivo ir Briuselio nugarų.

Ir nors Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, žinomas dėl savo prorusiškų pažiūrų, mano, kad „D. Trumpas gali išgelbėti Vakarų pasaulį“, o Lenkijos „Teisės ir teisingumo“ partija sveikintų jo sugrįžimą, atmesdama jo teiginius apie Ukrainą kaip rinkimų teatrą, „Senasis pasaulis“ yra skeptiškesnis.

„D. Trumpas yra košmaras. Tai nėra kažkas, kam tikrai galite pasiruošti“, - „Politico“ sakė neįvardytas Europos diplomatas.

Lenkijos PiS parlamentaras Jacekas Sariuszas-Wolskis sakė, kad jo stovykla sveikins D. Trumpo perrinkimą JAV prezidentu. Jis pažymėjo, kad valdant D. Trumpui „padarėme pažangą dėl fizinio amerikiečių karių buvimo Lenkijoje, taip pat bazėje, kurią pavadinome D. Trumpo fortu.“

Tuo pat metu, atsakydamas į klausimą, ar Lenkija nerimauja dėl D. Trumpo pažadų užbaigti karą Ukrainoje „per 24 valandas“ sudarant susitarimą su Rusijos diktatoriumi V. Putinu, parlamentaras teigė, kad tai postringavimai prieš rinkimus.

„Akivaizdu, jog nesame naivūs, nes viskas gali pasikeisti. Bet jei pasikeis JAV vadovybė, tikimės, kad Amerikos tikroji valstybė nugalės prieš rinkiminius pažadus“, - sakė J. Sariuszas-Wolskis.

 

Kai kurie Europos pareigūnai taip pat pabrėžia, kad ES vyriausybės jau dėjo daug pastangų, kad sustiprintų strateginę žemyno nepriklausomybę. Europos valstybės ne tik tiekė Ukrainai ginklų, viršijančių JAV paramą, bet ir padidino amunicijos gamybą žemyne.

„Europiečiai jau padarė daug, daugiau nei dauguma žmonių gali įsivaizduoti. Pažiūrėkite, kiek Europos ginklų yra Ukrainoje mūšio lauke“, – pridūrė buvęs Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas.

Tačiau jei D. Trumpas tikrai bandys sudaryti susitarimą su V. Putinu karo Ukrainoje klausimu, tai ne tik ukrainiečiams išmuš žemę iš po kojų, jie gali būti spaudžiami „atiduoti“ dalį savo teritorijų agresoriui, bet taip pat tai bus pažeminimas toms Europos šalims, kurios visą tą laiką palaikė Kyjiivą.

 

„Tokiomis aplinkybėmis sunku įsivaizduoti, kad europiečiai išliks vieningi Ukrainos atžvilgiu. Jie galėtų bandyti padėti Ukrainai, bet tokiu atveju būtų nusiteikę prieš JAV, nes tai yra susitarimas, dėl kurio D. Trumpas išsiderėjo labai juodą scenarijų“, – aiškino François Heisbourgas, Tarptautinio saugumo studijų instituto vyresnysis patarėjas Europos reikalams.

Tuo pačiu metu viskas gali neapsiriboti tokiu „susitarimu.“ D. Trumpas jau prieš keletą metų iškėlė klausimą dėl JAV pasitraukimo iš NATO. Tada įsikišo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas ir generolas Jimas Mattisas, todėl tai neįvyko. Tačiau, jei bus perrinktas, šie žmonės vargu ar vėl atsidurs D. Trumpo kabinete. Dėl to D. Trumpas vis tiek gali bandyti priversti Jungtines Valstijas pasitraukti iš Aljanso.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(30)
(-22)

Komentarai (17)

Susijusios žymos: