Kam kurti, jei galima kopijuoti? 10 neįtikėtinų faktų iš Kinijos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

MindaugasV85 2014-12-01 19:03
Blogumas tik tame, kad nukopijuota netinkamai. Apskritai visa informacija pasaulyje turėtų būti visiškai laisvai prieinama ir nemokama, na išskyrus žinoma tą, kuri gali pakenkti žmonijai, pvz. branduolinių ginklų kūrimas, mirtini virusai ir t.t... Kodėl esu tokios nuomonės? O kam išradinėti tą patį dviratį kelis kartus? Taip pat nepamirškite, kad be kultūrinio palikimo, kurį mes gavome iš ankstesnių kartų, mes vis dar būtume laukiniai. O už tą palikimą nei vienam neteko su niekuo atsiskaityti, ar ne taip? Jeigu vertinsi pasaulį iš materialios pusės, tai tada taip - mokėk arba aš nieko nežinau. Bet pabandyk pažiūrėti į žmoniją iš kokios nežemiškos civilizacijos perspektyvos: kvaili tie žmonės, prisigalvojo visokių draudimų vardan malonumo užsi***ti darbe!
Eidumukas 2014-12-01 19:10
Visada žmonėssaugojo savo išradimus. Pvz., porceliano gamyba kaip buvo slepiama, šilko gamyba. Viduramžiais amatininkai telkdavosi į gildijas ir jose taip at turėjo savo gamybinių paslapčių. Viskas normalu. Tik gal reikėtų sutrumpinti patentų galiojimo laikotarpius, akdangi dabar išradimai daug greičiau sensta
MindaugasV85 2014-12-01 19:35
Žmonės visada bijojo vieni kitų, dėl to ir slėpdavo viską. Paimk tokią situaciją: kompanija, kurioje dirba per 1000 žmonių, sudaryta iš daug skirtingų sektorių: moksliniai tyrimai, projektavimas, gamyba, techninis aptarnavimas... Darbuotojai vieni su kitais keičiasi informacija. Pvz. techninio aptarnavimo specialistai praneša, kad tokio ir tokio įrenginio kažkurios dalys per greitai susidėvi. Kiti sektoriai ieško tam sprendimo: mokslininkai ieško būdų sukurti produktą laboratorijoje, inžinieriai laboratorinį prietaisą perkelia į masinę gamybą ir t.t... Viskas labai natūralu ir labai gražu, ane? Na juk taip pasaulyje vyksta. O dabar pabandyk įsivaizduoti, kas ištikrųjų yra ta kompanija? Žmogus yra tikras, jo sukurti daiktai yra tikri, pastatas, kuriame jis dirba, yra tikras, o tokia kaip kompanija, tai mūsų pačių susigalvotos sienos. Ji pati nėra tikra. Tai jeigu tie žmonės gali keistis informacija šiame rate, kurį vadina kompanija, tai kodėl jie negali keistis ta informacija su kiek didesniu ratu - visu pasauliu? Net ir pačiame straipsnyje rašo - ankstesnis nukopijuotas automobilis tegavo tik 2 žvaigždutes už saugumą. Mažesnis saugumas turbūt niekam nepatinka. Kodėl jsi nebuvo toks pat saugus? Gal būt dėl to, kad kopijuotojams pritrūko žinių ir patirties? Žinoma tai galėjo įtakoti ir noras kuo pigiau pagaminti tą auto. Tačiau materialių resursų atžvilgiu tas auto atsistojo praktiškai tiek pat, kiek ir originalusis, t.y. jame buvo sunaudota praktiškai tiek pat "geležies". Net ir žmonės turbūt tiek pat (panašiai) valandų dirbo tą auto surinkinėjant. Nors kaip produktas pagal technines charakteristikas turbūt labai toli nuo originalo. Tad grįžtu prie savo pradinio požiūrio - mums patinka užsi"žvaigždutint"
immortallt 2014-12-01 19:50
Europoje patentų trukmė yra ir taip jau labai trumpa. Informacija bus nemokama, kai visi finansuos jos kūrimą. Nebent tu siūlai grįžti į socializmą, kur ne tik informacija, bet viskas bendra. Nes informacijos kūrimas toks pat darbas, kaip mėšlo mėžimas ar dešros kimšimas.
MindaugasV85 2014-12-01 20:24
Bėda ta, kad būtent dėl to "nesocializmo" žmogui vis dar reikia mėžti tą mėšlą ir kimšti tas dešras. Ir aš tikrai sutinku, kad pasaulyje yra gana daug žmonių, kuriems "gerai kaip yra". Tie žmonės dažniausiai sėdi ofisuose, o pasitenkinimą darbu patiria tada, kai ką nors "nuskriaudžia". Ir jie nemato tų sunkumų, su kuriais susiduria kita visuomenės pusė. Na gal aš aišku čia taip galvoju dėl to, kad gyvenu Lietuvoj Kokioj Norvegijoj turbūt niekas tau neleistų neturėti stogo virš galvos, niekas neleistų tau sirgti seniai pagydomomis ligomis, ar būti alkanam. Bet tokių šalių kaip Lietuva (ar žemiau jos) yra kur kas daugiau negu tokių, kaip Norvegija.
PCP 2014-12-01 20:46
O kam išvis kažką išradinėti? kažką išrasti, vykdyti bet kokias inovacijas,plėtoti prekės ženklą, jo asociaciją su kokybe kainuoja labai daug darbo ir pinigų. Ir siūlai visą tai atiduoti nemokamai? Sunaikini nuosavybę - sunaikini iniaciatyvą.
Nerealiai 2014-12-01 22:18
MindaugasV85 taip gali kalbėti tik žmogus, kuris pats nieko nėra sukūręs, ar išradęs. Nes kai sunkiai dirbi prie kažkokio projekto, kažkaip nesinori lengva ranka švaistytis darbo vaisiais, norisi kažkokio atlygio. Tai jei būtų tokia sistema kaip tu siūlai, tai tiesiog niekas nieko nekurtų ir būtų kaip SSRS laikais, nes nebūtų jokio stimulo. Nes nevisi žmonės vienodi, vieni dirba ir stengiasi, kiti lodoriauja.
MindaugasV85 2014-12-02 19:12
Aha (aišku čia tikrai ne viskas). Ir nei vienas mano projektas (programa) nebuvo apsaugotas slaptažodžiu. https://www.youtube.com/user/mindaugasv85/videos P.S. Ir manau, kad man geriau žinoti, kiek galima pasiekti (padaryti) naudojant tik įrenginių darbą, t.y. atsisakant žmogaus.
VytautasLTU 2014-12-08 22:28
Čia kaip suprantu Kinco hardwaras.?
Simplicity 2014-12-08 23:55
Kaip galima žmogui uždrausti gyventi gatvėje? Aš irgi nežinau kaip ten Norvegijoje, bet Dubline labai daug valkatų po atviru dangumi pagrindinėse gatvėse miega ir niekas jų iš ten nevaiko.
immortallt 2014-12-09 01:00
1) Norvegija sau tai gali leisti kodėl? Todėl, kad baisiai daug naftos turi, tiesa, priėjimas prie naujų resursų vis brangesnis ir nusimato dešimtmečio krizė jiems. 2) Nustebtum, bet Osle buomžų vienoje vietoje mačiau daugiau, nei Vilniuje. 3) Jei ne patentų sistema, manau ne tik kad nebūtume toliau pažengę, bet dar žiūrėk ir atvirkščiai. Sistema tobulintina, bet jinai būtina, kad išlaikyti motyvaciją. Kitaip sakant, ar tu dirbsi po 18h per parą, jei po poros savaičių gero gyvenimo vėl turėtum gyventi lygiai taip pat kaip kiti? Mindaugai, pasakysi kad tiems įrengimams nėra alternatyvų? Ar kad sukūrei absoliučiai viską pats, nepasinaudojęs kitų darbu? Pradedant nuo to, kaip išgauti plieną. O automatizuoti galima bet kokį pasikartojantį veiksmą, klausimas tik ar apsimoka. Jei įrengimas kainuos tiek, kad samdomam žmogui už adekvačios kokybės darbą 100 metų galėsi algą mokėti, jei darom prielaidą, kad tie žmonės atlieka tiek pat?