Rimti žaidimai. Ką Lukašenka veikė Pekine? (Video)  ()

Tai jau antrasis Baltarusijos diktatoriaus vizitas Kinijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasiskelbęs Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka gruodžio 3 d. aplankė Kinijos lyderį Xi Jinpingą. Vizito tikslas – neva prekybos, ekonomikos, investicijų ir tarptautinio bendradarbiavimo klausimai.

Ką liudija abiejų lyderių susitikimas, televizijos kanale FREEDOM prognozavo Baltarusijos politikas, Baltarusijos demokratinių jėgų koordinacinės tarybos atstovas Valerijus Mackevičius.

Anot jo, pinigai ir asmeninio saugumo garantijos yra du klausimai, kurie labiausiai domina apsišaukėlišką Baltarusijos prezidentą santykiuose su Kinija.

„Bendradarbiavimas su Kinija A. Lukašenkai yra ypač svarbus. Jei analizuosime santykius, jis Xi, žinoma, mato savo likimo garantą... Jei V. Putinas kaip nors negali palaikyti A. Lukašenkos, jis tikisi, kad bus reikalingas ir svarbus Kinijai. Galbūt A. Lukašenka įtaria: jei V. Putinas kaip nors nori daryti jam spaudimą, paveikti ar pakeisti, tai tokiu atveju Kinija įsikiš ir duos ženklą, kad tai mūsų vaikinas, nelieskite jo“, – sakė ekspertas.

Jis taip pat sako, kad Pekinas domėjosi Minsku pirmiausia kaip prekių tiekimo į Europą centru, tačiau dabar šis langas užsidarė dėl migracijos krizės ir represijų.

 

„A. Lukašenka, žinoma, pasakė, kad jam reikia dar šiek tiek priveržti varžtus prieš vadinamuosius rinkimus, kurie vyks vasario mėnesį – tai vietos lygmens proceso imitacija. Paaiškino, kam jam reikia šių pinigų ir kodėl jam reikia tęsti represijas. Ir, ko gero, jis pažadėjo Pekinui, kad iškart po rinkimų šiek tiek atsuks varžtus ir, ko gero, bus kažkoks atšilimas. Panašu, kad tai turės teigiamos įtakos tranzito klausimui“, – siūlo baltarusių opozicionierius.

Jis priduria, kad, nepaisant vizito, Xi Jinpingas nemato A. Lukašenkos kaip Pekino problemų sprendimo.

 

„Žinoma, jie ten daug kalbėjo apie stabilumą, apie tam tikrus socialinius iššūkius, bet tarp eilučių galima perskaityti, kad Kinija labai nerimauja dėl to, kas vyksta Baltarusijos visuomenėje ir kad A. Lukašenka nesusitvarko ir negali susidoroti, jis yra neteisėtas. Didžioji dalis Baltarusijos gyventojų nepalaiko jo. A. Lukašenka bando pasakoti, kad jis yra stabilumo garantas, nepriklausomybės garantas. O jei ne V. Putinas, jis, aišku, draugautų su Europa. Bet Pekinas supranta labai gerai tikrąją padėtį“, – apibendrino Valerijus Mackevičius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(5)
(-3)

Komentarai ()