ES šalis nusprendė nutraukti paramą Ukrainai. Kiek tai rimta (Video)  ()

Koks bus pagalbos nutraukimo poveikis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Slovakijos parlamentas patvirtino Roberto Fico vyriausybės programą, numatančią pagalbos Ukrainai nutraukimą. Per plataus masto invaziją ankstesnės šalies vyriausybės ukrainiečiams perdavė oro gynybos sistemas, sraigtasparnius, savaeiges haubicas, amuniciją ir kurą.

Karo ekspertas Andrijus Kramarovas „24 kanalui“ sakė, kad šalys, kurios kadaise buvo SSRS įtakos sferoje, Ukrainai labai padėjo per pirmuosius 6–9 viso masto karo mėnesius. Teikdamos sovietinę įrangą, jos viską, ką galėjo, perdavė dar 2022 m.

Ukraina iš Slovakijos tikrai gavo daug reikalingų ginklų. Toliau vykdomi naujų agregatų gamybos ir jų pristatymo darbai, tačiau visa tai yra komercinės sutartys, kurios ir toliau bus įgyvendinamos. Aišku, kad net tokia maža šalis kaip Slovakija galėtų aprūpinti, pavyzdžiui, amunicija.

„Ukrainai svarbūs net tūkstantis sviedinių. Bet tai reiškia, kad turime transformuotis į naują karybos realybę, būti pasiruošę tam, kad laikui bėgant neatšaukiamos pagalbos gali mažėti“, – pažymėjo Andrijus Kramarovas.

Todėl būtina didinti savo gamybą, sudaryti patikimas sutartis dėl ginklų tiekimo ir vesti atitinkamas diskusijas su galingesniais partneriais, ypač Vokietija, JAV ir JK.

Lapkričio pradžioje Roberto Fico vadovaujama Slovakijos vyriausybė blokavo 14-ąjį karinės pagalbos Ukrainai paketą. Jo suma turėjo siekti 40,3 mln. eurų. Tuomet prorusiškas politikas R. Fico sakė, kad džiaugiasi šiuo sprendimu. Parlamento vicepirmininkas Michalas Šimečko pabrėžė, jog pagalba Ukrainai yra indėlis į Slovakijos saugumą.

 

Dar per savo rinkimų kampaniją Robertas Fico pareiškė, kad Ukraina turi atsiskaityti apie gautas lėšas prieš sulaukdama naujos pagalbos. Be to, jis pavadino ją „labiausiai korumpuota šalimi pasaulyje“ ir pažymėjo, kad yra pasirengęs teikti tik humanitarinę, o ne karinę pagalbą.

Lapkričio 21 dieną Slovakijos vežėjai blokavo sunkvežimių judėjimą Ukrainos kryptimi. Priešais Vishne-Nemetskoe kontrolės punktą susidarė 300 automobilių eilė. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(68)
(-41)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: