Rusijos armija perėjo prie plataus masto puolimo, o UGP gali paralyžiuoti Sočio oro uostą  ()

Nikolajaus Mitrochino karo apžvalga


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujoje N. Mitrochino karinėję apžvalgoje: RFGP perėjo prie plataus masto puolimo dvejose dešimtyse fronto ruožų; Ukraina gali prarasti nuo 2014 metų ginamą Avdijevką; nauji povandeniniai UST dronai griauna Rusijos laivyno gynybos sistemą; paaiškėjo, kad nukreipė rusišką raketą į kaimą Groza; Rusija kaupia raketas rudens atakoms prieš Ukrainos energinę infrastruktūrą; UGP gali paralyžiuoti ne tik Sočio, bet ir Maskvos oro uostų darbą.

Rusijos armijos puolimas rytinėje fronto dalyje

Pagrindiniu praėjusios savaitės įvykiu tapo plataus masto RF armijos puolimas mažiausiai dvidešimtyje rytinės fronto dalies vietų, nuo pietvakarinių Donecko priemiesčių ir beveik iki sienos su Rusija – šiauriau Kupiansko. Akivaizdu, RF armija ryžosi atkartoti pernai rudenį atliktą UGP manevrą, kai pavasario ir vasaros puolimo išvargintos rusų pajėgos praleido smūgį į silpną vietą, ir taip UGP pajėgė išlaisvinti didelį rajoną tarp Iziumo ir Kremenos, bei visą Charkivo srities šiaurrytinę dalį.

UGP puolimas pietiniame, Zaporižios fronte, žlugo dar birželį, tačiau Ukrainos vadovybė lig šiol žmogiškus ir materialinius resursus naudoja praktiškai bergždiems bandymams išplėsti du užkariautus placdarmus piečiau Velikos Novosiolkos ir Orechovo. Rusijos puolimas nenumaldė bandymų judėti 200 metrų per savaitę tempu 300 metrų pločio juostoje viename iš vakariau Rabotino esančių sklypų. Visgi pagrindiniai savaitės įvykiai vystėsi prie Avdijevkos — vakariau Donecko esančio gan stambaus miesto (jau deja, virtusio vaiduokliu).

 

Avdijevką UGP nuo pat karo pradžios, nes nuo 2014 metų rytiniuose, šiauriniuose ir pietiniuose priemiesčiuose buvo pastatyta giliai ešelonuota ir betonuota gynybos sistema, padėjusi Ukrainos armijai atlaikyti periodinius DLR „liaudies milicijos“ bandymus išplėsti kontrolės zoną vakariau Donecko. Po įvairių puolimo etapų 2022-ais — 2023 metų pradžioje, Avdijevka atsidūrė apsupties lanke, nes rusų kariuomenė išstūmė (bet nepralaužė) gynybos pietinėje ir pietvakarinėje miesto pusėje, o taip pat stipriai pasistūmėjo iš rytinės ir šiaurrytinės pusės. Pirmoje 2023 metų pusėje gyventi mieste tapo praktiškai neįmanoma, ir dabar tai faktiškai yra jau trimis ketvirčiais apsupta tvirtovė. Jos garnizonas aprūpinamas vos dviem keliais, einančiais tiesiai į vakarus.

Trečiadienį rusų kariuomenė pralaužė šiauriau miesto esančią gynybą ir, rusų duomenimis, pasistūmėję per du kilometrus, priėjo iki rytinių Berdiči kaimo apylinkių šiaurvakarinėje miesto pusėje. Bent jau taip tvirtina rusų „karkorai“. Proukrainiška kartografijos tarnyba DeepState to nepatvirtina, apsiribodama neženkliu bet plačiu Rusijos armijos pasislinkimu. Ukrainos žiniasklaida praneša apie „sunkius mūšius“ Avdijevkos apylinkėse, nepateikdama smulkmenų.

 

Taip pat rusų ir proukrainietiški šaltiniai sutaria, kad RFGP pavyko pasislinkti pietvakariau Avdijevkos šalia „Carskaja ochota“ restorano, kas suteikia galimybę apšaudyti vieną iš dviejų į miestą vedančių kelių (per Severnoe). Savaitės gale UGP permetė papildomus padalinius ir sugebėjo (remiantis jų ataskaitomis) atkovoti nedidelę teritorijos dalį prie gynybinio „Terikon“ rajono, tačiau bendros grėsmės tai reikšmingai nesumažino.

Dar labiau neramina tai, kad UGP rezerve nepakanka „gaisrininkų“ dalių operatyviam proveržiui blokuoti. Pasipriešinimas puolimui vykdomas miestą ginančios brigados, o ne papildomomis pajėgomis. Tai rodo, kad artimame UGP užnugaryje stambių operatyvinių rezervų nėra, ir kad Avdijevkai gresia toks pats staigus užėmimas, kaip žiemą prarastame Soledare ir Bachmute.

Ne taip kritiškai, tačiau vis viena rimtai pasunkėjo padėtis Kupiansko rajone, kur RF pajėgos spaudžia šiaurinius priemiesčius, jų vertinimu, per savaitę pasislinkusius per maždaug kilometrą. Tai, kad rusai ten puls rimtai, buvo aišku bent jau iš ankstesnių pastangų šia kryptimi ir aktyvaus tiltų per Oskolo upę bombardavimo. Visgi permestų ten UGP rezervų aiškiai nepakanka.

Kituose ruožuose rusų atakos nebuvo sėkmingos.

Eilinė Ukrainos KJL ir UST sėkmė jūroje

 

Spalio 13 diena, penktadienis, Rusijos Juodosios jūros laivynui patvirtino savo reputaciją. Sevastopolio reide, eidamas į Novorosijsko pusę, Ukrainos povandeniniais dronais (tai tvirtina KJL atstovas Dmitrijus Pelenčiukas) buvo pažeistas Ukrainai tiek problemų pridariusių „Kalibr“ raketų nešėjęs, patrulinis laivas „Pavel Deržavin“. Smūgis teko jo sraigtams, tačiau po apžiūros jis sugebėjo judėti pats. Pažeistas buvo ir jam padėti skubėjęs buksyras „Profesorius Nikolajus Muru“, kuriam teko rimčiau ir jį teko nubuksyruoti.

Ataka atlikta nauja UST sukurta ginkluote — povandeniniais dronais „Marskoj Malyš“. Jų pasirodymas griauna visą per pastarąjį pusmetį susiklosčiusią RF Juodosios jūros laivyno gynybos nuo antvandeninių ir pusiau pasineriančių dronų sistemą. Naujieji dronai išoriniams stebėtojams (pagrindiniam dronų aptikėjų tipui) nematomi, galintys pranerti po įlankas užveriančiomis „boninėmis“ užtvaromis, ir, panašu, nedideliais matmenimis nesukeliantys tiek triukšmo, kad būtų aptikti egzistuojančiomis akustinėmis sistemomis (arba operatoriai jų aptikti dar neišmoko).

Tiesa, kol kas nesuprantama, koks jų veikimo radiusas ir ar jais galima atakuoti rytinius Krymo uostus ir RF Juodosios jūros pakrantės grupės. Tačiau aišku, kad kovinės jų dalies nepakanka efektyviai pažeisti laivų bortus. Bet kokiu atveju, RF JJL laivai susidūrė su nauja rimta grėsme ir tuo labiau bus priversti laikytis atokiau nuo Ukrainos laivyno kontroliuojamos šiaurės vakarinės Juodosios jūros dalies.

 

Tai buvo toli gražu ne vienintelis incidentas Sevastopolio reido rajone praėjusią savaitę, tačiau apie likusius neturime pakankamai žinių, nes ir Ukrainos kariškiai nesiveržia nušviesti visuomenę apie nesėkmingas atakas, ir Sevastopolio valdžia pina žodinius nėrinius, aiškindama jūroje pasigirstančius „pokštelėjimus“. Spalio 15 dieną gubernatorius Razvozžaevas prisikalbėjo iki neva buvusiuose laivyno mokymuose naudotų „bombosvaidžių“.

Oro smūgiai: Sočio oro uostas prie uždarymo ribos

Oro karo mastai praėjusią savaitę smarkiai sumažėjo. Rusijos atakos dronų atakos vyko gerokai rečiau, nors jų taikiniai kaip ir anksčiau buvo uostai prie Dunojaus ir kai kurie objektai rytinėje Ukrainos centro dalyje (Čerkaso srities Umanės aerodromas ir Mirgorodas Poltavos srityje). Rusiški „Šachedai“ atakavo jūrinį Izmailo uostą, mieste esančius grūdų elevatorius ir laivų remonto įmonę. Raketų smūgių praktiškai nebuvo, nors, remiantis rusų ataskaitomis, raketa pabuvo pažeista Ukrainos katerių švartavimo stotelė Nikolajevo srityje, Solončakuose, o remiantis ukrainiečių – gyvenvietės socialinės apsaugos valdyba Pokrovske (Donecko sritis), kur tuo metu buvo 51 žmogus. Vienas nukentėjusysis žuvo, dar 13 buvo sužeisti.

 

Tapo aišku, kad nuo tiesioginio „Iskander“ smūgio į kavinę Charkivo srities Groza kaime žuvo 59 žmonės, o ne 51, kaip buvo pranešta anksčiau. Kai kurių žmonių kūnus teko identifikuoti genetine analize. Teisėsauga operatyviai atskleidė nutaikytojus ir pateikė visuomenei susirašinėjimą su jais. Pasirodo, kaime veikė prorusiškas informatorių tinklas, koordinuojamas su besitraukiančiomis Rusijos pajėgomis pabėgęs policininkas kolaborantas. Ji manė, kad į taip liūdnai pasibaigusias šermenis atvyks ir į paskutinę kelionę palydės kolegos kariškiai, tačiau apsiskaičiavo.

Ukrainos karinės valdžios nuomone, RF kaupia raketas ir kovinius dronus stambioms atakoms prieš šalies energinę sistemą, prasidėsiančioms, kai ateis šalčiai. Tokia hipotezė labai tikėtina, nes vienu metu ar keliomis nuosekliomis salvėmis paleistos raketos ir stambios dronų atakos „perkraus“ Ukrainos PRG/PLG sistemas, o tai reiškia, bus pažeista daugiau taikinių.

Tęsiasi ir sistemingas bombardavimas, nuo kurio ypač kenčia Chersono srities kairiojo kranto miestai — pats Chersonas, Berislavas, Černobaevka.

Savo ruožtu UGP atliko kelias stambias atakas dronais prieš rusų objektus Belgorodo ir Kursko srityse, o taip pat Sočyje. Remiantis oficialiais Rusijos valdžios pranešimais, visi dronai buvo numušti. Taip pat naktį į spalio 15 vien Kursko srityje numušta 18 bepiločių.

 

Tačiau neapsieita be aukų. Belgorode „nuo krentančių ukrainietiško BPSA nuolaužų“ žuvo trys žmonės, du pateko į reanimaciją.

Vieną iš stambių „karkorinių“ TG kanalų „Rybarj“ atakos Sočyje nuteikė melancholiškai: „Eilinis bandymas šešiais bepiločiais atakuoti tarptautinį Sočio oro uostą vėl iškelia jo saugumo ir priešininko ketinimų klausimą. Tokiais antskrydžiais Ukrainos formuotės stengiasi priversti Rusijos valdžią oro uostą uždaryti, kaip tai nutiko su kitais uostais Rusijos pietuose. Tai rimtai smogs ekonomikai ir aviacijos transporto sferai. Jeigu toks sprendimas visgi bus priimtas, tai artimiausias Mineralinių Vandenų oro uostas tiesiog nesusidoros su apkrova. Duok ukrainiečiams valią — jie visoje Rusijoje aviacinį susisiekimą sunaikintų“.

Tačiau, pastebėsime, rusai, kitaip nei ukrainiečiai, kol kas gali ir toliau naudotis civiline aviacija. Ir daugumai RF regionų negresia jo netekti, nors ne tik Sočio, bet ir Maskvos aviacijos mazgo perspektyvos tokios jau užtikrintos neatrodo.


republic.ru




(4)
(0)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: