Šokiruojanti žinia. „Jų yra tūkstančiai ir jie sulaukia milijonų peržiūrų.“ Ką daro propaganda  (2)

Vaizdo įrašai, nukreipti prieš aukštus Ukrainos pareigūnus, reguliariai sulaukia milijonų peržiūrų ir jų akivaizdus tikslas yra pakenkti Vakarų palaikymui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija vykdo propagandos kampaniją, apimančią tūkstančius netikrų „TikTok“ paskyrų, skleidžiančių dezinformaciją apie karą Ukrainoje, ypač apie tai, kad aukšti Ukrainos pareigūnai ir jų giminaičiai užsienyje įsigijo prabangių automobilių ar vilų po Rusijos invazijos 2022 m. vasario mėn. Vaizdo įrašai reguliariai sulaukia milijonų peržiūrų ir jų akivaizdus tikslas yra pakenkti Vakarų palaikymui.

BBC tyrimas nuo liepos mėnesio aptiko beveik 800 netikrų „TikTok“ paskyrų Vokietijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje, Izraelyje ir Ukrainoje. Paskyrose buvo panaudotos pavogtos profilių nuotraukos, įskaitant tokių įžymybių kaip Scarlett Johansson, Emma Watson ir Colin Farrell atvaizdai.

Naudojant grotažymių paieškas ir paties „TikTok“ rekomendacijas, „BBC Verify“ pavyko atsekti šimtus panašių vaizdo įrašų, skirtų dešimtims Ukrainos pareigūnų.

Išskyrus kelias išimtis, paskyrose buvo paskelbtas tik vienas vaizdo įrašas, ši „TikTok“ taktika yra nauja ir skirta išvengti aptikimo ir manipuliuoti platformos sistema, rekomenduojančia vaizdo įrašus vartotojams.

Atrodo, kad šios pastangos buvo suderintos: kartais skirtingų paskyrų tą pačią dieną pakelbtuose vaizdo įrašuose buvo tokie patys arba labai panašūs scenarijai.

 

Be to, tyrimo metu „BBC Verify“ aptiko netiesioginių įrodymų, rodančių galimą įrašų kilmę iš Rusijos teritorijos.

Tai apima rusakalbiams būdingas kalbines klaidas, įskaitant kai kurias rusiškas frazes, kurios nevartojamos kitomis kalbomis. Be to, daugelyje vaizdo įrašų buvo nuorodų į svetainę, kurią Meta anksčiau buvo įvardijusi kaip su Rusija susieto tinklo dalį, apsimetančią teisėtomis Vakarų naujienų svetainėmis.

„Daugelis „BBC Verify“ analizuotų vaizdo įrašų buvo nukreipti į buvusį Ukrainos gynybos ministrą Oleksijų Reznikovą, Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį ir kitus Ukrainos pareigūnus, vaizduojančius juos kaip apsėstus pinigų ir nesirūpinančius eiliniais ukrainiečiais ar karo pastangomis. Juose vengiama tiesioginių kaltinimų nusikaltimais, tačiau numanoma, kad politikai karo metu pirko prabangų turtą ar prekes – teiginiai, kurie, patikrinus, visada buvo melagingi“, – rašo BBC.

 

Kai BBC pranešė apie savo išvadas „TikTok“, ji paskelbė, kad pradėjo savo tyrimą, kurio metu aptiko netikrus vaizdo įrašus dviem papildomomis kalbomis – italų ir anglų.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)

Komentarai (2)