[Karšta tema] Ar Rusija rengiasi Ukrainoje panaudoti cheminius ginklus?  ()

Dėl Ukrainos chemijos gamyklos atakos pasklido toksiškas amoniakas, dėl ko vietiniams gyventojams teko užsidaryti namuose. Analitikų vertinimu, Rusija gali atlikti daugiau tokių atakų, kaip savotišką cheminį ginklą, ar net panaudoti tikrą cheminį ginklą


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-24 [Karšta tema] Ar Rusija rengiasi Ukrainoje panaudoti cheminius ginklus?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV prezidentas Joe Bidenas įspėjo apie aiškius ženklus, kad Rusija rengiasi panaudoti Ukrainoje biologinius ir cheminius ginklus . Tarp jų ir faktas, kad RF prezidentas Vladimiras Putinas melagingai apkaltino Ukrainą tokių ginklų laikymu, sakė jis, spėdamas, kad Rusija galėtų panaudoti cheminius ginklus ir apkaltinti tuo Ukrainą.

Kovo 21 dieną rusų apšaudyta Sumykhimprom chemijos gamykla Sumuose, Ukrainoje, iš kurios nutekėjęs amoniakas vietinius privertė likti namuose, nurodo vieną iš būdų, kaip Rusija gali eskaluoti konfliktą Ukrainoje: tiek chemiškai užteršdami aplinką nenaudodami cheminių ginklų, tiek ir panaudodami tai kaip pretekstą panaudoti savo cheminę ginkluotę.

Amoniakas yra plačiai pramonėje naudojama žaliava gaminti azoto trąšas. Milžiniška, 226 hektarų plotą užimanti Sumykhimprom gamykla per metus pagamina daugiau nei 120 000 tonų trąšų. Dujinis amoniakas yra labai dirginanti ir gaili medžiaga, didelė amoniako koncentracija gali apakinti, pažeisti plaučius ir sukelti mirtį.

Prieš kelias dienas iki Sumykhimprom atakos, Rusija teigė, kad Ukraina planuoja iš gamyklos paliesti pavojingas chemines medžiagas. „Nacionalistai užminavo Sumykhimprom amoniako ir chloro saugyklas, siekdami nunuodyti Sumy regiono gyventojus, jeigu rusų kariai įžengtų į miestą,“ kovo 19 dieną valstybinei Rusijos naujienų agentūrai TASS sakė Rusijos nacionalinės gynybos valdymo centro vadovas Mikhailas Mizintsevas.

„Šis pasiteisinimas nerimtas,“ sako gynybos analitikas Zakas Kallenbornas iš George Mason universiteto Virginijoje. „Amoniakas nėra tradicinis cheminis ginklas, amoniakas nėra labai efektyvus kaip cheminis ginklas ir rusų atliktas apšaudymas suteikia akivaizdų alternatyvų paaiškinimą. Bet netikę pasiteisinimai anksčiau Rusijos nesustabdydavo.“

Saugyklų atakos gali būti tam tikros cheminio kariavimo formos sisteminės kampanijos pradžia. Wimas Zwijnenburgas iš Nyderlanduose įsikūrusios nusiginklavimo grupės PAX, sako, kad Ukrainoje yra apie 24 000 potencialia pavojingų objektų.

 

„Vien Donbaso miestuose ar gretimose urbanizuotose vietovėse yra 4000 potencialiai pavojingų objektų,” pažymi Zwijnenburgas. „Kai kuriose tokių vietų yra apleistos anglies šachtos, kuriose laikomos radioaktyvios ir toksiškos atliekos. Kad jos būtų saugios, reikia pumpuoti gruntinius vandenis, kurie kėsinasi užlieti šachtas, tačiau dėl elektrinių ir elektros tinklų pažeidimų vandens pumpavimas gali sustoto ir šachtos būtų užlietos.“

Zwijnenburgas sako, kad Donbase tarp vietinių, Rusijos remiamų separatistų ir Ukrainos pajėgų veikė karštoji linija, kad nebūtų apšaudomi ir nenukentėtų aplinkai pavojų galintys sukelti objektais. Nepanašu, kad įsiveržusios Rusijos pajėgos kuo nors panašiu būtų aprūpintos, sako jis.

Situacijai sunkėjant, Rusija gali nuspręsti užuot apšaudydama pavojingus objektus, panaudoti cheminius ginklus. Visos viešai deklaruotos Rusijos cheminio ginklo atsargos, vykdant Cheminio ginklo konvenciją, buvo sunaikintos iki 2017 metų, bet tokie incidentai, kaip 2018 metais įvykdytas nervus paralyžiuojančio novičioko panaudojimas Salisburyje, JK, rodo, kad Rusija tokius ginklus tebeturi.

 

Robertas Bunkeris iš Kalifornijos saugumo konsultavimo firmos C/O Futures sako, kad tokius ginklus Rusija gali panaudoti, stengdamasi užimti iki šiol besipriešinančius Ukrainos miestus. Raketų salvės tokias nervus veikiančias medžiagas galėtų paskleisti vietovėje ir nužudyti gyventojus ir gynėjus.

„Rusų kareiviai turėtų atsižvelgti į orų sąlygas ir vėjo kryptį, kad, išsisklaidžius nuodams, galėtų judėti į priekį,“ sako Bunkeris, pažymėdamas, kad grėsmė kiltų ir patiems rusams, nebent jie turėtų atitinkamus apsauginius kostiumus. Buvo užfiksuota, kad kai kurie rusų kareiviai turi dujokaukes, ir juos lydi specialūs automobiliai, panašu, aprūpinti cheminių eikliųjų medžiagų jutikliais.

 

Net jei iš tiesų cheminiai ginklai nenaudojami, tyčinis jautresnių objektų apšaudymas Ukrainoje gali sukelti ekologines katastrofas. „Būtina skubiai sistemingai identifikuoti ir stebėti su konfliktu susijusius aplinkos pažeidimus, ir dar padaryti labiau prieinamą tarptautinę ekspertizę ir finansavimą, kad būtų galima įvertinti ir padėti konflikto sukeltos taršos karštiesiems taškams,“ sako Zwijnenburgas.

David Hambling
www.newscientist.com




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: