Zalužnas atsisako palikti armiją ir pereiti į civilinį postą  ()

Valerijus Zalužnas daugiau nei 2,5 metų buvo vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-02-09 Zalužnas atsisako palikti armiją ir pereiti į civilinį postą  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš atleidžiant vyriausiąjį Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadą Valerijų Zalužną, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasiūlė jam asmeninio asistento, Nacionalinio saugumo tarybos sekretoriaus pavaduotojo arba ambasadoriaus Didžiojoje Britanijoje pareigas, pranešė žurnalistas Jurijus Butusovas.

Cituodamas savo šaltinius jis pareiškė, kad V. Zalužnas atsisakė savo noru palikti ginkluotąsias pajėgas, taip pat būti perkeltas į „bet kokias civilines pareigas“ karo metu.

„Paskelbus V. Zelenskio sprendimą, V. Zalužnas daugeliui savo draugų išsiuntė žinutę, kad yra „siunčiamas į dembelį“, – rašė J. Butusovas.

Vasario 8 d. V. Zelenskis savo dekretu atleido V. Zalužną iš ginkluotųjų pajėgų vadovo pareigų. Vietoj jo buvo paskirtas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis.

Valerijus Zalužnas daugiau nei 2,5 metų buvo vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas. V. Zelenskis 2021 metų liepą paskyrė jį į aukščiausią karinį postą.

2023 metų gruodžio pabaigoje paskelbtos KMIS apklausos duomenimis, V. Zalužnu pasitiki 88 proc., V. elenskiu – 62 proc., abiem vienu metu – 59 proc. respondentų.

 

Nauji gandai apie V. Zelenskio sprendimą atsistatydinti iš ginkluotųjų pajėgų vadovo pareigų pradėjo sklisti sausio 29 d. Tuo pat metu pranešimai apie akivaizdų konflikto tarp jų eskalavimą vėl pasirodė 2023 m. lapkritį – po dviejų didelio atgarsio sulaukusių „Time“ ir „The Economist“ straipsnių ir po to sekusių įvykių.

V. Zalužnas straipsnių serijoje britų žurnalui pareiškė, kad karas įžengia į alinantį Ukrainos pozicinį etapą. Po to Prezidentūra padarė keletą pareiškimų su netiesioginiais prieštaravimais generolui, o V. Zelenskis netrukus po to interviu pripažino sunkią situaciją fronte, tačiau sakė, jog nemano, kad karas atsidūrė aklavietėje.

 

Gruodžio 4 dieną „Ukrainska Pravda“ paskelbė straipsnį apie prezidento santykius su vyriausiuoju ginkluotųjų pajėgų vadu. Jame cituojamas vieno iš Vyriausiojo vyriausiojo vado štabo narių komentaras, kad V. Zelenskis priartėjo prie sprendimo pakeisti V. Zalužną po to, kai į Kyjivą atvyko Pentagono vadovas Lloydas Austinas.

OP ne kartą atmetė duomenis apie konfliktą. 

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(40)
(4)
(36)

Komentarai ()