Artėja „pasaulinis prekybos karas“. Ką ruošia Trumpas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2024-01-28 17:52
Pilnai sutinku su išvada, bet jie nutyli kad, tai po kokių metų-dviejų sukurtu bent du kartus tiek naujų darbo vietų ir prarasti 1,6 trilijono gryžtu irgi turbūt dvigubai. Tas pats galioja ir likusiam vakarų pasauliui. Beja man asmeniškai būtu tragedija, tektu brangiai pirkti visokius "žaisliukus" savo hobiams. Bet bendrai paėmus tai būtu vakarų ekonomikos atgavimas iš Kinijos, o tai didelis pliusas vakarams ir didelis minusas rytams.
Dannas3 2024-01-28 18:21
Pigiu prekiu visvien reikes, tad ne patys gamins, o perkels is kinijos i meksika. Bijau, kad tas vakaru ekonomikos atgavimas, reikstu labai smarkiai isaugusias kainas, tai buciau atsargesnis su norais.
immortallt 2024-01-28 19:28
Ne, nutraukimas prekybinių santykių su išore siekiant perkelti darbo vietas pas save nesibaigs geresniu gyvenimu žmonėms, priešingai. Jau dabar visuose sektoriuose trūksta darbuotojų, tai realiai kad užtikrinti pigių prekių patiekimą ne iš importo, būsi priverstas konkuruoti su aukštos pirdėtinės vertės sektoriais. Rezultatas - brangiai gaminsi menkos vertės produktus, dar brangiau parduos žmonėms, tuo tarpu mažiau pagaminsi aukštos pridėtinės vertės produktų. Realios pajamos žmonių sumažės, gyvenimas suprastės. Nereikėtų traukti XVI a. ekonomikos teorijų ir praktikų bei tikėtis kitokio rezultato. Tais laikais dar prekybai buvo daug daugiau apribojimų fizinių, t.y. transportavimas ilgai truko, didelė tikimybė prarasti krovinius, ne toks didelis atotrūkis "algų", bet tada neveikė. Dabar dar labiau neveiks. Turime realų pavyzdį visai šalia, kurie jau tą padarė, JK. Net iš ES išėjo, kad imigrantų susimažinti, kita prekybos forma. Sakė, kad iš vietinių darbą atima. Rezultatas, krūva derliaus sunaikinama, nes nerandama pakankamai žmonių, kad jį nuimtų. Ne viena įmonė užsidarė. Išeinant iš ES ir muitai atsirado, gamyklų eksportas krito, nes tapo nebekonkurencingi kaina, importuoti reikia vis tiek, nes vietinės gamyklos negali konkuruoti ar pasiūlyti visą reikalingą spektrą. Per brangu statyti tiek skirtingų gamyklų. Tik savo nuopolį neblogai pasisekė užglaistyti tai COVID'u, tai karu. JAV problemos visai kitos, nei darbo vietų trūkumas. Lietuvoje irgi, problema, ne kad darbo vietų trūksta, o kad aukštos pridėtinės vertės darbo vietų trūksta, ir kad darbuotojų trūksta. Trūksta darbuotojų - brangsta prekės ir paslaugos. Daugiau kvalifikuotų darbo vietų - didesni atlyginimai.
bahuriux 2024-01-28 22:26
Tavo komentaro vienas sakinys prieštarauja kitam, o sekanti pastraipa paneigia, ar anuliuoja prieš tai buvusios mintį. Beja mano pvz ne 16a. o 20 ir 21a. Ir tas pigus šlamštas kurio mums reikia daug ir pigiai ne daug darbo vietų reikalauja, o robotizuotos gamyklos, bent mano atveju (tai ką aš perku iš ne maisto prekių) tai tikrai. Chipams taip pat nereikia nei daug darbo jėgos nei daug darbuotojų. Autopramonei kaip pvz tesla irgi didžiają dalî darbų atlieka robotai. Išskyrus gal kokią lengvają pramonę, kaip drabužių ir avalynės gamybą, tam reikia labai daug mažai kvalifikuotos darbo jėgos. Beja šio amžiaus gale kito pradžioj palei tokius mokslininkus kaip Michio Kaku šitos problemos nebebus (bus daug didesnė nebereikės pinigų), nes bet kokius daiktus, bet kokio sudėtingumo, bus galima atsispausdinti su atominės, molekulinės, bent jau nano rezoliucijos spausdintuvu įskaitant galbūt ir maistą.
vanduo4 2024-01-29 00:55
Visiškai nesvarbu kiek žalingas ekonominis karas su Kinija. JAV atvirai pripažįsta, kad Kinija ruošiasi karui, o JAV prioritetas kuo labiau apriboti Kinijos resursus. P.s. prasidėjus konfliktui, sankcijomis bus visiškai uždrausta prekyba su Kinija lygiai kaip su Rusija. Tad logiška, dabar prekybininkus versti peržiūrėti savo ateities perspektyvas ir verslus perkelti kitur. Atsiribojimas nuo Kinijos neišvengiamas ir dėl to kalta BŪTENT KINIJA, o ne Trump'as.
donatasv 2024-01-29 01:14
JAV kinijos gamybos pajėgumai yra labai svarbūs, Tarkim apple išleidžia naują graužtą tai gamybai įsuka iki kelių milijonų kinų. Jau ne pirmi metai bando iškelti gamybą kitur bet neranda kur būtų galima viską sustyguoti taip kaip kinijoje. Visame reikale sukasi ne tik pigus šlamštas iš ali bet čia atsiduria ir radiodetalės, pcb, plastiko gaminiai ir t.t. kurie reikalingi rimtoms JAV kompanijoms. Ką Iphonas pigus šlamštas? Macbookas pigus šlamštas? Suprojektuota JAV bet pagaminta kinijoje. Auto pramonė taipogi labai smarkiai surišta su tiekimu iš kinijos. Kinija nėra tik pigaus šlamšto gamykla. Tai yra visko gamykla tame tarpe ir pigaus pačių suprojektuoto. Amerikonas ir ne tik visą taršą ir sunkų darbą sukišo pas kiną, o dabar nežino kur dingt nes norint iškelt neranda kur. Indija būtu galimybė bet indų makaradža neįsileidžia. Dėl spausdinimo tai viskas čia paprasta kai galėsim spausdint tai ir spausdinsim, o iki tol dar reikia išgyventi. P.S. Kino huawei išleido naują telefoną su 7nm procesorium pagamintu kinijoje, o tai yra labai prastas ženklas. Kinas aukštų technologijų srityje tampa nepriklausomu nuo taivano. Kur tarkim amerikono intelis vis dar gamina 10nm procesorius. Viskas kas žemiau pareina iš taivano arba samsungo. Aišku telefonų nebuvo daug greit išpirko tai kolkas pajėgumai panašu nėra dideli. Bet milžiniškais šuoliais artėja taivano karas ir visos bėdos mums kritus taivanui.