Orbanas galutinai suįžūlėjo. Tokio grasinimo dar nėra buvę  ()

„Vengrijai tai nėra neutralumo klausimas. Tai yra svertas“, – sakė ES diplomatas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas parašė laišką Europos Vadovų Tarybai, kuriame grasina blokuoti visą ES pagalbą Ukrainai, sankcijas Rusijai ir stojimo derybas, kol nebus „atviros diskusijos apie ES strateginių tikslų įgyvendinamumą Ukrainoje“.

Apie tai pranešė „Politico“.

Laiške, skirtame Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charlesui Micheliui, Vengrijos vadovas teigia, kad jokių sprendimų dėl Ukrainos finansavimo, derybų dėl narystės ES pradžios ar tolesnių sankcijų Rusijai negalima priimti, kol neįvyks ši „strateginė diskusija“.

„Europos Vadovų Taryba turi įvertinti mūsų dabartinės politikos Ukrainos atžvilgiu įgyvendinimą ir veiksmingumą, įskaitant įvairias pagalbos programas“, – rašė V. Orbanas laiške, kuriame nėra datos, bet jis antspauduotas ministro pirmininko biuro.

„Europos Vadovų Taryba turėtų nuoširdžiai ir atvirai diskutuoti apie ES strateginių tikslų įgyvendinamumą Ukrainoje“, – sakoma laiške.

„Ar vis dar manome, kad šie tikslai yra realiai pasiekiami? Ar ši strategija yra tvari be tvirtos JAV paramos? Ar galime laikyti nuolatinę JAV paramą savaime suprantamu dalyku? Kaip įsivaizduojame Europos saugumo architektūrą po karo?“ – klausiama dokumente.

 

Laiške priduriama, kad „Europos Vadovų Taryba negali priimti svarbiausių sprendimų dėl siūlomų saugumo garantijų ar papildomos finansinės paramos Ukrainai, patvirtinti tolesnio ES sankcijų režimo stiprinimo ar susitarti dėl plėtros proceso ateityje, nebent bus pasiektas sutarimas dėl mūsų būsimos strategijos.“

Pasak vieno ES diplomato, norėjusio likti anonimu, V. Orbanas „užminavo“ visą ES sprendimų dėl Ukrainos priėmimo procesą kaip dalį strategijos, kuria siekiama padidinti spaudimą Europos Komisijai skirti Vengrijai 13 mlrd. eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(21)
(-20)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()