Rusų laukia didelė staigmena. Skelbiama, ką Kremlius įsakė dėl YouTube  (11)

Rusijoje valdžia rengia „minkštą“ YouTube blokavimą šalies teritorijoje per specialų portalą, filtruosiantį videotarnybos turinį pagal karinės cenzūros taisykles.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rostelekom laišką su prašymu darbuotojams išbandyti „YouTube prieigos paslaugą“ aptiko profilinis Telegram kanalas „ZaTelekom“, praneša Telegram kanalas „Можем объяснить“ (ru. „Galime paaiškinti“).

Darbuotojams pasiūlė žiūrėti amerikiečių paslaugą ne tiesiogiai, o per Rostelekomo specialiai sukurtą, turinį filtruojančią ytonline.ru svetainę.

Interneto apsaugos draugijos direktorius ir „ZaTelekom“ kanalo autorius Michailas Klimariovas pasakojo „Galime paaiškinti“, kad tokie veiksmai panašūs į YouTube cenzūros filtro bandymus.

Rugpjūčio 18 dieną svetainė buvo prieinama rusų vartotojams, buvo prieinami visi videohostingo įrašai, tarp kurių ir Aleksejaus Navalno tyrimai. Dabar ytonline.ru uždarė — į jį įeiti neįmanoma, prisijungimai atmetami, atkreipė dėmesį kanalas.

Klimariovas paaiškino, kad gali būti užblokuota tiesioginė YouTube prieiga, tačiau jo video bus galima žiūrėti per „tarpinę“ — Rostelekomo portalą. Tačiau prieinamas bus tik tam tikras turinys. Specialisto nuomone, tai gali būti kompromisas tarp visiško blokavimo (kaip Facebook ir Instagram) ir Rusijos valdžiai neįtinkančio necenzūruojamo YouTube. Jeigu sprendimas bus priimtas, toks filtras gali būti paleistas maždaug per du mėnesius, mano ekspertas.

Du IT specialistai kanalui patvirtino, kad Rostelekomo laiškas atitinka būtent tokį scenarijų, ir jis visai realus.

Rusijos valdžia iš tiesų rengiasi blokuoti YouTube ir tikriausiai daug metų konsultavosi su kolegomis iš Kinijos dėl Google tarnybų, The Insider pareiškė Roskomsvoboda juridinei praktikai vadovaujantis Sarkis Darbinjanas. Jis priminė, kad daugybė RF korporacinio verslo procesų ir naudotojų priklauso nuo Google debesų kompiuterijos paslaugų.

„Bus paslaugos tiek pačiai Android architektūrai, tiek ir kitoms vieningoje ekosistemoje veikiančioms tarnyboms. Valstybė bandys sutrikimus spręsti rankiniu režimu, rekomenduodama pereiti prie tėvyninių Google paslaugų alternatyvų, kurių jie jau priveisė“.

 

Pasak eksperto, kol kas menkai tikėtina, kad neveiks YouTube programėlė mobiliuose įrenginiuose. Tačiau tikėtina, kad taps neprieinamas ir Play Market, ir kitos vienoje platformoje veikiančios tarnybos, mano Darbinjanas.

„Google vadybos sistema decentralizuota: iš skirtingų serverių svarbi tarnybinė informacija pateikiama visoms Google tarnyboms, dirbančioms šioje decentralizuotoje Google sistemoje. Todėl netgi informacija apie Google profilius, kuri susieta su YouTube, įkraunama iš vienos vietos. Kartu su ja įkraunama ir sekimo (trekingo) istorija, ir kiti duomenys, būtini, norint greitai rasti ir ieškoti vadinamųjų natyvinių įpročių. Neatmetu galimybės, kad nepavyks užblokuoti vien tik YouTube, neužblokuojant likusių tarnybų, kuriose neveiktų nei debesų tarnybos, nei paštas, nei dar kas nors“.

 

Darbinjanas tvirtina, kad Rusijos valdžia turi tik vieną sprendimą — stengtis įtikinti vartotojus, kad VK Play — geriau, nei YouTube.

„Todėl dabar jie leidžia milijardus tam, kad visas ekskliuzyvas eitų į VK. Ir tai, kas tiksliai apibrėžia lenktynes už vartotojų dėmesį Rusijoje, — tai monetizacija, kuri rengiama VK Play, kad autoriai galėtų monetizuoti savo video trečiųjų šalių reklama, kaip yra YouTube“.

Anksčiau leidinys „Oktagon“ skelbė, kad iki spalio, 2023 metų ketvirtojo ketvirčio, Rusija rengiasi visiškai užblokuoti YouTube šalyje. Tam techninę pagalbą po Si Dzinpingo vizito Maskvoje teikia 41 specialistas iš Kinijos. Manoma, kad dalį „didžiosios Kinijos ugniasienės“ technologijų pateiks Kinijos liaudies respublikos Nacionalinė išlaisvinimo armija, likusi dalis bus paremta rusiška ir baltarusiška programine įranga. Prieš tai Rusijos valdžios okupuotoje „DLR“ teritorijoje pradėta lėtinti YouTube. Generalinis „Gazprom-Media“ direktorius Aleksandras Žarovas pripažino, kad RuТube nepavyks pakeisti amerikietiško videohostingo — visgi būtent Žarovas kuruoja RuTube vystymą ir vien per 2020 metus iš šio projekto uždirbo apie 300 milijonus rublius.


theins.ru




(1)
(0)
(1)

Komentarai (11)