Tamsiausia data Kazachstano istorijoje. Prezidentas Tokajevas paskelbė kreipimąsi  (2)

Kazachstano prezidentas Kasimas Žomartas Tokajevas paskelbė jautrią žinutę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kazachstanas kasmet mini Politinių represijų ir bado aukų atminimo dieną. Valdant J. Stalinui ir jo vykdytai „liaudies priešų“ politikai nuo 1921 iki 1954 m. Kazachstane buvo sušaudyta daugiau kaip 100 000 žmonių, iš kurių 25 000 buvo nuteisti mirties bausme.

Šalies prezidentas Kasimas Žomartas Tokajevas savo „Twitter“ puslapyje paskelbė įrašą.

Jis rašė, kad „totalitarinio režimo nusikaltimai paliko gilų pėdsaką kazachų sąmonėje. Istorikai turi toliau tyrinėti šią temą, kad būtų atkurtas teisingumas. Visi kiti šalies gyventojai turi išmokti praeities pamokas, kad ateityje jų nebekartotų. Kazachai turi išsaugoti tikėjimą humanizmu ir tautos vienybe.“

Per stalinistines represijas į Kazachstaną buvo ištremta apie 5 mln. žmonių iš visos SSRS.

Tarp 100 tūkst. pasmerktų kazachų buvo ir žymių valstybės ir politikos veikėjų: S. Asfendijarovas, A. Bokejchanas, M. Žumabajevas ir kt.

 

Būtent dabartinio Kazachstano teritorijoje buvo įkurti didžiausi lageriai – „Karlagas“, „Steplagas“, „ALŽYRAS“, iš viso 11 įstaigų.

XX a. trečiajame ir ketvirtajame dešimtmetyje į Kazachstaną buvo ištremtos ištisos tautos: Krymo totoriai, kurdai, tiurkai, ingušai ir kt.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(37)
(2)
(35)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (2)