Lietuva ir Rusija: kodėl tarp šalių tvyro tokia įtampa?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2013-10-11 11:20
Labai teisingas pakalbinimas. Rimtos problemos su Rusija yra, tačiau sakykim taip, Rusija-Lietuva, 55-45 pagal užkabinimus. Tačiau pagal reakciją Rusija-Lietuva, net 25-75. Toks gan geras pavyzdys yra apklausos, Rusijoje lyg ir patenkam į top5 didžiausių priešų sąrašą, tačiau kaltinimų kenkimu beveik nėra. Tuo tarpu Lietuvoje, atrodo net jei gatvės žibintas neapšviestas, tai jau Rusijos darbas, ir tai garsiai trimituojama. Dar blogiau, ir iš aukštas pareigas užimančių pareigūnų. Tikrai reiktu Lietuvai, iš savo pusės, maksimaliai nuleisti garą ir reaguoti aukštu lygiu, o ne atsikirtinėjimais. Nes dabar tiek viena tiek kita pusė mėgsta parodyti savo realią autoritetinę jėgą ant kažko, kad vietinėje rinkoje susirinktu balsų. O kaip žinia, toks dalykas kaip narkotikas, nesugalvojus geriau, griebiamasi tos pačios kortos ir pučiama pučiama. Nes jau turime pvz: PBK kanalo cenzūrą, nemažai organizuotą iš su konservatoriais susijusių asmenų pusės. Net ESBO jau prakalbo apie neadekvačius veiksmus iš Lietuvos pusės, varžant žiniasklaidos laisvę. O tai nėra geras ženklas, kada autoritetingos tarptautinės institucijos mus peikia. Pasitikėjimas mumis krenta tų akyse, kuriems labiausiai ir bandome taikyti.
kroitus 2013-10-11 11:37
Suprantu, kad geriausiai atrodanti išeitis taikytis su Rusija - lįst jai į užpakalį. Tačiau jei tai daryt, reiktų priimt jų skleidžiamą Lietuvos istorijos versiją, kur slavai ir baltai - viena tauta, LDK ir Lietuva bendro turi tik vieną panašų žodį pavadinime, iki 1918 Lietuva VISADA buvo Rusijos dalis, XX amžiuj okupacijos nebuvo, sausio 13-oji - pačių lietuvių suorganizuota provokacija. Jei pirmus dalykus (baltų ir LDK) dar galima būtų priimt - juk tai buvo seniai, todėl neaišku, kaip buvo iš tiesų. Bet dėl okupacijos ir sausio 13-osios, kai dar gyvi tų įvykių liudininkai, yra žymiai sunkiau... Ir tokia istorijos versija ateina ne tik iš garsiai rėkiančių politikų, bet ir iš paprastų žmonių, su kuriais tenka bendrauti internete įvairiuose rusiškuose forumuose...
andriulis 2013-10-11 11:38
Viskas čia gerai su tuo blokavimu, džiaugčiausi, kad visam laikui tokius kanalus kaip PBK ir RenTV užblokuotų. Žinant kiek Rusija investuoja pinigų į viešosios nuomonės formavimą Lietuvoje, reikėtų riboti jų galias, ką ir teisingai šiuo sprendimu padarė C-gates. Ir jokių čia garų Lietuvai nereikia nuleidinėti, čia maždaug mokykloje tave visi muša, bet tu atgal niekada neduodi. Aš labiau norėčiau, kad valstybė galėtų prieštarauti visiems, kas jos manymu neteisinga. Viskas pasikoreguotų jeigu tie patys Rusai garą nuleistų, bet to neįvyks. O kad sumažėtų priešprieša lietuvių rusams, turi bent dvi kartos išmirti, nes daug kas prisimina represijas.
Arns 2013-10-11 11:48
andriulis, kalbama ne apie C-gates variantą. Čia jau vidaus kompanijų reikalas ką traukti į paketus, ką pasiūlyti už papildomą kainą. Ir jei nori žiūrėti, žmonės turi gauti galimybę žiūrėti. ESBO reakciją į grynai fizišką kanalo cenzūrą, kad negalėtum legaliais būdais jo pasiekti (na nebent pasistatai savo palydovinę anteną). Aišku Rusijai reiktu nuleisti garą, bet mes tų procesų neįtakosim. Tad reikia patiems pirmiau ugdytis sąmonę ir atsparumą intrigoms. Nes save ir savo reakcijas pakeisti galime. kroitus, ne vienas ambasadorius Maskvoje yra jau pasakęs, na mes nieko nebandom Rusijai įrodyti. Ar turim "savo tiesos" versiją? Ne. Tik vidaus reikalams, ir tai pasenusią, neretai susuktą tarp 1993-ų ir 1996-ų metų. Nuo to laiko smarkiai pasikeitė net dokumentikos standartai, tad net vietiniai rinkai parodyti kiek gėda, o žiūrovams gan nuobodu. Ir tą patį objektyvumo matą galime labai labai gerai sverti, ar jis nėra pagrįstas mačiau/jaučiau emocijomis.
andriulis 2013-10-11 12:04
Įdomu ką ESBO pasakė apie tai kai JAV užblokavo Russia today kanalą po to kai jie rodydavo kitą mąstymo kampą apie Sirija? Įdomu kaip reaguotų Prancūzai kuriems parodytų laidą, jog Belgai ten geresni ar Airiam parodyti laidą kurioje jie patys būtų kalti dėl Anglijos represijų? Manau viskas čia sureaguota adekvačiai ir ateičiai pamokančiai. Tegul rodo savo debiliškus koncertus, mistifikuotus reportažus apie egiptą, atskiestas žinias kuriose apie Rusijoje einančias bėdas net nekalbama. Nors ir tai reikėtų žinias apriboti, nes augina runkelių kartą kuri pati gyvendama Lietuvoje dergia ją ir šlovina savo etninę tevynę. Balsuodami už visokias neaiškias partijas kenkia man asmeniškai.
kroitus 2013-10-11 12:09
Taip - turime bėdą, kad negalim sukurti patrauklios savo istorijos versijos. Tačiau sunku padaryti kažką bent artimo Rusijos versijai, kai jie tam skiria šimtus milijonų, o mūsiškiai - nė cento (arba labai nedaug - faktų nežinau). Dėl objektyvumo, tai kol gyvi istorijos liudininkai, ji niekada nebus objektyvi. Jei tu pats matei, kaip šalia tavęs primušė/užmušė žmogų(arba pačiam kliuvo), tu į tą įvykį žiūrėsi visai kitaip, nei kad kažkas, būdamas kažkur už šimtų kilometrų, ir duodamas įsakymus. O jei vėliau tas, kuris davė įsakymus, dės didesnes pastangas savo tiesos įrodymui, ateityje jo versija gali būti priimta kaip objektyvi.
vvv2 2013-10-11 13:26
naf.naf.as 2013-10-11 13:56
nu jo... "Lietuvos vardas dabar nuolatos linksniuojamas tiek Rusijos televizijoje, tiek spaudoje. Juk visa tai Vakarai mato. Tai, esu tikras, yra labai ryškus mūsų pralaimėjimas. Kenčia Lietuvos prestižas." neskaitant, kad toj Rusijos televizijoj istorija yra verčiama aukšyn kojom arba šiaip prikuriamos pasakos "..mums stojant į NATO Rusijos pozicija nebuvo tokia priešiška. O juk Kremliuje tuo metu sėdėjo tas pats prezidentas, kalbu apie Vladimirą Putiną." Lietuva į NATO įstojo 1995m. Putinas tapo Rusijos premjeru 1999m, prezidentu 2000m. Ar tuomet Kremlius = Rusijos saugumas? toliau.. "Iš esmės nuo nepriklausomybės atkūrimo 1990 m. iki pat 1998 m., gal net 2004–2005 m., panašių problemų su Rusija nebuvo. Dabar mūsų santykiuose vyksta regresas." 1991 sausio 13d. iš šio laikotarpio iškrito ar tai skaitoma kaip triukšmas dėl vaikų pasistumdymo smėlio dėžėj?
Verslininkas 2013-10-11 14:08
Snekoriai jus snekoriai Pagal jusu snekas Putinui labai idomi musu ir rusijos istorija? Ju istorijos vadoveliuose turbut net 2 eiluciu nera apie lietuvos okupacija. tuo labiau siai dienai kai istorija kaip mokslas yra iskraipyta taip kaip kam patinka. Nebenusisnekekit geriau cituodami savo istorija, nes niekam ji neidomi. O kad reiketu galvas nuleist zemiau tai faktas. Nes lietuvis net kitoje salyje sutikes lietuvi apsimeta kad jo nepazysta kai tuo metu kitu saliu pilieciai dar ir kava ar alum pavaisina. Cia lietuviu cinizmas yra smerkt viska kas ne pagal juos. Ir as galiu garantuot kad jeigu niekas nepasikeist tos lietuvos tikrai nebeliks
andriulis 2013-10-11 14:59
Verslininkas - tai tu ir gali lankstytis ir visų atsiprašinėti už tai ką galbūt nepadarei. Jei tu sutikės užsienyje lietuvį ir jis tavęs nepavaišina, tai tikriausiai nesi vertas vaišių, nes nesuprantu už ką tave su tokiu mąstymu vaišinti. Putinui gal ir neįdomu Lietuvos istorija, bet jam įdomi kitų šalių istorija kurioje figuruoja tokia šalis kaip Rusija.
vvv2 2013-10-11 15:01
Verslininkas 2013-10-11 15:16
Va del tokiu kaip tu kurie kaip liaudes ismintis sako kuo mazesnis suo tuo daugiau loja, bet nekanda, ir cypauji ant visu kas aplink nepatinka, ateis diena kai prisicypaus lietuviai rusijai. paskui reikes jau nebe i sikna lyst o keliais eit maldaut. As ir neprasau kad mane vaisintu, nes pats stengiuosi visada uzkalbinti ir pabendrauti sutikes tautieti, tik kaip minejau bedos kitos. Jeigu putinui butu idomu ka raso lietuvos vadoveliai apie rusija jis sedetu lietuvoj ir spausdintu kita istorija. P.s. vvv2 tau pasiseke
andriulis 2013-10-11 15:41
Geriau tu verslininkas eitum čeburėkų pardavinėti čia nesvaičiojęs nesamonių. Cyps, prisicyps čia kaip koks goblinas iš žiedų valdovo. Vaikšto pakampėm, bijo ką pasakyti, nes gal kam nepatiks, paskui supyks. Iš estų reikėtų pasimokyti, gaudo šnipus ir nieko nebijo. Aš nežinojau, jog jūs pone esate Putino atstovas spaudai ir žinote kas jam įdomu ir kas ne. Ir tau dar kartą sakau, ar tu kalbinsi, ar tave kalbins, pažinę tave su tavimi bendrauti nenorės, nes paskaičius tavo profilyje komentarus, esi kažkoks isteriškas, pilnas panikos ir kaip sako "tikro" lietuvio sindromą viską piešti juodom spalvom turintis pilietis.
Verslininkas 2013-10-11 15:46
Jo jo gaudykim snipus pieno eksportas i rusija sudaro turbut 50% visos pienos eksporto rinkos. dabar imones nuostolius visus ant varganu zmoniu sumes, kuriems reikes atidirbt visus tuos nuostolius. o mes pabukim sustri pakilnokim toliau nosis pries rusija. Va pas tave tai mastymas superinis tikrai. Buciau putino atstovas spaudai tikrai neleisciau laiko technologijose. Ne tai faktas kad visi laiko zmones isteriskai ir nukrypusiais nuo logikos, jeigu nesutampa mastymas su pilkos mases
sub 2013-10-11 15:46
Ko jūs prisimenat tą istoriją, nu trėmė senelius ir tėvus, nu sausio 13-ają užvažiavo ant Lietuvos. Kas buvo tas buvo. Reik gyvent šia diena. Verslininkas teisingai sako: nėra ko cypauti, nes cypaudamas kito neišgąsdinsi. Į tokias Rusijos provokacijas reikai reaguoti ramiai, nešūkauti ir veikti apgalvotai. Nes tokios konfrontacijos, kokios vyksta paskutiniu metu labiau į naudą Rusijai. Mūsiškiai pastoviai kalba: estai lėti, suomiai flegmos, ar atvirkščiai - bet pažanga pas juos didesnė padaryta. Jie ramiai, bet protingai reaguoja į tokias provokacijas. Šiaip ir be rusų, mūsų tautos viduje turime daug problemų su kuriom ilgai nesusitvarko valdžia, tai ką kalbėt apie Rusijos provokacijas. O dėl to pieno, tai čia anokia bėda kad rusai neįsileidžia. Ar jūs perkate produktą kuris jums nepatinka, net nesvarbu kad jis atitinka visus standartus. Dėl to pieno - per didelis šumas pakeltas, o dar per radiją girdėjau, kad Lietuvius kviečia pirkti po du pieno pakelius. Dar gražiau, verslui - kurį išspirė lauk dėl blogos kokybės - į šikną lyst. Taigi pritariui autoriui, Lietuvos valdžia pati kalta, neturėdama aukšto lygio užsienio politikos.
haloo44 2013-10-11 18:39
Verslininke, tavo mąstymas kaip tik yra kaip pilkos masės. Ir kaip pats apibūdinai ciniškus lietuvius, tai apibūdinai save.
slack 2013-10-11 18:51
Arns 2013-10-11 19:51
Ir šituo ir Baltarusijos atveju turim tokį dviveidiškumą. Tik tiek kad oficialiai tai blokada, kaip ir detalių, prabangos prekių... Matomai tuo ir informacijos blokadą pateisina. Jei taip, tada su Rusija ginče neturi Lietuva vieno svarbaus dalyko, Europos ar net didžiųjų valstybių paskelbtos blokados tos valstybės atžvilgiu.
rimasD 2013-10-11 21:54
Medvedevas yra lėlė, valdoma Putino, ir neužilgo bus atstatydintas, nes ekonomika stovi, o Putinas niekada neprisiims kaltės sau. LDK savo laiku stipri valstybė buvo. Vienu metu galėjo Maskvą užimti, tačiau užpulti kryžiuočių, buvo priversti grįži atgal. Vėliau Rusija užsikariavo didžiules teritorijas Sibire, ir labai sustiprėjo. Lietuva ir Lenkija buvo ne kartą dalintos gabalais. Carai ir carienės negalėjo atleisti Lietuvai už tų laikų pralaimėjimus, todėl visaip menkino Lietuvos istoriją, uždraudė lietuvišką spaudą, leido rašyti , ir spausdinti tik kirilica. Norėjo lietuvą surusinti, ir galėjo, jeigu ne religijų skirtumai. Nors Lietuva svyravo tarp katalikybės, ir pravoslavybės gana ilgai. Netgi Algirdas, pagal kai kuriuos šaltinius priėmė pravoslavų tikėjimą, dabar gi jam nori nestatyti Baltarusijoje paminklo, nes jis nubaudė mirties bausme du pravoslavus. Tačiau mūsų valdžia labai lenkiasi Briuseliui. Visos jo direktyvos išpildomos pilnai, kai tuo tarpu, kitos valstybės derisi, ir išsideri sau daug palankesnes sąlygas. Rusijos valdžia daro labai daug kvailysčių, tačiau, kadangi mes smarkiai nuo jos priklausomi, nereikėtų oficialiai iš jos juoktis. žIŪRĖK, ir sąntykiai pagerėtų.
MantasNo 2013-10-12 11:02
Paskaicius komentarus matosi, kad Rusijos propaganda veikia. Tikrai reiketu riboti ju saltinius Lietuvoje