Skelbiamos galingiausios pasaulio šalys. Trejetuke – ir Rusija. O kur Lietuva?  (3)

Įtakingiausios valstybės nuolat pritraukia dėmesį per naujienas, įtraukia politikos formuotojus ir daro didelę įtaką pasaulio ekonomikos tendencijoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis 2024 m. „US News Power Rankings“, Jungtinės Valstijos išlieka galingiausia pasaulio valstybe. Tačiau Kinija tęsia savo kilimą, užsitikrindama antrąją vietą, kurią lemia jos technologinė pažanga ir ekonominė įtaka.

Reitingai, pagrįsti lyderyste, ekonomine ir politine įtaka, tarptautiniais aljansais ir karine jėga, atskleidžia dinamišką pasaulinės galios kraštovaizdį.

Nors JAV ir toliau pirmauja dėl savo gerų rezultatų įvairiuose sektoriuose, pvz., technologijų, finansų ir pramogų srityse, Kinijos augantis technologinis meistriškumas dirbtinio intelekto ir 5G srityse kartu su didėjančia ekonomine įtaka priartina ją prie viršūnės.

Geopolitine įtaka ir karine galia garsėjanti Rusija išlaiko trečią poziciją, dar labiau pabrėždama savo vaidmenį formuojant pasaulinius reikalus. Vokietija, žaliosios energijos ir skaitmeninės transformacijos čempionė, užima ketvirtą vietą, pabrėždama nuolatinę Europos ekonominę galią ir technologines ambicijas.

JK ir Pietų Korėja užima atitinkamai penktą ir šeštą vietas. JK daugiausia dėmesio skiria prekybos susitarimams po „Brexit“, technologijų pramonės augimo skatinimui ir novatoriškų startuolių palaikymui, kad sustiprintų ekonomikos plėtrą.

 

Tuo tarpu Pietų Korėja pasižymi technologijomis ir inovacijomis, joje įsikūrusios pirmaujančios technologijų įmonės, stiprinančios savo pasaulinę ekonominę padėtį. Prancūzija, pirmenybę teikianti skaitmenizacijai ir žaliajai energetikai, užsitikrina septintąją vietą, prisidėdama prie bendro Europos Sąjungos stabilumo.

Japonija, žinoma dėl pažangios lustų gamybos, dirbtinio intelekto ir elektrinių transporto priemonių technologijų, rikiuojasi aštuntoje vietoje, siekdama įtvirtinti savo, kaip inovacijų lyderės, poziciją.

Saudo Arabija, pagrindinė JAV sąjungininkė ir pagrindinė naftos gamintoja, užima devintąją vietą, išnaudodama savo didžiulius naftos išteklius ir investicijas į turizmą bei tokius didžiulius projektus kaip NEOM ir 2034 m. FIFA pasaulio futbolo taurė.

 

Į 10 geriausių patenka JAE, kita svarbi naftos žaidėja, daugiausia dėmesio skirianti kosmoso tyrinėjimams ir toliau stiprina savo ekonominę padėtį pasaulinėje arenoje.

Galingiausiųjų reitinge Ukraina yra 14, Baltarusija – 30, Lenkija – 37. Iš Baltijos šalių aukščiausią poziciją užima Lietuva – 84 vietą. Latvija rikiuojasi 86 vietoje, o Estija – 87.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(26)
(-2)

Komentarai (3)