Apklausa: Lietuvoje neužtikrinama ori senatvė ir neteisingai mokama už darbą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2012-05-17 14:04
o aš tau sakau, kad būtent teisingas rūpinimasis dabartimi, bus saugumo garantas ateičiai, tad gims ir daugiau vaikų, o jie dirbdami tikrai sukurs kažką, kas išlaikys jau savo atidirbusius. Visos tos "demografinės duobės" nėra šiaip sau, paimk istorijos vadovėlį ir atsiversk, pagal metus pamatysi kas dėjosi ir kodėl tuose laikotarpiuose gimstamumas dažnai vos ne kartais skiriasi. Apie investavimo "perpetum mobile" jau rašiau. Tai yra ta pati rizika, tik kitokia išraiška. Bet pasekmės tos pačios. Kaip normalu jog po "kūdikių bumo" ateina duobelė ar duobė, taip ir po rinkos augimo ateina krizė. Kuo daugiau viskas stosis vien ant rinkos, tuo dažniau ji nuo apkrovos lūš.
perihellis 2012-05-17 14:30
tikrai taip, tačiau mes gyvenam kapitaliastiniam pasauly, kur kiekvienas rūpinasi savimi. Negi aš dabar turiu eit ir prisidaryt vaikų, juos užaugint, kad kai būsiu pencininkas, būtų kam mokėti mokesčius ir mane išlaikyti? Nesąmonė kažkokia. Toki dalykai pamažu keičiasi, o ir motinos dvidešimtmečių vaikų irgi neprigindys atėjus reikalui, kai darbo jėgos trūksta. Nieko taip greit nepakeisit, daug geriau prisitaikyti prie esamos situacijos ir iš to išpešti kuo daugiau naudos. Gausis kaip koks integralas, gyvenimo pajamų bei išlaidų kreivės yra ir gaunam plotą tam tikrą, kuo jis didesnis, tuo daugiau galim sau leist per gyvenimą
Arns 2012-05-17 14:36
Kapitalizmas remiasi tuo pačiu principu tik kitaip. Verslas neegzistuoja be vartotojų/pirkėjų, tad jei demografinis nuosmukis, tai ir produktai ir paslaugos bus teikiamos mažesniam skaičiui žmonių, ir nerealu jog jos padažnėtu. Iš to seka, kad pensijų fondai, generuojantys pinigus iš investicijų į verslą, verslui patiriant jei ne nuostolius tai bent stabilumą, nebus didelis. Tad nori nenori tada pradės veikti piramidės principas, jei pinigų nėra uždirbama, tai jau pensininkams bus mokama naujai ateinančiųjų kaupti pinigais, tikintis kad kada praeis krizė, atsigaus verslas ir bus uždirbama iš investicijų.
perihellis 2012-05-17 14:42
tai jei modeliuojam tokią situacija, tada jokios infliacijos nebus.
vvv2 2012-05-17 14:46
Simplicity 2012-05-17 15:09
Aš su tavim sutinku, kad Lietuvoj darbo pilna. Grįžęs per porą savaičių ką nors susirasčiau Esmė yra gaunamame atlyginime — 2-3 tūkstančiai litų dirbančiai 3-4 (du vidutiniai lietuviški atlyginimai po mokesčių) asmenų šeimai menka paguoda. Iš tiek būstui nesutaupysi, paatostogaut irgi gan sunku išsiruošt, o tu dar kalbi apie atsidėjimą juodai diena. Bent kartą pabandykit paskaičiuot suaugusių žmonių išlaidas. Gyventi šeimoje ir turėti vaikų, Lietuvoje yra gan didelė prabanga. Vaikus reikia apauti, aprengti ir pavalgydintus į mokyklą išleisti. Dar būtų gerai ir kokiam būsteliui pataupyt, nes tikrai bus nesmagu kai susirinkus visą mantą teks kur nors į kitą miesto galą trenktis. Jau nusigyventa iki to, kad Lietuvoj be aukštojo mokslo diplomo net pardavėju į Topo Centrą nepriima Tai ką daryt bėdžiams be aukštojo mokslo diplomo? -Teisingai, eiti ir įgyti bet kokį aukštojo mokslo diplomą.
perihellis 2012-05-17 15:22
nu aš neturiu aukštojo diplomo, o dirbu balto žmogaus darbą, kitaip tariant galva dirbu. Ne diplomo turėjime/neturėjime bėda šiai dienai man nereikia diplomo, jis man taps reikalingas tik tada, kai pretenduosiu užimt tam tikras pareigas, į kurias negalima priimt žmogaus, kuris neturi tam tikros srities diplomo. kitas dalykas, žmonės kokius 10% savo išlaidų ištaško bilekur, net patys nesuprasdami kur, visokiem šūdniekiam. Dėk po tuos 10% į stalčių ir sukaupsi ne tik juodai dienai. Aj tiksliai, bent aš žinau gal tik pora žmonių, kurie patys sugeba taip atsidėjinėt pinigus, paprastai patiem prisiverst neina, ką liudija ir statistika, kad vidutinis lietuvis nė mėnesiui santaupų neturi.
blizzard 2012-05-17 15:34
Tik jau nereikia svaigt su tom statistikom, santaupom lietuviai neturi todėl kad neuždirba pakankamai. Tu manai užsienyje žmonės taupiau gyvena?? jeigu pagal kokią afriką lygini tai taip. Koks tavo pažįstamų procentas aktyviai naudojasi kreditinėmis kortelėmis( ne vien prekybai internetu), ima paskolas, jei ne kas dien tai bent savaitgaliais su visa šeima vakarieniauja restoranuose? Akivaizdu vien pažiūrėjus kas darosi miestuose, kavinės pustuštės, nebent būna kokie renginiai, kavinių tikrai nėra daug. kino teatrai vos išsilaiko privalo specialias akcijas taikyti ir t.t. nes niekas neina. Pramogoms išleidžiama labai maža dalis pajamų, čia pagrindinė pajamų dalis kurią visi apkarpo nes privalo taupyti jeigu nori išgyventi.
Simplicity 2012-05-17 15:43
Dešimt procentų nuo algos — kokie 200 litų. Nusivesk draugę į kino teatrą, nueik su draugais (ar ta pačia drauge) boulingo pažaist ir pamatysi jog tie 200 litų nėra tiek daug. Aš per mėnesį „atidedu juodai dienai“ gerokai daugiau nei 10% savęs nevaržydamas ir neieškodamas kur būtų galima sutaupyt. Va tai ir vadinama pilnaverčiu gyvenimu, kai nereikia skaičiuot kiek litrų kuro įsipilt, kad po to netektų savaitę popierinėm dešrelėm mist. Erzina toks gyvenimas, kai pastoviai kažkam turi taupyt — 3 mėnesius kompiuteriui, po to dar 6 mėnesius veidrodiniam fotoaparatui ir 12 mėnesių kelių dienų atostogoms ne prie lietuviškos kūdros, o pažintinei kelionei į Prancūziją, Norvegiją, Ispaniją ir pan. Kada gyvent jei viskam reikia pastoviai taupyt?
perihellis 2012-05-17 17:56
o tai kas kaltas, kad neuždirba? kubilius? nu ne kubilius..ne jis kaltas beje, straipsnis lygtais ne apie trumpalaikius taupymus ant visokio nebūtino šlamštelio (kuris džiugina), straipsnis labiau tiktų prie ilgalaikio kaupimo. Kalbant apie ilgą laikotarpį, tai tie 200lt.mėn gali užaugint nemažus pinigus. Jei dar tinkamai jais rūpinsies tai visai gerai. kas išvažiavo, tas jau išvažiavo, o kiti, kurie liko jei jau taip stenat čia ir taip blogai, ko čia sėdėt, eikit kur geriau..man ir čia gerai. Beje, jūs kiek neteisingai darot, lygintis reiktų su latvija, estija, lenkija. O į vakariečius, skandinavus reiktų lygiuotis.
blizzard 2012-05-17 18:26
Su estija jau nepalyginsi, nes ten sąlygos geresnės. Kas kaltas kad neuždirba? va čia geras klausimas, kas kaltas kai aš lieju prakaitą ir gaunu minimumą? matyt aš pats kaltas, per mažai dirbu tos 8h į dieną, už tiek nei 20lt neapsimoka, jei darbininkas geras tai dirba mažiausiai 12h + savaitgaliais ar ne? Nevykit dievo į medį su tokiom nesąmonėm kad patys kalti jog mažai gaunat.. kiek moka tiek gauni , eilinis lietuvis neturi prabangos ateit pas darbdavį, spjaut jam į akis ir eit ieškot geresnio darbo, nes tokių darbų rast sunku arba išvis neįmanoma. Tavęs paklausius atrodo kad darbų Lietuvoje pilna visur moka po 2k+ į mėnesį į rankas ir visi laimingai gyvena, bet aš tau siūlau apsidairyt aplinkui, jeigu turi gerą darbą nereiškia kad vii aplink tave turi gerą darbą, pasižiūrėk kaip žmonės gyvena daugebučiuose ar kur nors toliau nuo miesto centro, pradėsi gal kiek daugiau suprast. Matai dėl tų kur liko, nesijaudink, mes čia laikinai arba dar tikimės kad kas nors pasikeis, tau gerai kol kas, kol dar maksimos veikia, nes yra pirkėjų, kol dar kino teatrai veikia nes yra žiūrovų, kol dar gauni neblogą algą. Viskas keičiasi pažiūrėk kelių remontams pinigų nesurenka, čia vienas iš pirmų ženklų kad taip egzistuot kaip dabar valstybė tikrai negali amžinai ir viskas eina į pabaigą. p.s. Kubilius kaltas, ne dėl to kad kažką blogai daro, o dėl to kad nedaro nieko padėčiai gerinti.. Jeigu užimant tokias pareigas nedarymas nieko nėra kaltė, tada nežinau..
perihellis 2012-05-17 18:53
eilinis pabėdavojimas prie bonkės išgėrę žmonės panašiai šneka..aš sakyčiau, kad pats žmogus kaltas, kad nemoka nieko dirbti, už ką gautų daugiau, nei minimumą. Pradėk verslą, kas draudžia? sąlygos puikios šiai dienai
blizzard 2012-05-17 19:03
Argi neliūdna kai blaivi žmonės taip bėdavoja.. iki ko dasigyvenom..
Simplicity 2012-05-17 20:15
Ne kiekvienas geba automobilius tvarkyt, namus statyt ar dantis taisyt Vienos rankos pirštų jau nepakaks suskaičiuoti pažįstamiems verslininkams, kurie metė 80 valandų darbo savaitę už 2000 litų ir išvažiavo samdomo darbo dirbt. Paskaičiuok nuomos kainas, atmesk valstybei sumokamus mokesčius ir mėnesio pabaigoj ne tiek daug ir liks. Paprasčiausiai apyvartoj nėra atliekamų pinigų, kuriuos žmogus lengva ranka galėtų išleist kirpėjui, padavėjui ar kompiuterių meistrui. Pažiūrėk kas lieka iš atlyginimo žiemos mėnesiais, kai reikia už buto šildymą sumokėt. Jei butas nepaveldėtas, o nuomojamas tai dar gali drąsiai 800 litų iš algos išskaičiuot Ir kas lieka? Sveikas gyvenimo būdas minant dviračiu į darbą ir knyga "182 patiekalai iš bulvių". Džiaugiasi nebent tie, kurie naujame bute gyvena ir ateinančius 40 metų yra pasiryžę už tą gerą bankui susimokėt.
Anonymous 2012-05-17 22:24
Che, jei manot, kad varguoliai turi pasirūpinti patys savimi, tai taip ir bus Vienas dalykas man neaiškus - kai kas nors siūlo kam nors imtis verslo, nes, tipo, bus tada oho kaip gerai - kam jis taiko? Kad ne visi žmonės valingi - juk aišku? Ne visi gali pardavinėti pelningai, nes tam reikia šiokių tokių neeilinių būdo savybių - juk irgi aišku? Ne visi gali imtis statybų verslo - tai suprantama? Na juk suprantat, apie ką aš? Taigi - kur dėti paprastus? Kurie negali imtis verslo ar dirbti vadybininkais? Klausimas ne apie paskiras asmenybes, o apie visumą. Kur dėsis tie visi žemiau skurdo ribos? Ar eis į verslą ar į gaujas bursis? Visa socialinė politika skirta tam, kad atsipirkti pinigais nuo žmonių, kurių likimai mums nafik nerūpi Už kitą žmogų nepagyvensi. Net jei išleisi įstatymą visiems tapti verslininkais - nedings skurdas iš Lietuvos. Pašalpos - skurdą gilina. Be pašalpų bus iš viso katastrofa, maži atlyginimai žlugdo žmones, dideli - verslą... Situacija gan tokia, sakyčiau, nepavyzdinė.
kionig 2012-05-17 23:05
Tai, kad į vieną tokį verslą yra įsitraukę didžiūlė dalis tautiečių. Tas verslas vadinamas - vogimas
blizzard 2012-05-17 23:13
Daugiau ar mažiau tiek ten tiek ten reikia verslauti p.s. kas liečia dideli atlyginimai - skurdina verslą, ne visai dideli atlyginimai>daugiau vartojimo>daugiau perkamosios galios>daugiau gamybos tam pačia mverslui. Aišku nereikia tą pačią dieną viso verslo kapitalo atlyginimam išdalint bet.. vienintelis nuostolis, tai įmonės direktorius pirmo mėnesio po įmonės įkūrimo proga negalės pasiimt naujo džipo ant paskolos, bet ar gi čia didelė problema?
Simplicity 2012-05-17 23:25
O kam imt ant paskolos ir po to rizikuot tą automobilį per bankrotą prarast, kai galima imti fizinio asmens vardu (tuo pačiu lizingu) ir po to išnuomoti sau pačiam savo paties įmonėje? UAB'as ne AB'as - iš ko noriu, iš to perku. Jei labai noriu, tai dar ir protu nesuvokiama kaina, kad mažiau darbininkams ir valstybei liktų Manot atsitiktinai įmonėse direktoriai ir direktorienės? Gi taip daug patogiau kelialapius verslo reikalais į Tailandą, Maldyvus ar JAV pirkt. Suvarai kaip išlaidas darbinei veiklai ("naujų partnerių paieškai"), nes tai tikrai daug naudingiau nei nuo tų pinigų susimokėt mokesčius valstybei
perihellis 2012-05-18 08:09
dar pabėdavokit, kaip čia blogai
Anonymous 2012-05-18 08:27
Ir taip, ir ne taip. Plačiai žiūrinti - tikrai taip. O jei vienos įmonės masteliu? Tipo, aš mokėsiu daugiau darbinykui tam, kad maksima turėtų daugiau pelno?! Nesąmonė, aišku Kiekvienas už save - ypač versle. Būtent todėl ir sakau, kad dideli atlyginimai - verslui peilis. Dar gerai, kad krizė - jos vardu dar galima kažkiek algas laikyti mažas. Ir gerai bedarbystė - niekur jie neišeis, ereliai Tokią politiką daro įmonės - nes jos galvoja, o ir privalo galvoti tik apie save. O kad Valstybės mastu yra taip, kaip yra - tai juk ne vienos įmonės valdžia kalta!