Buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius galimai atvyko į Minską  (2)

Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos darbuotojas, remdamasis kai kurių Rusijos „Telegram“ kanalų renkama informacija, praneša, kad buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius greičiausiai atvyko į Minską.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Privatus reaktyvinis lėktuvas RA-09617 šiandien nusileido Minske. Jis atvyko iš Maskvos, bet paskutinias kelias dienas buvo naudojamas itin aktyviai - buvo Orenburge, Murmanske, Sočyje. Tiesa, šis lėktuvas nėra Janukovičiaus ar Rusijos Federacijos nuosavybė - jis priklauso „North-West“ kompanijai, todėl skraidina daug turtingų žmonių.

Nors neįmanoma patikrinti, ar Janukovyčius tikrai atvyko į Minską, Ukrainos žvalgyba dar anksčiau kalbėjo apie tokią galimybę. Akivaizdu, kad Rusija nori pakeisti Ukrainos kursą, sugrąžinti jį į laikus prieš 2014 metus, kai Janukovyčius parlamento balsavimu buvo išmestas iš prezidento posto.

Viskas prasidėjo dar 2013 metais, kai giliai prorusiškas Janukovyčius atmetė sutartį su Europos Sąjunga ir pasirinko gilesnį bendradarbiavimą su Rusija. Šis pasirinkimas ne tik prieštaravo jo paties priešrinkiminiams pažadams, bet ir buvo nepriimtinas didelei šalies daliai. Prasidėję vadinamieji „Euromaidano“ mitingai, kurie galiausiai peraugo į žiaurius susirėmimus su specialiosiomis policijos pajėgomis „Berkut“. Žuvo daugiau nei šimtas protestuotojų, pats Junukovyčius pasitraukė į Krymą, o vėliau - į Rusiją.

Beveik neabejojama, kad ginkluotose „Berkut“ grupėse buvo Rusijos pareigūnų. Rusijos kurstomi ir apginkluoti separatistai rytuose pabandė atplėšti Luhansko ir Donecko regionus, o po neteisėto referendumo Rusija aneksavo Krymą. Ir tai - labai supaprastintas įvykių atpasakojimas. Ilgesnėje versijoje tektų paminėti ir Rusijos raketomis įvykdytą civilinio lainerio numušimą, ir korupcijos muziejų, įkurtą buvusioje Janukovyčiaus viloje.

 

Rusija iki šiol kartoja naratyvą, kad 2014 metais Ukrainoje įvyko perversmas, kurio metu buvo nuverstas vienintelis teisėtas šalies vadovas Viktoras Janukovyčius. Nors 2019 metais jis už šalies išdavystę buvo nuteistas 13 metų kalėjimo, manoma, kad Rusija gali pabandyti jėga nuversti dabartinę valdžią ir vietoje jos įkurdinti Janukovyčių.

Manoma, kad Rusijai netinka ne tik į Vakarus nukreiptas Ukrainos kursas, bet ir istorija. Dabartinis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis buvo išrinktas 2019 metais. Nors rinkiminė kova buvo labai aštri, pralaimėjęs Petro Porošenko pripažino pralaimėjimą ir pasitraukė. Dabar abu buvę varžovai yra toje pačioje barikadų pusėje Kijeve. Vykstantis demokratinis procesas ir valdžios pasikeitimas Kremliui nepatinka, nes Putinas nenori, kad tokius pavyzdžius matytų Rusijos visuomenė. Rusijos konstitucija buvo pakeista, kad Putinas ilgiau galėtų būti prezidentu.

 

Žinoma, niekas negali pasakyti, ar Janukovyčius tikrai yra Minske. Jo valdžios ukrainiečiai nepripažintų, o kelionė į Ukrainą apskritai būtų pavojinga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (2)