Sparčiai didinamos pagalbos Rusijai apimtys  ()

Manoma, kad Šiaurės Korėja ir Rusija savo prekybinius santykius sustiprino slapta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Palydovinės nuotraukos rodo, kad Šiaurės Korėja tikriausiai padidino ginklų prekybą su Rusija, praneša „Bloomberg“. Laikraščio teigimu, prie Rusijos sienos esantis uostas pabudo iš žiemos miego, per jį eksportuojama ginkluotė, skirta Ukrainos frontui.

Palydovinėse nuotraukose, darytose nuo spalio iki gruodžio, matyti, kad ginklų srautas išaugo. Užfiksuotas nuolatinis laivų srautas iš Nadžino uosto, o traukiniai yra pasirengę gabenti daugiau prekių. Pakraunami ir iškraunami šimtai krovininių konteinerių.

Pavyzdžiui, gruodžio 9 dieną darytoje nuotraukoje į JAV embargo sąrašą įtrauktas Rusijos konteinerinis laivas „Angara“ matomas Nadžino uoste iškraunantis savo krovinį, o Šiaurės Korėjos konteineriai laukia pakrovimo ant gretimo molo.

Vaizdai rodo, kad krovinių srautas nenutrūko, nepaisant papildomų JAV sankcijų. „Bloomberg“ kalbintų ekspertų teigimu, krovinio rūšies iš nuotraukų nustatyti negalima. Užtat nuolatinės kelionės pirmyn ir atgal tarp Nadžino ir Rusijos Dunojaus bei konteinerių skaičius byloja apie didelę prekybą.

Laivai taip pat išjungė tarptautinius jūrinius radiolokacinius atsakiklius, kurie apie 180 kilometrų plaukiančius laivus pavertė laivais vaiduokliais.

Moscow Times“ spėja, kad Rusija ir Šiaurės Korėja apskritai bando pagilinti savo prekybinius santykius. Bandymų būta ir anksčiau, tačiau susitarimai dėl bendradarbiavimo žlugo dėl šalių slaptumo ar tarptautinių sankcijų. Manoma, kad Šiaurės Korėjoje yra ličio, kurio paklausa išaugo dėl įkraunamų baterijų. Prognozuojama, kad greta galimos ginklų prekybos daugiausia dėmesio bus skiriama ir gamtos išteklių mainams.

 

Jungtinės Valstijos apkaltino Šiaurės Korėją, kad ji spalio pradžioje aprūpino Rusiją raketomis. Tada Baltieji rūmai kaip įrodymus pateikė nuotraukas, pagal kurias ginklų atsargos buvo gabenamos į Tichorecką. Aptariamas miestas yra už kelių šimtų kilometrų nuo Krymo ir pietrytinės Ukrainos sienos.

 

Auganti prekyba tarp Šiaurės Korėjos ir Rusijos naudinga pirmosios vangiai ekonomikai ir antrosios karinėms operacijoms Ukrainoje.

„Pchenjano sprendimas pristatyti stambiu mastu karinę techniką dar kartą pabrėžia Šiaurės Korėjos keliamą rimtą grėsmę tarptautiniam saugumui, šį kartą kurstančią padėtį Europoje, kuri jau nusinešė dešimtis tūkstančių ukrainiečių gyvybių ir sunaudojo dešimtis milijardų dolerių“,  - sakoma britų ekspertų grupės „Royal United Services Institute“ ataskaitoje.

Pastaruosius 15 metų Šiaurės Korėja taikė ginklų embargą ir ne kartą neigė, kad tiekia ginklus Rusijai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()