Verslo receptai, kaip sumažinti bedarbystę Lietuvoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Simplicity 2014-03-06 13:13
Nu tai jei nėra karjeros galimybių, fiksuotas atlyginimas yra mažas, tai kokio velnio tam darbininkui nugarą lenkti tavo tėvų įmonėje, o ne Norvegijos/JK/Airijos fabrike? Kodėl valytoja turi vaikščioti įsikibusi į šluotą Lietuvoje, kai tai sėkmingai gali daryti Vakaruose už keleriopai didesnį atlyginimą? Kaip ir rašiau,— turi būti arkys arba durnas. Imk tą pačią Klaipėdą. Kiek ten pas jus 2k. butas dar Brežnevo laikais statytame name kainuoja? 150k litų ir į viršų? (Čia, jei nenori gyventi viename name su alkoholikais, socialiai remtinais ir grįžusiais iš kalėjimo.) Nueik su tuo savo MMA ant popieriaus (gi fiksuoti didesnį yra nusikaltimas) ir pasiimk būsto paskolą iš banko Pasikartosiu,— keista logika, kai nedarbą norima mažinti atimant LR Konstitucijos garantuojamą kasnį iš skurdžiaus burnos. Jei žmogui užtenka 350 litų pašalpos ir paplėkusių kruopų paketo, tai tokio ir su 2000 litų neprisišauksi Tokie nedirbo ir nedirbs, todėl reikia galvoti kaip išlaikyti esamus darbuotojus ir kaip sukurti tokias darbo sąlygas, kad norinčių eilė už durų stovėtų (ir ne tik iš darbo biržos). Jei darbo birža nerengia reikiamų specialistų, tai pasiruoškit juos patys, o jei nesugebat pritraukti jaunimo, tai ieškokit problemų savo įmonėje, o ne rėkit, kad aplinkui vien tik tinginiai ir pašalpiniai. p.s. Jei siuvėjo (ar kito paprasto darbininko) negalima motyvuoti karjeros galimybėmis (gi tokių paprasčiausiai nėra), tai belieka jį motyvuoti pinigais ir kitais apčiuopiamais dalykais. Kitaip jis pakils nuo staklių ir be jokios sąžinės graužaties išvažiuos į Vakarus, nes už lango ne 2001 m. pavasaris,— Lietuva yra ES narė, o norintiems legaliai dirbti visos ES darbo rinkos yra atviros.
immortallt 2014-03-06 16:01
Simplicity, vėlgi, niekada nebuvai darbdavys ir nesupranti, kad negali mokėti algos tiek kiek nori. Moki tiek, kiek rinkos sąlygos leidžia. Jei galėtume pakelti produkcijos kainas 2x, tai pakeltume siuvėjoms algas ir 3x, išsiplėstume ir turėtume didesnį pelną. Deja konkuruoti tenka ir su kitom įmonėm, kurios išvis jokių mokesčių nemoka, kitos oficialiai pusę etato suforminę darbuotojus. Ir su Lenkija, ir su Kinija, Turkija bei Indija. Yra kitas variantas, tokius verslus, kur negali mokėti 3k litų į rankas uždarome. Tada turėsime nedarba 30% ir ekonomika pradės degraduoti, mažės ir tų vietų, kur moka 3k ir daugiau. Kažkodėl vėlgi užuodžiu tokią nuomonę, kad va verslininkai lobsta. Leisk paklausti tavęs, kiek norėtum už savo tarkim 50k litų santaupų grąžos banke? O jei įkiši į rizikingą verslą? 5% man rodos tau būtų labai maža, nes aš net turiu susidaręs risk-free investiciją su 9%. Tiesa, padidinti jos kol kas negaliu. Norvegijos ir JK fabrikuose kokios darbo sąlygos? O kaip su šeima gyventi, nes tik tokios ir dirba siuvėjomis? Kaip ten pavyks nusipirkti NT? Airijos neminiu, nes ekonominė situacija vis prastėja. Problema yra ne tie, kurie dirba ir save išlaiko, o visuomenės parazitai, kurie nedirbs, nes gali nedirbti. Būtent dėl tokių gausos, algos yra mažesnės. Svarbiausia dalis ta, kad jei darbuotojui išmoki 2,000 į rankas, tai įmonė tam išleidžia 3,400 litų. Todėl ir visad kartoju, reikia mažinti darbo jėgos apmokestinimą ir kelti turto apmokestinimą.
Simplicity 2014-03-06 16:59
Prie ko čia tas „verslininkai lobsta“? Juodu ant baltu surašiau, kad jei nesugebi mokėti patrauklaus atlyginimo, tai nesistebėk, kad darbininkai pakyla nuo staklių ir važiuoja dirbti į Vakarus Jei jis būtų norėjęs pasiklausyti paskaitų apie mikro/makro ekonomiką, tai jis būtų sėdęs universitete prie knygų, o ne prie tavo staklių Na, atimsi tu tą 350 litų pašalpą (tiek duoda neturintiems 25 metų darbo stažo) ir ką tai pakeis? Pastatysi žmogų prieš faktą— dirbi už MMA arba dvesi badu? Tai pagerins dirbančiųjų darbo sąlygas, atlyginimus, kriminogininę ir ekonominę šalies situaciją? Bent kiek darbingas spjaus į viską ir susikrovęs mantą pirmu mikriuku į Londoną išvažiuos. Atrodo, ir aukštąjį ekonominį(?) išsilavinimą turi, bet į viską taip vaikiškai žiūri.
immortallt 2014-03-06 17:13
Simplicity, labai gerai, jei išvažiuoja į vakarus. Aš kalbu apie tuos 200k, kurie parazituoja iš visuomenės. Apie šituos kalbam dabar gi! Ir dar kartą, su visom išmokom gaunas gerokai daugiau nei 350 Ką tai spręs? Na tiesiai šviesiai tau sakau, kad kokie 30% yra kurie dirba nelegaliai. Dar trečdalis tai mamytės, kurios sėdi biržoje, kad gautų išmokų ir PSD nemokamą, bet dirbti niekada neplanavo ir neplanuos. Na dar lieka, kurie užsiima kontrabanda ir kita nelegalia veikla bei vis tiek susirenka išmokas bei važinėja pakankamai neblogais automobiliais bei žinoma buomžai ir pan plauko, kurie darbo bijo labiau nei velnio. Man nepavyksta išaiškinti ką aš turiu omeny man rodos, arba ne taip mane supranti. Ir žinoma lieka gal 10-15% realiai tų žmonių, kurie darbo ieško. Vieni padarę nesąmonę ir pasirinko niekam nereikalingą arba labai konkurencingą profesiją, kur neužtenka gebėjimų ir noro kažką gauti, kuriems reikia perkvalifikavimo. Kiti - nykstančių profesijų atstovai ar pan. Šitie žmonės ir turi gauti finansinę paramą bei pagalbą vėl integruotis į darbo rinką, o ne tie kiti parazitai. Juos atskirti galima gana paprastai. Nori išmokų ir esi sveikas? Viešieji darbai. O jų atrasti galima labai daug. Geriausiai susitvarkę su tuo Druskininkai. Biudžetas miestelio mažas, bet viskas blizga.
Anonymous 2014-03-06 17:59
Prasideda konstruktyvus pokalbis. Džiugu. Štai - sukurti verslo, kuris gali mokėti algas o ne ašaras - negalit. Trūksta žinių, proto? Na, ne esmė. Esmė, kad kuriat prastus verslus. Ir kai prastiems darbinykams gaila pašalpų - prastiems verslams negaila paramos? Neuždirbat iš siuvimo - gaminkit lazerius. Negebat - samdykitės pas tuos, kurie gali. Verslas iki šiol griovė šalį: išvaikė dirbančius, iš valdžios pasidarė patiesalą... Korupcija, otkatai, dvigubos buhalterijos - pašalpinių išmislas? Tiesa, be verslo būtų blogiau - bet tik dėl to, kad... kad sukūrus valdiškas įmones jas valdytų biurokratai, vagys ir kitokie juščenkos
immortallt 2014-03-06 18:18
TasKitas, nu nuostabu, matai, pagal tave, visi žmonės gali lazerius ar kitą hitech įrangą gaminti! O 70% populiacijos dirbančiųjų ką veiks? Emigruos? Nes geriausiu atveju 30% gali kurti hitech produkciją. Kiti neturi tam gebėjimų. Be verslo nebūtų įmonių. Jei įmones valdo valstybė, tai vis tiek verslas. Jei verslas subsidijuojamas valstybės, tai jau ne verslas, o viešoji įstaiga. Jei būtų tavo valia, Lietuvoje nedarbas būtų arti 60%. Gera išeitis tau tai atrodo? Man įdomu, geriau jokio verslo/darbo/mokesčių ar prastai apmokamas darbas? Kiniečių gal paklauskit. Kur prieš 30 metų per mėnesį 10$ buvo didelė alga. Jei jie būtų su tokiu požiūriu kaip tu, tai jiems vis dar 10$ per mėnesį būtų labai didelė alga.
Anonymous 2014-03-06 18:45
Valstybinė įmonė yra daug geriau, nei privati - mokesčiai visi šaliai, pelnas šaliai, ir net kainas gali laikyti minimalias, jei tai yra socialiai jautrios kainos. Bet - yra neįmanoma, nes direktorius paprisiiminės į darbą sūnėnų, algos premijos valdybai, medžiagos - namo, viešieji pirkimai - pusbroliui... Patys žinot ne blogiau. Privati įmonė, na, maksima privati? Tai ten milijardus sunešėm turtų, tuos milijardus, kurių trūksta pensininkams išgyvent Ot tai gėris Privatininkus žinom gerai - kai tik nusiperka naują mersą ar pasistato naują nama iš karto užpuola krizė ir algoms pinigų nelieka Visa bėda šalies valdyme. Šalį valdo savanaudžių klanas. Savo kišenių žiūri, ne šalies interesų. Nes jei būtų kitaip - korupcijos neliktų per 8 mėnesius. Ir verslas taptų kur kas sąžiningesnis.
immortallt 2014-03-06 19:10
Pradėkime nuo to, kad valstybinė įmonė gali dirbti ir gerai. Paprasčiausias kelias - dalį įmonės akcijų išleisti į biržą. Kontrolinį pasilieka valstybė. Tada ataskaitas turi ruošti visas ir investuotojai neblogai pakontroliuoja efektyvumą. Ir kas buvo iki Maksimos? Bazėse knisdavaisi visą savaitgalį, kol nusipirkdavai viską. Žmonės nori pirkti patogiai, už tai ir susimoka Maksimai. Niekas neverčia ten eiti, bet jie nori. Tai geriau panaikinti maksimą ir džiaugtis, kad neužsidirbs, o žmonės vėl bus priversti duotis po bazes ir turgus. Kur viskas vaikšto juodai ir jokių mokesčių nemoka bei vietoje kelių verslininkų turtingų ir mokamų mokesčių būtų keli šimtai verslininkų, nemokančių jokių mokesčių ir dar labiau pralobusių bendrai sudėjus. Privatininkas investuoja milijoną, gauna 100,000 grąžos ir tampa blogio įsikūnijimu. Kitas investuoja savo 20,000 į biržą, gauna 2,000 grąžos, tai vargšas ir nuskriaustas yra. Seriously? Algas nustato rinka. Ne įmonės pelnas. Ypač keista iš tavęs tai girdėti, kiek pamenu labai Apple patinka. Bet jinai savo pelnu su darbuotojais nesidalina. Klanas... Aš jau supratau, kad pasodinus bet kurį gatvėje sutiktą žmogų į postą, kur yra galimybė prisivogti, tai jie prisivogs dar daugiau nei dabartinė valdžia. Ir dabar sąžiningai man atsakyk, turėtum galimybę nusigriebti 100,000 ir niekas niekad nesužinotų. Atsilaikytum? Atsakyk ne man, o sau. O geriausia buvo statistiką, kurią mačiau dar Norvegijoje. Atlikta buvo visoje Europoje, bet išsiskyrė būtent Norvegija ir rytų kaimynės. Pagrindinis klausimas: Ar praneštumėte apie daromą nusikaltimą, jei nusikaltėlis jūsų aplinkos artimas žmogus. Norvegijoje teigiamai atsakyta buvo >95%. Lietuvoje <5%.
svetys 2014-03-06 19:19
poziciją) pozicijų. Tiesiog per daug primityviai žiūrite į situaciją, kad galėtų tame rastis bent kiek sisteminis požiūris. Atrakcijos dėlei siūlyčiau privalomai siųsti į viešus darbus visus darbdavius (tiek privačiam, tiek neprivačiam ūkyje), kurių bent vienas darbuotojas gauna dėl mažo atlyginimo paramą iš valstybės....
Anonymous 2014-03-06 19:29
Negaila verslo uždirbtų pinigų, pykdo uždarbio būdas - akcijos apgavystės, prastos kokybės ar net nuodingos prekės gerų kaina, minimumai darbuotojams, laisvas darbo laiko traktavimas, net gerieji vokiečiai mums veža prekes kaip trečioms šalims. Kiek pabrangsta prekės, kol pasiekia lentynas? O statybose? Ar ten nematom, kaip sąžinininingieji verslinykai kala bapkes? Sąžinė visuomenėje, kurioje vertinamas tik turtas - yda. Apliaus fanu dar niekas nevadino Xubuntu - štai kur jėga.
immortallt 2014-03-06 19:59
Svetys, gi nebeliktų darbų su mažom algom! Tiesiog būtų masė badaujančių. Uždarom verslus ir ką turim? Nori uždirbti daugiau nei MMA? Nu tai išsiskirk iš kitų. O jei esi slunkius, moki tik smaukytis prieš teliką gerdamas pigų alų ir rūkydamas kontrabandines cigaretes, tai ko tiekiesi? Vėlgi algas gali sureguliuoti tik rinka. Ne kas kita. Bet kokie prievartiniai veiksmai viską tik gadina ilgu laikotarpiu. Socialinės išmokos ir yra kišimasis į rinką. Graikijai tai labai pavyko.
Anonymous 2014-03-06 20:15
Graikiją soc išmokos parklupdė? Ne korupcija? Vien tik nesumokėtų mokesčių ten ar ne 50 mlrd buvo? Verslinykas nešė kyšį, graikiška vmį užmerkė akis
Simplicity 2014-03-06 21:23
Vis dar negaliu atsistebėti postringavimais, kad visų verslo problemų ir didelio nedarbo priežastimi yra 350 litų socialinė pašalpa Atimsim ją ir visi eis dirbti už rinkos kainą, kurią solidariai nustatys niekieno neprižiūrimas verslas Prirašyta nemažai, bet taip niekas kažko konkretaus, kaip tik „buvo kažkada straipsnis apie tūkstantines pašalpas“ neradau. Parašysiu viską pats... ), tai visos įmanomos kompensacijos priplakamos prie socialiai remtino žmogaus pajamų ir garsiai trimituojama, kad dirbti neapsimoka Nors realiai, tikrai ne visi turi teisę gauti kompensacijas už karštą vandenį, šildymą ar vaikus. Na, bet statistika gi toks dalykas— vienas apsirijęs, o kitas badu dvesia, bet bendrai paėmus abu yra pavalgę
Anonymous 2014-03-06 21:34
Šalyje, kurioje moka gyvatuko mokestį, bet koks absurdas yra įmanomas
immortallt 2014-03-06 22:03
Verslo problemų? Ne. Nedarbo? Taip. Ir ne 350. Viem šildymo kompensacija didesnė. Galų gale teisingumas tų atžvilgiu, kurie dirba. O gal tau tinkama atrodo ir mokėti invalidumo pensiją tiems, kurie visiškai sveiki? Aš būčiau už tai, kad net padidinti nedarbo išmoką, bet ne tiems, kurie dirbti nenori, o tie, kurie turi problemų rasti naują darbą. Aš už išmokų padidinimą invalidams, bet prieš invalidumo pensijų mokėjimą sveikiems, nes pasitvarkė popieriukus. Kaip pvz valstybinės įmonės galėtų daug sunešti į biudžetą, bet to nedaroma, nes išsirinko vėl debilų partijas, kurios atšaukė visas geras tvarkas, mažinusias korupciją, ir įpareigojusias mokėti dividendus, vietoj lėsyklėlių kūrimo. TasKitas, susitvarkyk namo šildymo sistemą ir gali atsisakyti gyvatuko. Pas mane tokio nėra. O gal dėl kiauro bako irgi kaltini valstybę? Na kai Graikijoje minimumas buvo 90% vidutinės algos, didelės išmokos ir visa tai iš skolos, įmonės buvo priverstos mokesčius slėpti, nes tai buvo netvarus lygis. Negana to, viskas buvo stipriai perpūsta. Iš viso, kuo stipriau kišamasi į ekonomiką, tuo didesnių problemų sukuriama ateičiai.
Anonymous 2014-03-06 22:17
Ar bent žinai, kad tokioje Lietuvoje, mokant už sunaudotą šilumą pagal skaitliuką įteisintas mokestis už šilumą, už kurią jau sumokėjai? Ir tai vadini asmenine problema tų, kas nesusitvarkė vamzdukų?! Ar žinai, kas tavo siuvimo įmonės pikčiausias konkurentas? Kinai? Ne! Prekybcentriai + šiluminininkai. Nesvarbu, kiek sumokėsi algos - siuvėjos iš tos algos matys tik atšvaitus
Simplicity 2014-03-06 22:53
Oi mėgsti viską į krūvą suplakt ir gal užteks tų politkorektiškų išsisukinėjimų kaip kokiuose politikų TV debatuose Priedu, dar ir burbuliuoji, kaltini visus aplink kaip koks homosovietikus. Aš tau riebiu šriftu parašiau kaip yra su kompensacijom, o tu vėl savo „ Naudojant tas pačias medžiagas, tą pačią įrangą, konkuruoti galima tik darbo jėgos kaina. Deja, tačiau Lietuvoje darbo jėga kainuoja daugiau, nei varganose Azijos šalyse, labiau ginamos darbuotojo teisės. Nebandėt vagonais, kartu su ryžiais, keliasdešimt moterėlių iš Bangladešo užsivežt? Gal esami darbuotojai mažiau akis draskytų ir su didesne meile į darbą eitų?
immortallt 2014-03-07 01:50
Simplicity, pamiršti, aš esu laisvai samdomas darbuotojas. Ir tėvų įmonę naudoju kaip pavyzdį, kokie darbo biržoje eilėje laukia. Tai ar mes bedarbiais ir pašalpas gaunančius laikome tuos, kurie darbo ieško, ar tuos, kurie pašalpos tik nori? Beje, Simplicity, tau kada kas nors pasisiūlė susimokėti dvigubai nei paprašei už paslaugas? Ne? O tai kodėl įmonės turi mokėti daugiau? Azijos šalyse įrangos nenaudoja praktiškai. Esami darbuotojai patenkinti darbo sąlygomis. Nemokamų atostogų deja per daug pradėjo imti. Ir vėl tu apie MMA... Tegul varo visi į Graikiją, kur nedarbas berods 30%, bet MMA berods 2,000 eurų. Tobula? Ai beje... Jei taip tvarkys ekonomiką, tai recesija užsitęs dar 5 metus.
Vytax 2014-03-07 10:01
1. Likviduot (be)darbo biržą. Darbo paieškai yra skelbimų portalai internete, yra skelbimų skiltys laikraščiuose ir t.t. Ir to visiškai pakanka. O darbo birža čia viską iškreipia. Žmonės turi patys ieškoti darbo, o ne laukti kol darbo birža iš viršaus pasiūlys. Tuo labiau ir kitos darbo biržos funkcijos beviltiškos. Visokie jos siūlomi perkvalifikavimai, mokymai yra tik valstybės lėšų švaistymas. 2. Atsisakyti priverstinių viešųjų darbų. Vietoje to, pastovių pajamų neturintiesiems siūlyti savanoriškus viešuosius darbus. Kurių apmokėjimas būtų pagal iš anksto nustatytus darbo rezultatus. Dabartinė viešųjų darbų sistema priverčia žmones tik degraduoti. 3. Skatinti vidinę migraciją. Miestuose ir regionuose kur nedarbas mažiausias, o darbo užmokestis didžiausias statyti daugiausia socialinių ir municipalinių būstų. Nes dabar viskas daroma priešingai, t.y. socialiniai būstai statomi ten, kur darbo susirasti išvis neįmanoma. 4. Skatinti kapitalo judėjimą šalies viduje. Valstybiniu mastu užtikrinti, kad kiekviename mieste ir miestelyje visą laiką būtų pakankama pilnai įrengtų pramoninės, sandėlių, prekybinės ir biurų paskirties patalpų nuomos pasiūla. O tai būtų galima padaryti mažiau lėšų skiriant visokiems šaligatviams, vandentvarkos projektams ir pan. 5. Profesinių mokyklų valdymą perduoti darbdaviams. Patys darbdaviai turėtų dalyvauti priėmimo mokytis komisijose ir dalyvauti sudarinėjant mokymo programas. Turi būti einama link to, kad bet kuris stojantis į profesinę mokyklą žinotų kokiame darbe ir už kokį atlyginimą vėliau dirbs. 6. Supaprastinti socialinės paramos skirstymo sistemą. Dabartinė socialinės paramos skirstymo sistema reikalauja ištisos brangios biudžetininkų armijos. Nes norint gauti bet kokią pašalpą, reikalinga surinkti keletą pažymų. O kiekvienai pažymai tai brangus biudžetininko darbo laikas. Vietoje to, įdiegti panašią sistemą kaip JAV. T.y. visiems skurstantiems kurie neturi pastovių pajamų išdalinti plastikines atsiskaitymo korteles. Kuriose būtų ten keli šimtai išlaidų maistui ir viešajam transportui. Tai va tokie mano liberalios darbo rinkos pasiūlymai būtų. Aišku dar galima būtų pridurti mokestinius ir darbo kodekso klausimus.
Simplicity 2014-03-07 10:48
Na, tai jei tu pats sakai, kad LDB stovi niekam tikę, tai kaip tas pašalpų atėmimas ką nors į gerą pusę pakeis? Alkoholikai ir dykaduoniai stebuklingai pagis (kaip tas iš Šuriko nuotykių) ir strimgalviais pasileis darbo ieškotis?:) Ar čia taip tikimasi tą, mokantį ir norintį dirbti, kuris dar tikisi „išsimušti didesnį atlyginimą“, priversti eiti ir dirbti už tiek, kiek kažkas yra nusiteikęs mokėti? Cituoju: , dienų skaičius yra įrašytas darbo kodekse ir įmonės kolektyvinėje sutartyje. Negalima ant darbuotojo pykti už tai, kad jis naudojasi tuo, kas jam priklauso pagal LR įstatymus