Komentarai Prisijungti
Viršuje: Seniausi | Naujausi
Fostil 2013-04-02 12:13
Pats tuom neuzsiimciau, bet tikrai sunku patiketi, kad 40% maisto gali buti ismetama vien del kazkokios isvaizdos praradimo, nors realiai tai vartojimui tinkami produktai. Aisku nieks nenori pirkt obuolio su vienu sonu iskilusiu, pradejusiu put, nes taip jau butu ismetama dalis mano pinigu, bet vaizdo irase tikrai matosi normalus maisto produktai.
Bobinux 2013-04-02 12:53
Tai cia Amerika, pagyvene prie Sovietu butu, tai "sveikiau" mastytu O siaip tai nerizikuociau, atrodo geras maistas, bet visviena gali bakteriju negeru, pelesio kokio patekti tuo metu, drasiai tik McDonald'o maista gali valgyti, ten chemijos tiek, akd visom bakterijom kapiec
RimantasM 2013-04-02 13:30
Va, aš irgi sklepan savaitgalį seną spaudintuvą nuo konteinerio parsitempiau. Reiks patikrinti vidurius, tikiuos rasti kokybiškų pavarų ir žingsninių motorų
jur 2013-04-02 13:41
Vakaruose gana daug žmonių tuo užsiima, daugiausiai studentai ir idėjiniai. Iš tikrųjų užsikabinti ant nemokamo maisto gana paprasta - jo išmetama tikrai daug ir gero. Londone populiariausia skipintojų (skip - konteineris) vakarienė - Sushi, kuriuos restoranai vakare masiškai išmetinėja. Galima rasti visko, net ir alaus dėžėmis. Neretai prieinama iki tokių absurdų, kai suskilęs šokoladas turi būti išmetamas, o jo pasiimti neleidžiama net darbuotojams.
Lietuvoje dar nėra įsitvirtinusi ši kultūra. Žmonės dar pamena deficito laikus ir dar sunkiai leidžia sau mesti maistą. Taip pat, kiek pastebėjau mūsų maistas genda ne taip greitai. Pomidorai Londone jau po 2-3 dienų bus nebevartojami.
Simplicity 2013-04-02 13:57
Čia daugiau kalba apie užsienio prekybos centrus, o ne apie Lietuvos realybę. Lietuvoj gi lentynose viskas sėdi iki paskutinės dienos, o po to, jei įmanoma, antrąjį šansą suteikia tų pačių parduotuvių kulinarijos skyriai Tai kas liko neparduota, bet dar yra valgoma, iškeliauja pas parduotuvių darbuotojus ir jų gimines. Dar kai ką priglaudžia ūkininkai, o į konteinerius sukrenta tik tai, kas jau niekam netinka (arba tinka tik bomžams). Tačiau, net ir dėl to kas „sukrito“ į konteinerius reikės su vietiniais pasikapoti.
Shinigami 2013-04-02 15:48
Maistas iki paskutinės dienos laikomas greičiausiai tik Lietuvos prekybos centruose, bet mažose parduotuvėse kai kurie maisto produktai laikomi tol kol juos kažkas nuperką. Kaip mano brolis nepažiūrėjęs nusipirko šokoladą kurio galiojimo laikas prieš trys mėnesius baigėsi. Visas šokolado paviršius buvo pilkas.
unytas 2013-04-02 15:56
sale manes yra didmenines prekibos centras tai kai mazas buvau buvo toks konteineris kur ismeta prekes su galojimo laiku pasibaige, tai sureliai,limonadai ten kelaudavo, pvz limonado bonke biski sulenkta ar etiketes nera ir ismesdavo. tai budavo ir geriu prekiu tik kad del ipakavimo prasto ismesdavo tai vaikai mes budami prisinesdavom suldainu visokiu
Smygolas 2013-04-02 16:16
Nesakykit, kad Lietuvoje išmeta tik nebevartojamą maistą. Netoliese manęs yra "Maxima" ir kad iš jos konteinerių ką nors pasiimti reikia neblogai pakovoti. Dar neseniai mačiau kaip valkatos nešėsi visai geros išvaizdos tortą
andriulis 2013-04-02 16:18
O konteineriai į kuriuos metamas maistas su galiojimo pasibaigimu iš parduotuvių, neturi būti rakinamas?
kionig 2013-04-02 16:22
Kas jo sąvininkas arba nuomotojas, tai tas ir sprendžia rakinti ar ne.
Inffernum 2013-04-02 17:14
Sakyčiau, jog gana dviprasmiška tema.
Iš vienos pusės ši vartotojiška kultūra tikrai per daug išsibujojus mūsų visuomenėj. Pats esu ir dirbęs konkrečiai Danijoj parduotuvių tinkluose, tai išmetamo gero maisto kiekiai yra siaubingi, labai daug brangių resursų tiesiog iššvaistoma dėl proceso netobulumo. Tiesa tą kiekų diktuoja šalies ekonominė būklė, todėl Lietuvoe dar nėra taip baisu kaip ne už ilgo bus nieko nesiimant. Tuo atžvilgiu šitiem freegan judejimam tikrai pritariu. Visų pirma, tai sukuria šiokią tokią konkurencijos alternatyvą (kaip ekonomikoj konkurencija didina procesų efektyvumą) komercininkams ir jei bus pakankamai populiaru, ir patys gali susimastyt ir imtis veiksmų. O jei komercininkai mažiau švaistys/ efektyviau naudos resursus, visiem tik geriau.
Kita vertus, dažnai panašūs judėjimai aklai matomi kaip proga parodyt, kad aš geresnis už likusią visuomenės dalį, kaip visi durni ir blogi išskyrus mane. Lygiai taip ir čia, jeigu žmonės tai matys tik kaip karą prieš valdžią su požiūriu "aš neperku maisto o susirenku už dyką tai man ir dirbt nereikia", tai jau parazitizmas... Tokiu būdu visuomenė funkcionuot taip pat negali.
Visgi manau, jog pliusai šioje situacijoje turėtų atsverti minusus, jei 'fryganai' galvos nepames ir nenusiris iki karinio požiūrio prieš tuos pardavėjus.
P.S. manau, kad tema apie technikos išmetimą yra lygiai tokia pati, tik galimai su kitokiu sprendimu. Šiuolaikinė gamyba kai kiekvienas gamina savo standarto netaisomus trumpalaikius gaminius irgi žvėriškai resursus naikina. Tiesiog su technologija tai gilesnė, sunkiau sprendžiama problema.
Komentuoti gali tik registruoti lankytojai.
Neregistruotiems lankytojams komentavimas uždraustas siekiant sumažinti
paviršutiniškų, beverčių ir įžeidinėjančių žinučių kiekį.
Fryganizmas Lietuvoje: kartais konteineriuose maisto tiek, kad neįmanoma panešti (Video)